Liksom blockchain-teknik utvecklas kryptovalutagrupp. Först kom Proof-of-Work (PoW) – en konsensusalgoritm som kräver kostnaden för ständigt växande datorkraft. Det ersattes av Proof-of-Stake (PoS) och dess modifieringar: DPoS, APoS och andra. De krävde stora mängder tokens för att starta en nod, men delegerad insats gjorde det möjligt att få belöningar även från en liten summa. Men med utvecklingen av DeFi-ekosystemet har gruvdrift nått en ny nivå: lönsamheten har blivit högre, men stora investeringar krävs inte. Förra veckan tittade vi redan på olika sätt att passivt tjäna kryptovalutor. I dagens artikel kommer vi att berätta hur DeFi-satsning skiljer sig från PoS och liknande konsensusalgoritmer och dröja på för- och nackdelarna med var och en av metoderna..

Typer av DeFi-gruvdrift

DeFi-marknaden erbjuder finansiella tjänster som fungerar autonomt på blockchain och fungerar som ett alternativ till moderna banker. Sådana system behöver inte personal: varken chefer eller anställda. Följaktligen minskar kostnaderna. Detta gjorde finansiella tjänster mer tillgängliga och billigare än traditionella bankers..

Allt arbete inom blockchain styrs av smarta kontrakt, som fungerar som garant för transaktioner på plattformen genom att blockera tokens. Därför är innehavarnas symboler säkra. Ett smart avtal bör dock inte ha sårbarheter: om dess kod är knäckt kan hackare dra tillbaka eter till sin plånbok. Det är här de viktigaste riskerna med denna gruvmetod ligger. Vi föreslår att man överväger de huvudsakliga typerna av DeFi-gruvdrift och sedan funderar på deras fördelar och nackdelar.

Avkastningsodling eller lönsamt jordbruk

Denna typ av DeFi-gruvdrift är kanske den mest utbredda. Det kallas också likviditetsbrytning. Slutsatsen är att innehavare lånar ETH till andra nystartade företag för tillfällig användning och belönas för detta till fast eller rörlig ränta. Med andra ord utgör gruvarbetare en pool av likviditet. I den traditionella finanssektorn spelas denna roll av stora aktörer: investeringsfonder, banker, riskkapital och privata investerare. För små investerare är detta oftast inte tillgängligt, men Yield Farming förändrar allt och gör marknaden öppen för ett stort antal användare.

Som regel beror spelets storlek på antalet Ethers som blockeras i det smarta kontraktet: ju mer det finns desto lägre ränta. Dessutom kan innehavare använda plattformstoken som tas emot från likviditetsbrytning för att återinvestera dem i likviditetspooler och så vidare..

Utlåning

På blockchain-plattformar som Compound eller MakerDAO kan användare ta emot och utfärda flash-lån säkrade med Ethereum-kryptovaluta (ETH). Sammansatta användare kan tjäna COMP-token inte bara för att utfärda lån utan också för att ta dem.

För- och nackdelar med DeFi-gruvdrift

Den största nackdelen ligger i avgifterna: Ethereum-plattformen klarar inte den höga belastningen, vilket har ökat mot bakgrund av DeFi-bommen. Detta ledde till att transaktionsavgifterna nådde enastående nivåer: på toppen nådde Ethereum-nätverkets provision $ 14.

Låt oss säga att du har $ 1000 i ETH och att du vill sätta det på 20% per år i Uniswap-likviditetspoolen. När detta skrivs är den genomsnittliga Ethereum-nätverksavgiften 2,3 USD. Således betalar du $ 4,6 för insättningar och uttag. Dessutom måste du betala för att ta ut de intjänade tokens. Som ett resultat kommer du att spendera 6,9 dollar för tre transaktioner, vilket är 0,69%. Med en ränta på 20% kommer avkastningen att vara cirka 0,05% per dag. Det tar minst två veckor att nå break-point. Men du måste också ta hänsyn till att provisionen för transaktioner kan öka, och på grund av detta kommer räntan att minska, då tar det mer tid. Ju lägre investeringsbelopp, desto längre återbetalningsperiod.

För spel i PoS betalar användare en liten provision, som vanligtvis inte överstiger några cent. PoS-kryptovalutor använder högpresterande blockchain-protokoll som Cardano (ADA), TRON (TRX), Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM) och andra. Å andra sidan, med lanseringen av Eth 2.0-mainnet, kommer transaktionskostnaderna att minska kraftigt och deras hastighet kommer att öka. Det uppdaterade Ethereum 2.0-nätverket kommer dock inte att släppas förrän 2021..

Jämfört med avkastningsodling är insatsavkastningen betydligt lägre och inträdetröskeln är ganska hög. PoS-avkastningen överstiger sällan 10% per år. Dessutom måste du konfigurera och köra din egen valideringsnod för detta, vilket lägger till nya block i blockchain. Naturligtvis tillåter många blockchain-plattformar dig att delegera dina tokens till validatorer, men de tar i sin tur en provision för detta i genomsnitt från 5% till 10% av inkomstbeloppet..

Dessutom debiteras ränta på likviditetsbrytning oftare. PoS-kryptovalutor laddar tokens för ett visst antal cykler, vilket kan ta från flera dagar till en månad. Det beror på den specifika blockchain. Likviditetspooler debiterar ränta dagligen och innehavarna kan använda den för att återinvestera och därmed få mer intäkter från sammansatt ränta. För små investeringar upphäver dock de höga avgifterna för Ethereum-nätet praktiskt taget denna fördel..

Yield Farming är mer lönsamt, men glöm inte riskerna: likviditetsbrytning, till skillnad från PoS-insats, garanterar inte lönsamhet. Som med Yield Farming erbjuder klassisk insats vanligtvis en rörlig ränta. Men innehavarna bär inte ytterligare risker förutom fallet i kryptovalutans hastighet och sannolikheten för att hacka blockchain-källkoden..

Nackdelarna med PoS och likviditetsbrytning i förhållande till effekten på räntan är liknande: när blockerade tokens växer ökar också riskerna för en räntekollaps efter att innehavarna vill fixa vinster. Om just nu investerare börjar ta massivt ut ETH-mynt från DeFi-protokoll och sälja dem på börsen, kan kryptovalutakursen lätt kollapsa med 50 procent eller ännu mer. Detsamma gäller PoS-kryptovalutor. Likviditetsminearbetare behöver dock inte fixa vinster i ETH-tokens: de kan bara sälja minade plattformstoken för att få vinst. Och du kan hålla kryptovalutan i flera år. Men det beror på stora investerare: om de börjar ta ut medel är det mindre troligt att mindre investerare följer dem..

Slutsats

Jämförelse av PoS och DeFi-gruvdrift kan vi säga att den höga lönsamheten för Yield Farming orsakade en riktig uppståndelse på kryptomarknaden. Men likviditetsbrytning kommer med ytterligare risker förutom en eventuell kollaps av räntorna. Det har förekommit fall då överträdelser av protokollhantering ledde till allvarliga negativa konsekvenser. Sushiswap (SUSHI) och Maker (MKR) är främsta exempel. Den senare förlorade 99% av sin likviditet efter ett stort inflöde av användare, stablecoin DAI steg kraftigt med 10%, eftersom protokollet inte klarade av att knyta priset på token till dollarn.

Höga avgifter på ETH-nätverket gör likviditetsbrytning praktiskt taget olönsam för användare med en liten mängd tokens, som inte överstiger några hundra dollar i motsvarande värde. För långsiktiga investeringar är lönsamt jordbruk mer attraktivt när det gäller avkastning. Men du måste vara beredd på att april minskar när likviditetspoolen växer: ju större det är, desto mindre blir din andel i den.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me