Unul dintre principalele obstacole în rezolvarea problemei scalabilității rețelelor blockchain este incapacitatea lor de a interacționa eficient între ele. Problema interacțiunii între diferite blockchain-uri este rezolvată prin crearea și aplicarea de diverse legături, cum ar fi sidechain-urile, construirea de poduri, asigurarea interacțiunii cu contracte inteligente, realizarea swap-urilor atomice și alte soluții.

În articolul de astăzi, vom vorbi despre o soluție precum Polkadot, care oferă deja interoperabilitate între diferite portofele, proiecte, jetoane, oracole și platforme DeFi. Vom analiza avantajele pe care le oferă protocolul, modul în care asigură comunicarea între diferite blockchain-uri și vom lua în considerare, de asemenea, cât de util poate fi în contextul dezvoltării tehnologiilor blockchain și al construirii de finanțe descentralizate..

Caracteristici cheie ale rețelei

Buline (PUNCT) Este un protocol și un ecosistem pentru construirea și interconectarea diferitelor blockchains și care le permite să comunice eficient între ele. Polkadot permite scalarea diferitelor platforme prin integrarea între ele și oferă funcții precum: 

  • Transfer de date de orice tip între blockchains;
  • Menținerea unei comunicări constante între rețele;
  • Consolidarea securității; 
  • Construirea de rețele de blockchain-uri funcționale în paralel – parachains;

Numărul de blockchain-uri dezvoltate pentru nevoile anumitor domenii de activitate crește rapid. Toate au propriile lor caracteristici tehnice și implementări și pot fi, de asemenea, bazate pe diferite mecanisme pentru a ajunge la un consens. Pentru a depăși astfel de neconcordanțe și a asigura o funcționare consecventă, Polkadot combină blockchain-uri separate pentru operațiuni reciproce, iar optimizarea blockchain-urilor pentru sarcini specifice are loc datorită modelului de partajare pe care l-au dezvoltat. Polkadot se bazează pe Substrat – protocoalele pentru crearea blockchain-urilor și limbajele de programare sunt disponibile pentru o gamă largă de dezvoltatori.

Securitatea și interoperabilitatea rețelelor se realizează prin intermediul lanțului de relee – principalul blockchain. Acest lanț principal interacționează cu parașine ascuțite – blockchain-uri separate cu propriile jetoane.

Una dintre principalele sarcini pe care protocolul le oferă este transferul valorii de la un blockchain la altul, în timp ce fiecare dintre blockchains are propriul său jeton cu propria tokenomică și propriul său mecanism de funcționare și implementarea unui mecanism de releu pentru transferul de valoare se realizează prin construirea blockchain-urilor separate menționate deja – parachains.

Pe lângă furnizarea de interoperabilitate în cadrul rețelei, Polkadot vă permite să „construiți” poduri cu rețele precum Bitcoin și Ethereum. Deci, startupul Interlay, publicat specificație, conform căruia PolkaBTC va fi prezentat în curând – un bitcoin înfășurat în rețeaua Polkadot sub securitatea simbolului intern al rețelei DOT. 

Construirea unui parachain bitcoin și implementarea unui token cu suport BTC vor fi realizate prin utilizarea unei platforme de creare a activelor XClaim, să emită și să răscumpere jetoane BTC. 

În același timp, trei punți diferite sunt dezvoltate între blockchain-urile Polkadot și Ethereum folosind Parity și Substrate..

Guvernarea rețelei și consolidarea consensului

În plus față de furnizarea jetonului DOT intern, acesta oferă deținătorilor săi capacitatea de a acționa ca validatori pentru gestionarea rețelei, cum ar fi schimbarea taxelor, actualizarea, adăugarea și eliminarea parachains și alte caracteristici. Jetonul DOT îl alimentează pe Polkadot deoarece blockchain-ul său folosește un algoritm de consens NPoS modificat.

Pe lângă validatori, rețeaua este gestionată de așa-numiții nominalizatori, care asigură siguranța lanțului de relee prin alegerea validatorilor de încredere. Prin votarea validatorului, nominalizatorii își delegă propriile jetoane. O parte din recompensele provenite din blocurile minate de validatori sunt destinate nominalizatorilor pentru furnizarea fondurilor lor.

Gestionarea rețelei implică, de asemenea, colecționari care ajută validatorii să creeze blocuri valide de parachains, să mențină noduri complete, să ofere posibilitatea de a crea blocuri noi sau să execute tranzacții și pescarii, care pot fi noduri complete sau colecționari, care asigură controlul asupra activității rău intenționate din rețea..

Parachains

În prezent, Polkadot acceptă un număr limitat de parașuti (aproximativ 100) și, prin urmare, oferă mai multe moduri de a le distribui:

  • Parachains la nivel de sistem, care includ poduri către alte rețele, parachains de control și parachains care oferă valoare la nivelul întregii rețele;
  • Licitații parachain care oferă sloturi pentru licitarea în jetoane DOT. O caracteristică interesantă a utilizării parachain-urilor este plasarea în grup a proiectelor pe un singur slot parachain, de exemplu, poduri sau platforme care oferă servicii conexe;
  • Parathreads sunt parachains temporare care pot fi închiriate pentru perioade scurte de timp și utilizate la nevoie.

Numărul limitat de parachains se datorează resurselor limitate pentru a asigura și menține securitatea acestora. Parachains la nivel de sistem sunt definite de o organizație non-profit Fundația Web3 și, în acest moment, acestea includ podurile Bitcoin-Polkadot și Ethereum-Polkadot, precum și platforma pentru crearea și utilizarea contractelor inteligente Wasm – Edgeware și unele proiecte de infrastructură.

Rețeaua Kusama

Kusama (KSM) este rețeaua canară Polkadot, o versiune neauditată timpurie a protocolului, pe care sunt lansate noi actualizări și modificări. Deși ambele versiuni ale protocolului au un cod comun, acestea sunt rețele independente. Kusama are diferite opțiuni de control al protocolului, astfel încât actualizările și votul sunt mai rapide.

Kusama are, de asemenea, un jeton propriu și oferă, de asemenea, roluri de gestionare a platformei. Kusama este un fel de „teren de testare” pentru diferite experimente într-un mediu sigur.

Polkadot Parachain Rococo V1

Testează rețeaua Rococo, Lansată în decembrie 2020, este o rețea publică întreținută de dezvoltatorii Parity Technologies și Polkadot pentru a testa alinierea și interoperabilitatea parachains-urilor. Lansarea rețelei rococo pe baza dovezii de autoritate (PoA) – dovada autorității, unde rețeaua funcționează în detrimentul validatorilor.

Eliberarea oficială a rețelei Rococo înseamnă, de asemenea, că rețeaua Kusama și lanțul principal Polkadot lansează licitații pentru sloturi de parachain. Proiecte precum Acala Network, Ontology, ChainX, Edgeware și altele și-au anunțat deja participarea..

Planuri și perspective suplimentare

La momentul redactării acestui articol, conform portalului Polkaproject, Ecosistem Polkadot&Substratul este format din 349 de proiecte, inclusiv un protocol de livrare a datelor folosind oracole Za, Ocean Protocol schimb de date descentralizat, platformă de scalare Celer Network, imToken și altele. 

În momentul de față, au loc licitații unice de sloturi parachain pe rețeaua Polkadot, precum și transferul de mesaje între lanțuri. La început, parașetele vor funcționa pe rețeaua Kusama, urmate de licitații de sloturi. După ce parachinele vor fi operaționale pe rețeaua Kusama, prima licitație va avea loc pe rețeaua Polkadot.

De asemenea, pe 21 ianuarie, LD Capital a lansat fondul Polkadot Ecosystem, despre care ea raportat pe twitter-ul său. Fondul, care administrează 10 milioane de dolari, va construi o comunitate pentru dezvoltare în diverse direcții.

Pe lângă Polkadot, proiectul Cosmos dezvoltă soluții pentru îmbunătățirea interoperabilității și scalarea blockchain-ului. Având o viziune comună a interoperabilității viitoare a lanțurilor blockchain, ambele proiecte adoptă abordări diferite pentru a îndeplini sarcinile de interoperabilitate și integrare a diferitelor blockchain. În cadrul acestui articol, nu ne vom concentra asupra avantajelor și dezavantajelor fiecăruia dintre protocoale..

De asemenea, este demn de remarcat faptul că jetonul de rețea DOT s-a mutat pe a 4-a linie în ceea ce privește capitalizarea totală cu o valoare de aproape 17 miliarde de dolari, depășind astfel XRP, iar prețul jetonului s-a triplat într-o lună. De asemenea, conform cercetare Blocul, puțin sub 3 miliarde de dolari de jetoane de miză blocate în rețeaua Polkadot.

Polkadot este cu siguranță al doilea ecosistem DeFi cel mai activ după Ethereum. Dezvoltatorii sunt deja în această etapă efectuând cercetări privind crearea unei noi versiuni a Polkadot 2.0, care este concepută pentru a rezolva limitările cu care se confruntă rețeaua în acest stadiu al dezvoltării sale..

Notă: tranzacționarea criptomonedelor este inerent riscantă și, în timp ce randamentele pot fi destul de mari, este important să țineți cont de riscuri. Dacă prețul activului pe care îl tranzacționați scade brusc, este posibil să pierdeți o parte din investiție, fiind obligat să vindeți activul la un preț mai mic. 3Commas Blog Postări sunt scrise în scop educativ și nu trebuie interpretate ca „sfaturi financiare”.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me