Oricine a încercat vreodată să construiască aplicații descentralizate (dApps) pe blockchain-ul Ethereum va fi de acord: în timp ce blockchain-urile sunt destul de apropiate din punct de vedere conceptual de bazele de date, interogările cu cele mai recente date par a fi o lume complet diferită de cele din blockchain-urile. În primul rând, există probleme notabile de performanță la stocarea datelor pe blockchains. Acest lucru se datorează în mare parte naturii lor distribuite (descentralizate) și varietății protocoalelor de consens. Bazele de date ar fi, de asemenea, lente dacă ar consta dintr-o rețea de noduri, în care fiecare nod păstrează o copie completă a întregii baze de date și fiecare tranzacție ar trebui verificată de fiecare nod. Acesta este motivul pentru care oamenii experimentează diferite abordări privind utilizarea blockchain-urilor ca bază de date, inclusiv schimbarea structurii blockchain-urilor..

Graficul abordează problema într-un mod diferit: proiectul permite existența blockchain-urilor în forma lor actuală, dar oferă o modalitate de indexare și interogare eficientă a datelor stocate în ele folosind GraphQL.

Ce este graficul?

Graficul este un protocol descentralizat open source pentru indexarea datelor blockchain. Dezvoltatorii pot crea și publica diverse API-uri numite subgrafe și pot executa interogări prin GraphQL. Platforma poate fi utilizată pentru a căuta rapid orice date din Ethereum utilizând interogări simple. Aceasta rezolvă o problemă cu care se confruntă multe alte platforme de indexare blockchain..

Aplicațiile blockchain au dificultăți în menținerea proprietăților precum completitudinea, reorganizarea blockchain-ului și securitatea în timpul executării interogării. Toate acestea fac ca procesul de interogare să fie obositor, dar, din fericire, Graficul are o soluție pentru a remedia problema. Prin „subgrafe”, proiectul indexează datele blockchain la care utilizatorii pot accesa prin API-ul GraphQL. Potrivit echipei de dezvoltare, în viitor o vor face complet descentralizată, cu mai multe noduri responsabile de menținerea indexării..

Modul în care graficul indexează datele?

De exemplu, să analizăm procesul de indexare a informațiilor în blockchain-ul Ethereum. Graficul folosește un „manifest subgraf”. Aceasta este o descriere a unui subgraf care conține date despre contracte inteligente, evenimente blockchain și procedura de potrivire a datelor despre evenimente între ele înainte ca acestea să fie stocate în baza de date a platformei. Tranzacțiile, manifestele de subgraf și bazele de date sunt coordonate în conformitate cu o structură specifică. Totul începe cu aplicații descentralizate care adaugă date la blockchain-ul Ethereum folosind contracte inteligente..

Toate aceste date vor conține o evidență a tuturor evenimentelor și tranzacțiilor până în momentul în care au atins rezultatul final. Nodul de grafic scanează apoi întreaga bază de date blockchain, adună date noi și le filtrează pe cele care sunt relevante pentru solicitările adresate de utilizatori. Pentru a facilita indexarea, identifică fiecare set de date care răspunde la întrebările din subgrafe.

GraphQL este legătura dintre datele blockchain și aplicația pe care utilizatorul dorește să o furnizeze. Dar, din nou, utilizatorul poate transmite interogări de căutare către platformă prin intermediul nodului grafic. După întregul proces, utilizatorii pot vedea în cele din urmă rezultatele interogării lor din aplicațiile lor. Acesta este în esență modul în care funcționează ciclul de interogare și indexare a datelor. Utilizatorii se pot referi la Graph Explorer pentru a vizualiza subgrafele deja existente pe platformă. Fiecare dintre aceste subgrafe are un loc de joacă unde utilizatorii pot executa interogări prin GraphQL.

Începând cu această scriere, Graficul poate suporta indexarea datelor provenite din rețelele Ethereum, IPFS și PoA. În viitor, platforma va sprijini mai multe rețele. Dar chiar acum, proiectul are implementate peste 2300 de subgrafe, care sunt utilizate de dezvoltatorii de aplicații. Palmaresul include AAVE, Aragon, Balancer, DAOstack, Uniswap, Synthetix și mulți alții. În plus, 3Commas a folosit recent The Graph pentru a obține solduri și prețuri pentru portofelele Ethereum. Suportul pentru afișarea jetoanelor de miză va fi adăugat puțin mai târziu..

Roluri în ecosistemul The Graph

Participanții la proiect pot îndeplini următoarele roluri:

  • Consumatori. Aceștia sunt utilizatorii care plătesc indexatorilor pentru interogările lor de căutare. Pe site-ul consumatorului, poate exista, de asemenea, un întreg serviciu web sau un set de software asociat cu The Graph;
  • Indexatori. Acestea sunt gazdele care acceptă indexarea datelor;
  • Curatori. Folosind jetoane GRT (jetoane native de platformă), curatorii identifică informații pentru subgrafe care sunt importante pentru indexul platformei;
  • Delegați. Aceștia sunt participanții la proiect care își delegă jetoanele GRT către indexatori pentru a primi o parte din profit pentru munca nodului;
  • Pescari (sau „pescari”). Aceștia sunt participanții care validează răspunsul rețelei la solicitări;
  • Arbitri – decid dacă indexerul este rău intenționat.

Proiecte în ecosistemul The Graph

Za

Prin parteneriatul cu Chainlink, informațiile despre subgrafuri pot fi acum canalizate folosind oracolele Chainlink, creând un ecosistem și mai robust în care protocoalele DeFi pot valorifica valorile de pe lanț pentru a-și defini mai bine interacțiunile între produs sau platformă..

Ca o reamintire, Chainlink este un lider al industriei în integrarea datelor WEB 2.0 în ecosistemul WEB 3.0 printr-un set robust de indici de referință, cum ar fi fluxurile de prețuri criptomonede care sunt utilizate în diferite domenii – schimburi descentralizate și împrumuturi descentralizate..

Prin parteneriatul cu The Graph, Chainlink poate trimite valori critice în lanț direct către proiecte aproape în timp real, reducând întârzierile în furnizarea de informații critice care modelează mai bine experiența utilizatorului. Iată câteva alte cazuri de utilizare:

  • Folosirea unui subgraf pentru catalogarea lichidității pe blockchain pentru a calcula și compara încrucișarea derapajelor de pe bursele descentralizate;
  • Utilizarea unui subgraf pentru a cataloga cantitatea medie de gaz consumat pe bloc pentru fiecare tranzacție, precum și pentru a calcula tarifele recomandate pentru gaz;
  • Utilizarea subgrafelor ca API-uri pentru a integra date reale globale (offline) în dApp-uri, cum ar fi rezultatele jocurilor, identitățile utilizatorilor, activele financiare etc..

Refrenul unu

Chorus One este o infrastructură operațională care îi ajută pe utilizatori să își mărească în siguranță fondurile digitale prin mize. Chorus One funcționează cu două seturi separate de noduri de validare și validare în diferite regiuni geografice ale lumii. 

Serviciul de nume Ethereum

Ethereum Name Service (ENS) este un sistem pentru identificarea convenabilă a adreselor din rețeaua Ethereum. Acesta asociază o combinație lungă de caractere de adresă cu un nume ușor de reținut. Platforma oferă o modalitate sigură și descentralizată de a accesa resursele folosind nume citite de oameni. Este un furnizor de nume de domeniu complet distribuit, care permite oricui să cumpere și să gestioneze domenii, ceea ce înseamnă că puteți trimite jetoane ERC-20 sau ETH la ceva de genul „realsatoshi.eth” în loc de șirul lung de caractere „8e866f012fb8fb …” și așa pe.

ENS este construit pe baza contractelor inteligente Ethereum, făcându-l mai sigur, privat și rezistent la cenzură decât serviciul de nume de domeniu Internet (DNS). Echipa ENS consideră infrastructura de denumire a Internetului ca o componentă fundamentală și, prin urmare, trebuie să fie deschisă, descentralizată, orientată către comunitate și non-profit. La nivel tehnic, ENS poate beneficia de ecosistemul Ethereum existent, ceea ce înseamnă că este bine programabil și poate interoperă cu alte contracte inteligente..

Bancor

Rețeaua Bancor este prima rețea de lichiditate descentralizată din lume. Cu alte cuvinte, o companie care vă permite să convertiți automat un token în altul. Acest lucru a fost posibil prin crearea jetonului inteligent Bancor Network Token (BNTBTN). Este o monedă digitală cu un convertor încorporat care vă permite să o schimbați automat pentru orice jeton din rețeaua dvs. chiar din portofelul clientului.

Aave

Aave este un protocol open source de creditare. Acest protocol generează jetoane de dobândă numite aTokens atunci când un utilizator blochează garanția ETH din CDP. Jetoanele sunt legate 1: 1 de garanția conținută în contractul inteligent.

Aave folosește un model de pool de credite descentralizat (sau DLP). Modelul său a fost trecut de la maparea directă a împrumutatului-împrumutat la DLP atunci când proiectul a fost rebranded de la ETHLend la Aave. În modelul DLP, împrumutatul primește fonduri dintr-un fond mare de fonduri păstrate în rezervă, în loc să potrivească direct utilizatorii din tranzacție.

Rata dobânzii la împrumuturi și credite este determinată algoritmic. Va fluctua în funcție de cererea și oferta de pe piață. Utilizatorii plasează garanția în ETH într-un CDP (Secured Debt Position) pentru a retrage un procent din fonduri ca împrumut. Suma de fonduri pe care un utilizator o poate retrage depinde de LTV sau de raportul împrumutului cu valoarea criptomonedei. 

2 CHEIE

Echipa 2KEY a creat o economie socială care oferă un nou model economic pentru partajarea online și recompensează diferiții contribuabili implicați în diseminarea conținutului online și schimbul de linkuri. 2KEY utilizează tehnologia de urmărire în mai mulți pași care vă permite să urmăriți și să înregistrați fiecare persoană implicată în lanțul de schimb de legături. Protocolul acționează, de asemenea, ca o soluție de scalare Layer 2 pentru Ethereum și include contracte de transmitere a acțiunilor (ARC), care sunt noi soluții proprietare în care tehnologia de urmărire multi-etapă 2KEY este integrată nativ în infrastructura blockchain.. 

Fiecare contract executat pe web emite propriul pachet ARC, care acționează ca propriul motor de conversie și urmărire a conversiilor Web 3.0 în mai multe etape, care poate fi vizualizat și interacționat cu orice client conform cu ERC-20. 

3Comas

Aș dori, de asemenea, să menționez că 3Commas are, de asemenea, un produs bazat pe The Graph, care vă permite să monitorizați în mod convenabil soldul adreselor din rețeaua Ethereum.. 

Pentru a utiliza această funcție, selectați „Schimburile mele” din meniul lateral și selectați „Portofelul Ethereum” din lista de schimburi disponibile pentru adăugare. Apoi, veniți cu un nume de portofel și introduceți adresa dvs. Ethereum.

Terminat! Acum, în lista de schimburi, puteți monitoriza suplimentar soldul adresei dvs. Ethereum. Datele afișate vor fi cât mai relevante posibil, deoarece la dezvoltarea acestei funcții am folosit o soluție din Grafic.

Ieșire

Având în vedere hype-ul actual în jurul industriei financiare descentralizate, putem concluziona cât de important este pentru dezvoltatori să aibă acces gratuit la datele blockchain. A face procesul mai rapid și mai ușor pentru toată lumea poate avea un impact potențial asupra creșterii ecosistemului DeFi, precum și asupra fiabilității, securității și vitezei acestuia. Până nu demult, era necesară crearea unei punți de informații între aplicații și datele blockchain, iar Graficul încearcă să o satisfacă..

Prin implementarea contractelor inteligente bazate pe date ale utilizatorilor, Graph s-a impus ca un proiect ușor de utilizat, rentabil și rapid. Platforma este văzută ca un instrument promițător pentru a împuternici fiecare membru al comunității, în special pentru cei care dezvoltă mai multe cazuri de utilizare a blockchain-ului..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me