Dacă priviți mai larg ecosistemul DeFi, puteți vedea că proiectele financiare descentralizate funcționează și se dezvoltă în medie în douăsprezece direcții. O încercare de a aduce la o formă descentralizată aproape tot ceea ce privește sistemul financiar tradițional înseamnă și dorința de a trece cât mai repede posibil la noi tipuri de interacțiune cu instrumentele financiare și descentralizarea proceselor acestor interacțiuni.

În articolul de astăzi, vom aborda un domeniu de finanțare precum piețele de predicție. Vom descrie proiecte care dezvoltă platforme nu numai pentru speculații cu privire la rezultatul evenimentelor reale, ci și care vă permit să acoperiți riscurile și să colectați informații valoroase despre evenimentele care vor avea loc în viitor..

Prognoza piețelor

Una dintre primele piețe de predicție cunoscute este un proiect bazat pe Universitatea din Iowa – Piața electronică din Iowa. IEM este o organizație non-profit de cercetare și educație care permite comercianților să tranzacționeze contracte pe baza rezultatelor alegerilor politice și a performanțelor economice. 

Formarea piețelor de predicție și experimentarea pe parcursul vieții lor demonstrează capacitatea de a transforma ipotezele individuale în predicții. Piețele de predicție permit oamenilor să adune informații obiective, fără prejudecăți, care interferează cu metodele tradiționale de prognozare, cum ar fi sondajele sau analiza experților..

Piețele de predicție au mai multe nume – predictive, informaționale, derivate de evenimente sau piețe virtuale.

Posibilitățile unor astfel de piețe sunt mult mai largi decât s-ar putea crede la prima vedere. Orice piață este în primul rând un mecanism de colectare a unei cantități uriașe de informații stocate de persoane fizice. Datele colectate de pe aceste piețe pot servi drept bază pentru luarea deciziilor. Astfel de date sunt utilizate, de exemplu, Bursa de la Hollywood – bursa, care este o piață de predicție legată de cinema. Deci, în 1996, 7 din 8 câștigători de Oscar au fost prezise corect.

Piețele virtuale sunt folosite pentru a prezice schimbări în diferite sfere ale societății, evenimente în jocurile de noroc și jocuri sportive, jocuri de noroc, prezice dinamica dezvoltării comerțului, precum și pentru a gestiona riscurile sau în domeniul asigurărilor.

Apariția blockchain-ului a rezolvat o problemă importantă pentru fiecare piață de predicție, și anume transparența datelor. La urma urmei, piețele de predicție au fost centralizate, unde utilizatorul nu putea fi sigur că nu a existat nicio influență asupra rezultatelor.. 

Increderea

Oracolele, despre care am scris deja într-unul din articolele noastre anterioare, pe piețele de prognoză descentralizate, sunt necesare pentru a introduce date externe colectate în afara blockchain-ului în blockchain. Atunci când se utilizează piața virtuală, se creează un contract, în momentul înainte de închiderea căruia rețeaua trebuie să primească informații despre rezultatul unui eveniment. Oracolele sunt agenți care găsesc, confirmă și transmit date despre un eveniment care a avut loc.

Desigur, în funcție de tipul oracolului, este reglementat și gradul de încredere în datele primite. Cea mai fiabilă modalitate este de a folosi oracole de consens – acesta este un grup de oracole, care se referă la propria sursă de informații, independent de ceilalți. După aceea, grupul de agenți trebuie să ajungă la un consens, care poate fi realizat în funcție de condițiile de pe site sau prescrise în contract..

Piețele de prognoză colectează informații în două moduri. Primul principiu, numit „înțelepciunea mulțimii”, spune că un grup de oameni cu o gamă destul de largă de opinii pot fi mai inteligenți în mod colectiv decât orice individ. Dar această abordare va fi corectă dacă există suficiente opinii diverse. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci judecățile independente pot fi denaturate din cauza presiunii din partea laterală.

A doua metodă de colectare a informațiilor presupune că vor exista întotdeauna cei care consideră că mulțimea este greșită. Acești comercianți vor identifica contracte de cumpărare subevaluate și contracte de vânzare supraevaluate, care vor împinge prețurile către valoarea lor rezonabilă..

Piețele predictive bine concepute sunt o resursă valoroasă pentru colectarea de cunoștințe colective și realizarea de previziuni exacte. Piețele de prognoză obțin cele mai valoroase informații atunci când participanții lor iau propriile decizii pe baza diverselor surse de date. 

Și, deși există încă o cantitate imensă de cercetare în domeniile psihologiei comportamentului social și a luării deciziilor bazate pe acest comportament, piețele de predicție câștigă popularitate, în special odată cu apariția tehnologiei blockchain, cu ajutorul căreia deciziile să fie realizate pe baza datelor complet transparente care vin din exterior.. 

PlotX

PlotX este un protocol descentralizat de predicție fără custodie care folosește un model de market maker automatizat (AMM) în locul unui carnet de comenzi. Această abordare vă permite să creați grupuri de lichidități pentru a susține piața și a distribui recompense..

Protocolul PlotX utilizează oracolele Chainlink și Provable pentru a obține date de cotare. Proiectul este, de asemenea, parteneriat cu Matic pentru a crea o soluție de al doilea nivel și a o extinde în continuare. În acest moment, PlotX operează pe rețeaua de testare Ethereum Kovan, iar dezvoltatorii se pregătesc să lanseze complet proiectul pe rețeaua principală.. 

Augur și Gnosis

Augur este un proiect care dezvoltă o piață de predicție descentralizată pe blockchain-ul Ethereum. Jetonul REP este un jeton de platformă intern utilizat ca mijloc de plată pe platformă și ca instrument de investiții.

Trebuie spus că există trei tipuri de evenimente disponibile pe platformă:

1) Binar – au două rezultate (Da / Nu);

2) Categoric – au multe opțiuni pentru rezultat;

3) Scalar – au o serie de rezultate (gama de valori).

Pe platforma Augur, sunt disponibile oportunități de a crea propriile piețe de predicție și prognoză cu finanțarea lor suplimentară, precum și câștigurile REP pentru participarea la întreținerea sistemului.

Un fapt interesant este că în decembrie 2019 utilizatorii Augur cu o majoritate de voturi – 75%, au prezis punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump. 

Gnosis este o platformă alternativă descentralizată pentru organizarea piețelor de predicție în rețeaua Ethereum. Platforma este dominată de piețele de predicție în domeniile piețelor de asigurări și financiare.

În prezent, proiectul Gnosis este reprezentat de trei platforme de piață de predicție:

1) Apollo – o platformă de piață de predicție cu capacitatea de a vă crea propriile active;

2) DutchX este un schimb descentralizat pentru licitații și tranzacționarea activelor;

3) Gnosis Safe – portofel de criptomonede și browser pentru interacțiunea cu aplicațiile Ethereum.

Ambele proiecte diferă doar în ceea ce privește oportunitățile oferite utilizatorilor, având o viziune și o direcție de dezvoltare comune.

Rețeaua Helena

Helena este o platformă descentralizată Web 3.0 care folosește piețele de predicție pentru a reprezenta date cantitative blockchain în timp real, create ca un sidechain xDai în rețeaua Ethereum. Helena a fost construită împreună cu Maker DAO, unde simbolul Dai înfășurat este un mijloc de plată intern, iar platforma în sine este administrată de o organizație DAO autonomă.. 

10 piețe de predicție sunt disponibile utilizatorilor platformei. Aici puteți găsi predicții pentru evenimente precum rata de hash ETH, capacitatea totală a rețelei Lightning sau DAI total în circulație..

Decizia de a crea un lanț lateral separat a fost luată datorită scalabilității limitate a rețelei Ethereum. Șanțul lateral XDai asigură o interoperabilitate limitată cu rețeaua principală Ethereum, rezultând tranzacții mai rapide și costuri mai mici cu gazele.

In cele din urma

Există mult mai multe platforme emergente pe piețele prognozate: platforma pentru crearea unei piețe de prognoză – Bodhi, axată pe piața chineză; Guesser este o platformă axată doar pe prognoze și evenimente politice.

În istoria piețelor virtuale descentralizate, în ciuda tuturor discuțiilor despre perspectivele de dezvoltare viitoare, există un proiect care nu a reușit să își atingă obiectivele. Platforma pentru prezicerea evenimentelor Veil a fost închisă în vara anului 2019, din cauza numărului redus de utilizatori, a descentralizării insuficiente și a lipsei unei interfețe care să fie de înțeles pentru oamenii obișnuiți.

O abordare descentralizată de colectare a informațiilor despre evenimente viitoare folosind tehnologia blockchain pentru stocarea transparentă și sigură a acestor date contravine reglementărilor privind jocurile de noroc din multe țări. Apariția unor astfel de soluții este un răspuns la cenzura din partea statelor care au o miză în astfel de tipuri de organizare a pieței, cum ar fi casele de pariuri și piețele de predicție. Și odată cu popularitatea crescândă a DeFi, piețele de predicție descentralizate, care permit oricui din orice parte a lumii să le acceseze, vor întâlni un nou val de utilizatori și aplicații bazate pe acestea.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me