Bitcoin-pegged – jetoane susținute de bitcoin

Dezvoltarea pe scară largă a industriei criptomonedelor a făcut posibilă utilizarea bitcoin în afara propriului blockchain. În Rețeaua Lightning, volumul de bitcoin-uri blocate, la momentul scrierii acestui articol, este de 1100 de monede, iar în Liquid Network – 2600. Odată cu popularitatea crescândă a finanțelor descentralizate, a crescut și cererea de bitcoin pe alte platforme..

În articolul de astăzi, vom vorbi despre jetoanele susținute de bitcoin, structura lor, interacțiunea în infrastructura DeFi și perspectivele de dezvoltare viitoare..

Bitcoini tokenizați

Tokenizarea Bitcoin este crearea de jetoane de securitate susținute de valoare reală, adică bitcoini. Aceste jetoane pot fi utilizate pentru a transfera proprietatea, a tranzacționa sau a interacționa cu serviciile DeFi.

În 2015, Blockstream și-a introdus rețeaua lichidă cu lanț lateral federat, cu un cârlig bidirecțional la blockchain-ul Bitcoin, servind drept rețea de plată pentru participanții la piață. Un token fictiv intern L-BTC este utilizat pentru a efectua tranzacții, reducând timpul necesar pentru a muta depozitele de la 60 de minute la 2 minute. 

Liquid Network este conceput pentru a rezolva problema de scalabilitate a rețelei Bitcoin prin crearea unui lanț lateral parțial independent de blockchain-ul principal..

Din punct de vedere tehnic, a fost întotdeauna posibil să se utilizeze și să se creeze contracte inteligente în rețeaua Bitcoin.. Un exemplu crearea unui contract inteligent pe rețeaua principală Bitcoin este un pariu între doi dezvoltatori asupra rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA. Această abordare a devenit posibilă datorită unui nou tip de contracte inteligente, Contracte de jurnal discret (DLC), care permite părților să efectueze tranzacții cu privire la evenimente viitoare..

Un alt exemplu de utilizare a contractelor inteligente în rețeaua Bitcoin este RSK Labs, care a dezvoltat o platformă inteligentă cu o legătură bidirecțională la Bitcoin care implementează contracte inteligente în rețea pentru a crește valoarea și funcționalitatea ecosistemului. Principiul platformei este similar cu Liquid. RSK permite utilizatorilor să trimită BTC direct la lanțul Rootstock folosind un știft cu 2 căi, unde bitcoinele sunt blocate și schimbate cu un token intern SBTC.

Dar, în ciuda muncii active pentru dezvoltarea contractelor inteligente pentru Bitcoin, Ethereum rămâne liderul în acest domeniu..

De ce este cerut?

Astăzi, majoritatea serviciilor DeFi se bazează pe Ethereum. Dacă bitcoinul poate fi utilizat în lanțuri laterale, atunci poate fi utilizat și în alte blockchain-uri. Astfel, a existat o cerere pe piață pentru soluții pentru utilizarea Bitcoin pe rețeaua Ethereum, ceea ce a dus la apariția bitcoinelor tokenizate..

Capitalizarea întregii piețe DeFi astăzi este de aproximativ 16 miliarde de dolari, numărul de USD blocat în serviciile DeFi este de aproximativ 11 miliarde de dolari, iar BTC blocat – 141 de mii de monede.

Pentru a îmbunătăți eficiența bitcoinului ca mijloc de plată, acesta poate fi utilizat pentru a efectua decontări atunci când interacționează cu serviciile DeFi. Astfel de proiecte există de mai bine de un an, dar abia recent s-au răspândit, datorită atenției sporite acordate finanțelor descentralizate. Deja, numărul de bitcoin-uri blocate pe Ethereum este de 50 de ori mai mare decât în ​​rețeaua LN și continuă să crească.

Capacitățile de tokenizare Bitcoin pe platforme precum Ethereum au niveluri diferite de descentralizare și încredere. Atragerea bitcoinului către alte rețele îi mărește domeniul de aplicare și îi permite să fie utilizat în diferite tipuri de aplicații descentralizate. 

Protocoale precum Lightning Network, Liquid și RSK îmbunătățesc infrastructura rețelei Bitcoin, iar protocoalele pentru tokenizarea bitcoinelor pe alte platforme extind capacitățile financiare ale proprietarilor lor..

Bitcoin către Ethereum

La începutul anului 2019, primul token susținut de Bitcoin a fost Wrapped Bitcoin (WBTC), care a permis deținătorilor BTC să utilizeze contracte inteligente pe platforma Ethereum..

WBTC este un token ERC20 legat de bitcoin la un raport 1: 1 care este utilizat pentru a plăti contracte inteligente. WBTC oferă posibilitatea de a primi împrumuturi în BTC folosind serviciile DeFi. Prin furnizarea de lichiditate în Bitcoin, utilizatorii au acces la aplicațiile DeFi, extinzând astfel funcționalitatea și domeniul de aplicare al Bitcoin..

WBTC legat de Bitcoin are o capitalizare de aproape 1 miliard de dolari, ceea ce îl face lider printre jetoanele BTC pe Ethereum și al cincilea printre jetoanele DeFi.

Un dezavantaj important al WBTC este faptul că își încredințează fondurile unei terțe părți. WBTC este construit pe un model de consorțiu de organizații dovedite. Ecosistemul WBTC este format din custodi, comercianți și utilizatori. Custozii schimbă BTC cu WBTC, administrează portofelul BTC multisig, mută și creează WBTC pe Ethereum. De asemenea, pentru a face un schimb, utilizatorul trebuie să treacă prin KYC, pentru ca bitcoin-urile utilizatorului să fie transferate către custode, care va emite o sumă echivalentă de WBTC. 

Valoarea principală a criptomonedelor este o abordare descentralizată, fără a avea încredere, pentru a evita dependențele de o terță parte. Din acest motiv, simbolul ERC-20 a fost creat cu suport BTC 1: 1 – tBTC. 

tBTC este un proiect al grupului Cross Chain, construit pe rețeaua Keep, care vă permite să depuneți BTC și să creați jetoane Bitcoin pe Ethereum fără intermediari și KYC. Protocolul TBTC, funcționează utilizând un portofel multisig și emite tBTC după confirmarea depunerii. 

În mai 2020, lanțul lateral tBTC a fost lansat, dar două zile mai târziu, din cauza unei vulnerabilități constatate, acceptarea depozitelor a fost oprită. Și pe 22 septembrie, lanțul lateral a devenit disponibil pe rețeaua tBTC. 

Lansarea lanțului lateral tBTC a fost susținută de astfel de proiecte DeFi și DEX precum: Maker, Uniswap, Compound, Balancer, Kyber, 1inch și altele. Și pe Curve Finance a fost propus un pool de tBTC, conceput pentru a crește lichiditatea și a primi recompense pentru primii mineri de tBTC.

Pe lângă WBTC și tBTC, există pe piață astfel de jetoane bitcoin precum: imBTC pe Tokenlon, renBTC (Ren), BTCB (Binance), sBTC (Syntetix) și altele.

imBTC este un bitcoin tokenizat pentru lucrul cu contracte inteligente pe platforma Tokenlon, al cărui proprietar poate răscumpăra și schimba imBTC, precum și primi venituri din comisioanele platformei deținând imBTC.

Soluțiile Ren permit transferul de lichidități între Bitcoin, Ethereum și Bitcoin Cash, iar activele sunt emise și arse folosind contracte inteligente. RenBTC ocupă locul al doilea după WBTC, cu un volum de 270 milioane dolari în rândul bitcoinilor tokenizați.

BTCB este un token BEP2 susținut de bitcoin pentru a opera pe lanțul Binance.

sBTC – bitcoin „sintetic” de la dezvoltatorii protocolului Synthetix DeFi.

Perspective

Numai în ultimele șase luni, numărul de bitcoini din rețeaua Ethereum a crescut de peste 30 de ori. Având în vedere faptul că capitalizarea bitcoin este de aproape 200 de miliarde de dolari, iar dominația pieței este de aproape 58%, se poate argumenta că apariția jetoanelor bitcoin este destinată să atragă lichidități suplimentare în ecosistemul DeFi..

Pe de altă parte, atragerea bitcoin în sectorul DeFi oferă o gamă întreagă de oportunități pentru utilizarea acestuia. Necesitatea atragerii Bitcoin către Ethereum și nu invers, este un indicator al valorii Bitcoin ca instrument financiar. Din acest motiv, procesul de atragere a bitcoin-urilor pe alte platforme se va accelera.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map