A blokklánc-hálózatok méretezhetőségének problémájának megoldása előtt az egyik fő akadály az, hogy nem képesek hatékonyan kölcsönhatásba lépni egymással. A különböző blokkláncok közötti interakció problémáját különböző kötések létrehozásával és alkalmazásával oldják meg, például oldalláncok, hidak építése, intelligens szerződésekkel való interakció biztosítása, atomcserék és egyéb megoldások végrehajtása.

A mai cikkben olyan megoldásról beszélünk, mint a Polkadot, amely már biztosítja az interoperabilitást a különböző pénztárcák, projektek, tokenek, orákulák és a DeFi platformok között. Elemezzük a protokoll előnyeit, a kommunikációt a különböző blokkláncok között, és megvizsgáljuk, mennyire hasznos lehet a blokklánc-technológiák fejlesztése és a decentralizált finanszírozás kiépítése kapcsán..

A hálózat főbb jellemzői

Polkadot (PONT) Protokoll és ökoszisztéma a különféle blokkláncok felépítésére és összekapcsolására, valamint azok hatékony kommunikációjának lehetővé tételére. A Polkadot lehetővé teszi a különböző platformok méretezését azáltal, hogy integrálódik egymással, és olyan funkciókat biztosít, mint: 

  • Bármilyen típusú adatátvitel blokkláncok között;
  • Folyamatos kommunikáció fenntartása a hálózatok között;
  • Biztonsági konszolidáció; 
  • Párhuzamosan működő blokkláncok – ejtőernyők;

Bizonyos tevékenységi területek igényeinek megfelelően kifejlesztett blokkláncok száma gyorsan növekszik. Mindegyiknek megvannak a maga sajátos műszaki jellemzői és megvalósításai, és a konszenzus elérésének különböző mechanizmusain is alapulhatnak. Az ilyen következetlenségek kiküszöbölése és a következetes működés biztosítása érdekében a Polkadot külön blokkláncokat kombinál a kölcsönös műveletekhez, és a blokkláncok optimalizálása konkrét feladatokra az általuk kifejlesztett szilánkosítási modell miatt következik be. A Polkadot alapja Szubsztrát – a blokkláncok létrehozására szolgáló protokollok és a programozási nyelvek a fejlesztők széles köre számára állnak rendelkezésre.

A hálózatok biztonságát és interoperabilitását a relé lánc – a fő blokklánc – biztosítja. Ez a fő lánc kölcsönhatásba kerül szilánkos ejtőernyőkkel – külön blokkláncokkal a saját jelzőikkel.

Az egyik fő feladat, amelyet a protokoll biztosít, az érték átvitele az egyik blokkláncból a másikba, míg mindegyik blokkláncnak megvan a saját tokenomikája, saját tokenomikájával és saját működési mechanizmusával, valamint egy relé mechanizmus megvalósítása az érték átvitelére a már említett külön blokkláncok – ejtőernyők – felépítésével érhető el.

A hálózaton belüli interoperabilitás biztosítása mellett a Polkadot lehetővé teszi hidak „építését” olyan hálózatokkal, mint a Bitcoin és az Ethereum. Tehát, a startup Interlay, megjelent leírás, amely szerint a PolkaBTC hamarosan bemutatásra kerül – egy becsomagolt bitcoin a Polkadot hálózatban a DOT hálózat belső tokenjének biztonsága alatt. 

A bitcoin ejtőernyő építése és egy token BTC támogatással történő megvalósítása eszköz létrehozó platform használatával történik XClaim, BTC-képes tokenek kiadására és beváltására. 

Ugyanakkor három különböző hidat fejlesztenek ki a Polkadot és az Ethereum blokkláncok között a Parity és a Substrate segítségével..

Hálózatirányítás és konszenzusépítés

A belső DOT-jogkivonat biztosításán túl lehetőséget nyújt birtokosainak arra, hogy érvényesítőként járjanak el a hálózatkezelésben, például a díjak megváltoztatásában, az ejtőernyők frissítésében, hozzáadásában és eltávolításában, valamint egyéb szolgáltatásokban. A DOT token a Polkadot működését hajtja végre, mivel blokklánca módosított NPoS konszenzus algoritmust használ.

A hitelesítők mellett a hálózatot úgynevezett jelölők irányítják, akik megbízható validátorok kiválasztásával biztosítják a relé lánc biztonságát. Azáltal, hogy szavazatot adnak az érvényesítőre, a jelölők saját jelzőiket delegálják. A validátorok által bányászott blokkokból származó jutalmak egy része a jelölőkhöz kerül pénzeszközeik biztosításához.

A hálózatkezelés magában foglalja a gyűjtőket is, akik segítenek az érvényesítőknek létrehozni az ejtőernyők érvényes blokkjait, fenntartani a teljes csomópontokat, lehetőséget nyújtanak új blokkok létrehozására vagy tranzakciók végrehajtására, valamint a halászokat, akik lehetnek teljes csomópontok vagy gyűjtők, akik ellenőrzést biztosítanak a hálózat rosszindulatú tevékenysége felett..

Ejtőernyősök

Jelenleg a Polkadot korlátozott számú (kb. 100) ejtőernyőt támogat, ezért több módon kínálja el ezeket:

  • Rendszer szintű ejtőernyők, amelyek hidakat tartalmaznak más hálózatokhoz, vezérlő ejtőernyőket és ejtőernyőket, amelyek egész hálózatra kiterjedő értéket biztosítanak;
  • Ejtőernyős aukciók, amelyek résidőket kínálnak ajánlattételre DOT tokenekben. Az ejtőernyők használatának érdekes jellemzője a projektek csoportos elhelyezése egy ejtőernyős résen, például hidak vagy platformok, amelyek kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak;
  • Az oldalláncok ideiglenes ejtőernyők, amelyeket rövid időre ki lehet bérelni és szükség szerint használni lehet.

Az ejtőernyők korlátozott száma a korlátozott erőforrásoknak köszönhető, amelyek biztosítják és fenntartják biztonságukat. A rendszerszintű ejtőernyőket egy non-profit szervezet határozza meg Web3 Alapítvány és jelenleg ezek közé tartozik a Bitcoin-Polkadot és az Ethereum-Polkadot híd, valamint a Wasm intelligens szerződések létrehozásának és használatának platformja – Edgeware és néhány infrastrukturális projekt.

Kusama hálózat

Kusama (KSM) a Polkadot kanári hálózat, a protokoll korai nem auditált verziója, amelyen új frissítéseket és módosításokat alkalmaznak. Bár a protokoll mindkét verziója közös kóddal rendelkezik, független hálózatok. Kusama különböző protokollvezérlési lehetőségekkel rendelkezik, ezért a frissítések és a szavazás gyorsabb.

Kusama szintén rendelkezik saját tokennel, és platformkezelő szerepeket is biztosít. A Kusama egyfajta “tesztelőtér” a biztonságos környezetben végzett különféle kísérletekhez.

Polkadot ejtőernyős rokokó V1

Hálózat tesztelése rokokó, A 2020 decemberében elindított nyilvános hálózat, amelyet a Parity Technologies és a Polkadot fejlesztői tartanak fenn, hogy teszteljék az ejtőernyők egymáshoz igazítását és átjárhatóságát. Rokokó hálózat indult a hatósági igazolás (PoA) alapján – a hatóság igazolása, ahol a hálózat az érvényesítők rovására működik.

A rokokó hálózat hivatalos kiadása azt is jelenti, hogy a Kusama hálózat és a Polkadot fő lánc árveréseket indít ejtőernyős résekre. Olyan projektek, mint az Acala Network, az Ontology, a ChainX, az Edgeware és mások már bejelentették részvételüket..

További tervek és kilátások

Az írás idején a portál szerint Polkaproject, Polkadot ökoszisztéma&Az aljzat 349 projektből áll, beleértve az orákulumokat használó adatátviteli protokollt Láncszem, Az Ocean Protocol decentralizált adatcsere, a Celer Network skálázó platform, az imToken és mások. 

Jelenleg az ejtőernyős nyílások egyedi aukciói zajlanak a Polkadot hálózaton, valamint üzenetek továbbítása a láncok között. Eleinte az ejtőernyők működni fognak a Kusama hálózaton, majd rés aukciók következnek. Miután az ejtőernyők működnek a Kusama hálózaton, az első aukcióra a Polkadot hálózaton kerül sor.

Január 21-én az LD Capital elindította a Polkadot ökoszisztéma alapot, amelyről ő számolt be a twitterén. A 10 millió dollárt kezelő alap különféle irányú fejlesztési közösséget épít.

A Polkadot mellett a Cosmos projekt megoldásokat fejleszt az interoperabilitás és a blokklánc méretezés javítására. A blokklánc-láncok jövőbeni átjárhatóságának közös elképzelése alapján mindkét projekt különböző megközelítéseket alkalmaz az interoperabilitás és a különböző blokkláncok integrációjának feladatainak elvégzéséhez. E cikk keretein belül nem koncentrálunk az egyes protokollok előnyeire és hátrányaira..

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a DOT hálózati token a teljes kapitalizáció tekintetében a 4. sorra költözött, közel 17 milliárd dollár értékben, ezzel megelőzve az XRP-t, és a token ára egy hónap alatt több mint megháromszorozódott. Továbbá szerint kutatás A Blokk, alig több mint 3 milliárd dollár értékű zseton zárolva a Polkadot hálózaton.

A Polkadot megérdemelten a második legaktívabb DeFi ökoszisztéma az Ethereum után. A fejlesztők már ebben a szakaszban kutatást folytatnak a Polkadot 2.0 új verziójának létrehozásáról, amelynek célja, hogy megoldja a hálózat korlátait a fejlesztés ezen szakaszában..

Megjegyzés: A kriptovaluták kereskedése eleve kockázatos, és bár a hozam meglehetősen magas lehet, fontos szem előtt tartani a kockázatokat. Ha a forgalmazott eszköz ára meredeken csökken, akkor elveszítheti befektetése egy részét, és kénytelen alacsonyabb áron eladni az eszközt. A 3Commas blogbejegyzések oktatási célokra készültek, és nem szabad őket “pénzügyi tanácsként” értelmezni..

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me