A lehetséges határainak meghatározásának egyetlen módja az, ha meghaladja ezeket a határokat..

Arthur Clarke

Az emberiség mindig megpróbált alapvető áttörést elérni fejlődésében. Minden évszázaddal világosabbá vált a kilátás valami innovatív és lenyűgöző felfedezésre. A kerék, az elektromosság, a rádió – minden találmány a korszakának hippike. A 20. század tele volt meglepetésekkel. Közülük a legszembetűnőbb az internet volt, amely nemcsak az emberiség egész életét megfordította, hanem a gondolkodást is. Aztán megjelentek a kriptopénzek. Milyen fejlődési utat járt be ez az újítás, és milyen új dolgokat hozott az emberiség számára??

A történelem szereti az ismétlést

Október 31-én van a Bitcoin megjelenésének 11. évfordulója. Megjelenésével a világ új pillantást vetett a meglévő pénzügyi rendszerre és a pénzügyi függetlenségre. A kriptovaluta magával ragadta az emberiség elméjét, és nemcsak befektetési eszközzé vált. Hype valami többé nőtte ki magát. A szabadság szimbólumává vált.

Emlékeztet valamire? Nem? Akkor gondolkozzunk az interneten. Az emberiség a kormányzás napja óta nem látott ilyen hype-ot. Ez a digitális forradalom egyik legnagyobb eredménye. Az újítás sok mindent forradalmasított a világon. A tudásbázisok, a vállalati támogatás, a továbbfejlesztett fizetési rendszerek és az üzleti modellek, az orvostudomány, az űr és a technológia számos új fejlesztése immár része a találmánynak. Egy másik esemény, amely az Internetnek köszönhetően vált lehetővé, az emberekkel való kommunikáció..

Olyan emberek szeretik a Facebookot, a Twittert vagy az olyan alkalmazásokat, mint a WhatsApp. Ezeket az internet létezése teszi lehetővé. Ez lehetővé tette számunkra, hogy másképp gondolkodjunk, és sok változást hozott az emberi életben. Lehetővé tette az emberi elmének, hogy ötleteket hozzon és közzétegye az interneten.

De vonjunk hasonlatot a net és a kripta között, és meglátja, mennyire hasonló az útjuk..

Az internetes hype története

A 90-es évek végén és a 2000-es évek sikeres dot-com-inak több közös vonása volt: valamennyien megfogadták, hogy „megváltoztatják a világot”, őrülten magas besorolásúak és vadul veszteségesek voltak. 1999-re a pénzvesztés volt a sikeres dotcom jellemzője. És kevesen veszíthetnek pénzt olyan eredményesen és kreatívan..

Az olyan vállalatok, mint az Amazon.com, az eBay, a Pets.com, az eToys, a Kozmo.com, az UrbanFetch és még sok más erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy elérjék az általános jelenlétet és megcélozzák egy adott piacot. Hajlamos az áruk veszteséges értékesítése a piaci részesedés megszerzése érdekében. Bőségesen költöttek a márkaépítésre és a reklámozásra, hogy felhívják a figyelmet. De a legfontosabb a tőzsde rendkívül magas értékelése, amelyet elválasztottak mindenféle jövedelmezőségtől vagy ésszerűségtől..

A Dot-Com-ok, amelyek hatékonyabb üzleti tevékenységet ígértek, szinte veszteségesek voltak a vállalat számára. Lehetséges, hogy közülük sokan arra a tényleges hatékonyságra összpontosíthatnak, amelyet az internetes értékesítés lehetővé tett. Így fokozatosan fenntartható vállalkozássá fejlődhetnek. De ez nem történt meg a kilencvenes évek végén.

Azok a kockázati tőkések, akik támogatták ezeket a vállalatokat, IPO-t kerestek, mert akkoriban nagy volt a hype. Bármely IPO kilépést jelentett a kockázati tőkések számára. Az első nap hihetetlen kibocsátása, amelyet a dot-com részvények tapasztaltak, elsöprő volt. 

A dot-com buborék a fantázia időszaka volt, amikor sok kockázatitőke-befektetőt nem érdekelt, hogy egy vállalkozás nyereséget termel-e, mert nincs rá szüksége. “Olyan helyzetben vagyunk, hogy a társaságnak nem kell sikeresnek lennie ahhoz, hogy pénzt keressünk” – ismerte el a Benchmark kockázatitőke-befektetője, amikor a Priceline Price IPO előtt befektetést fontolgatott..

A dot-com buborék korszaka

Elengedhetetlen az új vállalatok és új IPO-k elkövetkező áradatának támogatása. Szerencsére a buborék korszak olyan vállalkozói lázhoz vezetett, amely valószínűleg még nem volt a világon. 1999 tavaszára minden tizenkettedik megkérdezett amerikai elmondta, hogy valamikor vállalkozást indítanak..

1999 októberében a Morgan Stanley Mary Meeker által követett 199 internetes részvény piaci kapitalizációja óriási 450 milliárd dollár volt. De ezeknek a vállalatoknak az összes éves értékesítése csak mintegy 21 milliárd dollárt hozott. És mi a helyzet az éves profitjukkal? Mi a profit? A kollektív veszteségek összege 6,2 milliárd dollár volt.

1999 második felében nem az volt a kérdés, hogy létezik-e a buborék, hanem az, hogy mekkora és mikor fog kipukkadni. A legtöbb ember tudta, hogy ez lehetséges, de senki sem akarta beismerni. Ha mindent ki tudna préselni az IPO-ból, még mielőtt bezárulna, akkor választhatja a pénzt, mielőtt mindenki másnak ugyanaz lenne az ötlete..

Egyesével a dotcomok közül a leggyengébbek kezdtek eltűnni. Már nem magabiztos győztesek. Egy pillanat alatt. A részvényárfolyamok esése a tőzsdén történő kivezetésből lett, majd tényleges csőd lett. 2000. január 14-én a Dow Jones ipari átlag magas szintet ért el – ez a szint több mint hat évig nem fog visszatérni. A csúcstechnológiájú Nasdaq tőzsde 2000. március 10-én tetőzött, elérve az 5048,62-t. Csak 2015 márciusában tér vissza erre a jelre.

2000 áprilisáig, alig egy hónappal a csúcs után a Nasdaq elvesztette értékének 34,2 százalékát. Az elkövetkező másfél évben azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek részvényeinek árfolyama 80 vagy több százalékkal esett vissza, több százra tehető. És a többség számára a gyógyulás soha nem jött be, még a leghíresebb márkák esetében sem. Ársor 94%.

Különböző módon lehet mérni a buborék felszakadásakor elveszett alapok összegét. Még 2000 novemberében a CNNFN.com 1.7 billió dollárra becsülte a veszteségeket. És ezek csak állami vállalatok. Ezenkívül az 1990-es évek végén 7-10 000 új online vállalkozás jött létre. 2003 közepére közülük körülbelül 4800-at értékesítettek vagy megszűntek. Milliárd dollár tűnt el szinte egyik napról a másikra.

1999 szeptembere és 2000 júliusa között a dot-com társaságok bennfentesei 43 milliárd dollárt kerestek, ami kétszerese az 1997-ben és 1998-ban eladott összegnek..

Nyilvánvaló, hogy a játékteret elhagyó nagy pénznek bizonyára van hatása a gazdaságra. Az amerikai kormány a dot-com recesszió kezdetét 2001. március elejének nevezi. És a 2001. szeptember 11-i terrortámadások gazdasági sokkjára már nem volt kétség. Ebben a tragikus szeptemberi hónapban 26 év után először egyetlen IPO sem lépett piacra. Véget ért a dot-com korszak.

A dot-com buborék kipukkanása nyitotta meg jelenlegi gazdasági korszakunkat. Következményei gazdaságilag, társadalmilag és politikailag ma is velünk maradnak. Még akkor is, amikor a vállalkozók arról beszélnek, hogy technológiájuk hogyan változtatja meg a világot, mélyen emlékeznek a dot-com buborék robbanására..

Sokan azzal érvelnek, hogy a dot-com korszak pusztulásra van ítélve pusztán azért, mert túl kevés felhasználó volt abban az időben. Amikor a buborék 2000-ben felrobbant, a világon csak mintegy 400 millió internet-felhasználó volt. Tíz évvel később több mint 2 milliárd lesz. 2000-ben körülbelül 17 millió weboldal működött. De az akkori dot-com-ok és oktató videók megtanítottak minket arra, hogyan éljünk az interneten..

A cryptocurrency hype története

A globális pénzügyi rendszerre egyre nagyobb nyomás nehezedik az ügyfelek idejének és fejlõdésének köszönhetõen. A válságok és a valuta összeomlása arra késztette az embereket, hogy alternatívákat keressenek a hagyományos banki és pénzügyi rendszerekkel szemben.

Sokan fordultak a Bitcoinhoz, mint olyan megoldáshoz, amely nemzetközi fizetési rendszerként használható. Rendszerek harmadik felek vagy kormányok bevonása nélkül.

Bár a Bitcoin főként az elmúlt három évben tapasztalt tapadást, a médiának és a közvélemény figyelmének köszönhetően több mint egy évtizede létezik..

Még 2010-2014-ben a kriptovalutákat kevesen ismerték. Akkoriban a média a fegyverek és a drogok sötét hálón történő vásárlásának eszközeként emlegette őket. És Hanets László két pizzát vásárolt 10 000 BTC-ért egy közeli pizzériában. Ezt a napot továbbra is Bitcoin pizzanapként ünnepli az egész kriptográfiai közösség..

De hamarosan az újítók és a technikusok a gyors és stabil pénzátutalás eszközének tekintették a lehetőséget..

Az élet minden területén élő emberek, akiknek elegük van a bankrendszerből és a magas díjakból, saját kutatásokat kezdtek végezni. Amint a társadalom érdeklődést kezdett mutatni egy új eszköz iránt, a kriptopénzek értéke növekedni kezdett, és megjelent egy kriptográfia.

A közérdek és a tudatosság hatalmas mértékű fellendülése kényszerítette az intézményeseket cselekvésre. A Hype olyan bankokat, kormányokat és vállalatokat, mint az IBM, a Microsoft és az Amazon, digitális pénznemekbe és mögöttes technológiáikba szorította. Ez az elmúlt három év lenyűgöző alapot vetett a pénz jövőjére..

Fő érdeklődés

A korai bányászok és befektetők hírei látták kriptovalutájuk dollármilliókká alakulását, amint az ár emelkedni kezdett.

Milliomosok bukkantak fel mindenfelé, mivel a Bitcoin ára 1000 dollárra emelkedett. Hirtelen a befektetők esélyt láttak arra, hogy megvalósítsák a meggazdagodásról szóló álmukat.

A kriptográfia könnyen beszerezhető, könnyen cserélhető volt, és jó lehetőségnek tűnt a pénzszerzésre. A digitális érme iránti érdeklődés miatt az árbuborék emelkedett. A golyónak kevesebb mint egy év kellett ahhoz, hogy 2017-ig 20-szor növelje értékét.

A nagy felhajtás ellenére mindenhol elkezdtek felbukkanni a kezdeti érmekínálatok (hasonlóan a dot-com IPO-khoz). 

Az ICO-nak köszönhetően a vállalatok percek, órák és napok alatt tudták finanszírozni vállalkozásukat, felülmúlva a legvadabb elvárásokat és mindenféle szabályozás nélkül.

A felindulás buborékot váltott ki, amely gyorsan felrobbant, és az ár 20 000 dollárról 3000 dollár mélypontra esett vissza 2018-ban, ami hosszú medvepiachoz és spekulatív befektetők kivonásához vezetett.

A medvepiac sokakat visszavonulásra kényszerített. De általában a szakértők egyetértenek abban, hogy a dot-com-ok analógiájára ez a jelenség egészségesebb kriptopénz-piacot eredményez..

Mivel kevesebb ember foglal helyet, a vállalkozások és a szabályozók képesek voltak lépni és összpontosítani arra, ami a legfontosabb a kriptovalutában – blockchain technológia.

Hirtelen az IBM, a Microsoft, az Amazon és mások hoztak létre blokklánc egységeket. Azok a bankok, amelyek egyszer nevettek az ökoszisztémán, most blokkláncmérnököket vettek fel, hihetetlen legitimitást kölcsönözve a kriptográfia számára.

Most a szabályozók látták, hogy a blokklánc és a digitális tokenek nagy értéket képviselnek, és leválaszthatók a csalásokról és a feltörésekről. A szabályozók a technológiával akartak dolgozni, a vállalkozások pedig a rendszereikhez.

Miután 2018-ban hatalmas sikert aratott, a kriptopénz-piac kezdett támaszkodni a legitimációra, amelyet technológiája – a blockchain – megszerzett. Hamarosan a kriptovalutával kapcsolatos pozitív hírek visszahozták a közérdeket. Csak ezúttal a kamat nem spekuláción, hanem nagy intézményi pénzen alapult. A Hype eltűnt, de a kriptovaluták megmaradtak.

Következtetés

Ha megnézi azt az utat, amelyen az emberiség eléri céljait, azt gondolhatja, hogy ez egy őrült választása. Hány akadályt és akadályt állít fel az ember a javához vezető úton!

Az internet kialakulását és az általa megtett utat a kriptovaluták megismétlik. Hype-nek mindig lesznek ellenfelei. Különösen a sznobokkal és a konzervatívokkal szemben.

Ami ma a kriptográfiával történik, az a hype logikus átalakulása mindenütt jelen lévő trenddé. A dot-com buborék felhangzása pontosan az Internet megteremtését szolgálta, amivel ma rendelkezünk. A 2018-as kriptobuborék-hype lehetőséget adott a kriptográfia számára, hogy talpra álljon. Ahogy egy személy egyszer a kagylókból a rézpénzekbe és az érmékből a bankjegyekbe tért át, úgy manapság átmenet van a kriptába. 

A ma ismert kriptovaluták csak a jéghegy csúcsa. A jövőben látni fogunk jelzőket mindenre, a művészektől és a műalkotásoktól kezdve a jótékonysági szervezeteken, a startupokon át és másig. Új hálózati modellek létrehozása és lokalizált ösztönző struktúrák bevezetése az online és offline közösségekben szerte a világon már nem fantázia. És minden csak felindulásból indult.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me