Bárki, aki valaha is megpróbált decentralizált alkalmazásokat (dApps) építeni az Ethereum blokkláncon, egyet fog érteni: bár a blokkláncok fogalmilag meglehetősen közel vannak az adatbázisokhoz, a legfrissebb adatokra vonatkozó lekérdezések teljesen más világnak tűnnek, mint a blokkláncokon végzett lekérdezések. Először is, figyelemre méltó teljesítményproblémák merülnek fel az adatok blokkláncokon történő tárolásakor. Ez nagyrészt az elosztott (decentralizált) jellegüknek és a konszenzusos protokollok változatosságának köszönhető. Az adatbázisok akkor is lassúak lennének, ha csomópontok hálózatából állnának, amelyben minden csomópont megtartotta a teljes adatbázis teljes másolatát, és minden tranzakciót minden csomópontnak ellenőriznie kellett. Éppen ezért az emberek különböző megközelítésekkel kísérleteznek a blokkláncok adatbázisként történő felhasználásával, beleértve a blokkláncok szerkezetének megváltoztatását is..

A Grafikon más módon közelíti meg a problémát: a projekt lehetővé teszi a blokkláncok meglétét jelenlegi formájában, de lehetőséget kínál a bennük tárolt adatok hatékony indexelésére és lekérdezésére a GraphQL segítségével.

Mi a grafikon?

A Graph egy nyílt forráskódú decentralizált protokoll a blokklánc-adatok indexeléséhez. A fejlesztők különféle API-kat hozhatnak létre és publikálhatnak, úgynevezett algráfokat, és lekérdezéseket hajthatnak végre a GraphQL-en keresztül. A platform segítségével bármilyen kérdést gyorsan kereshet az Ethereumban egyszerű lekérdezések segítségével. Ez megold egy problémát, amellyel sok más blockchain indexelő platform szembesül..

A blokklánc alkalmazások nehezen tudják fenntartani az olyan tulajdonságokat, mint a teljesség, a blokklánc átszervezése és a biztonság a lekérdezés végrehajtása során. Mindez fárasztóvá teszi a lekérdezési folyamatot, de szerencsére a The Graph rendelkezik megoldással a probléma megoldására. A “részgráfok” segítségével a projekt indexeli azokat a blokklánc-adatokat, amelyekhez a felhasználók a GraphQL API-n keresztül férhetnek hozzá. A fejlesztőcsoport szerint a jövőben teljesen decentralizáltá teszik, több csomópont felelős az indexelés fenntartásáért..

A Grafikon hogyan indexeli az adatokat?

Elemezzük például az információk indexelésének folyamatát az Ethereum blokkláncban. A Grafikon “algráf manifesztet” használ. Ez egy olyan algráf leírása, amely az intelligens szerződésekről, a blokklánc eseményekről tartalmaz adatokat, valamint az eseményadatok egymáshoz való illesztésének eljárása, mielőtt azokat mind a platform adatbázisában tárolják. A tranzakciókat, az algráf manifesztumokat és az adatbázisokat egy adott struktúra szerint koordinálják. Minden olyan decentralizált alkalmazásokkal kezdődik, amelyek intelligens szerződések segítségével adnak adatokat az Ethereum blokklánchoz..

Mindezek az adatok tartalmazzák az összes eseményt és tranzakciót, egészen addig a pillanatig, amikor elérték a végeredményt. Ezután a Graph Node átvizsgálja a teljes blokklánc-adatbázist, új adatokat gyűjt, és kiszűri azokat, amelyek relevánsak a felhasználók által benyújtott kérések szempontjából. Az indexelés megkönnyítése érdekében azonosítja az egyes adatkészleteket, amelyek megválaszolják az algráfok kérdéseit.

A GraphQL a kapcsolat a blokklánc-adatok és az alkalmazás között, amelyet a felhasználó nyújtani akar. De a felhasználó ismét a Graph Node segítségével juttathatja el a keresési lekérdezéseket a platformra. A teljes folyamat után a felhasználók végre megtekinthetik lekérdezéseik eredményeit az alkalmazásaikból. Lényegében így működik az adat lekérdezés és az indexelési ciklus. A felhasználók a Graph Explorerben hivatkozhatnak a platformon már szereplő algráfok megtekintésére. Ezen algráfok mindegyikének van egy játszótere, ahol a felhasználók lekérdezéseket hajthatnak végre a GraphQL-en keresztül.

Jelen írásban a The Graph támogatni tudja az Ethereum, az IPFS és a PoA hálózatokból származó adatok indexelését. A jövőben a platform több hálózatot fog támogatni. De jelenleg a projektben több mint 2300 algráf van telepítve, amelyeket az alkalmazásfejlesztők használnak. A műsor rekordjai között szerepel az AAVE, az Aragon, a Balancer, a DAOstack, az Uniswap, a Synthetix és még sokan mások. Ezenkívül a 3Commas a közelmúltban a The Graph-ot használta az Ethereum pénztárcák egyenlegének és árainak megszerzéséhez. A tétjelzők megjelenítésének támogatása egy kicsit később kerül hozzáadásra..

Szerepek a Graph ökoszisztémában

A projekt résztvevői a következő szerepeket tölthetik be:

  • Fogyasztók. Ezek azok a felhasználók fizetik az indexelőknek a keresési lekérdezéseket. A fogyasztó webhelyén egy teljes webszolgáltatás vagy szoftverkészlet is társulhat a The Graph-hoz;
  • Indexelők. Ezek azok a gazdagépek, amelyek támogatják az adatok indexelését;
  • Kurátorok. A kurátorok GRT tokenek (natív platform tokenek) használatával azonosítják az algráfok számára a platformindex szempontjából fontos információkat;
  • Delegátorok. Ezek azok a projekt résztvevői, akik GRT-jeleiket indexelőknek delegálják, hogy a csomópont munkájából származó nyereség egy részét megkapják;
  • Halászok (vagy “halászok”). Ezek azok a résztvevők, akik hitelesítik a hálózat válaszát a kérésekre;
  • Választottbírók – ők döntenek arról, hogy az indexelő rosszindulatú-e.

Projektek a Graph ökoszisztémában

Láncszem

A Chainlink-szel való partnerség révén a szubgráf információk már továbbíthatók a Chainlink orákulák segítségével, ami még erőteljesebb ökoszisztémát hoz létre, amelyben a DeFi protokollok felhasználhatják a láncon belüli mutatókat, hogy jobban meghatározzák a termékükön vagy platformjukon belüli interakcióikat..

Emlékeztetőül: a Chainlink iparági vezető szerepet tölt be a WEB 2.0 adatok integrálásában a WEB 3.0 ökoszisztémába olyan robusztus benchmark indexek révén, mint például a kriptovaluta árfolyamok, amelyeket különféle területeken használnak – decentralizált tőzsdék és decentralizált hitelezés..

A The Graph együttműködésével a Chainlink kritikus on-chain mutatókat küldhet közvetlenül a projekteknek, szinte valós időben, csökkentve a felhasználói élményt jobban formáló kritikus információk átadásának késedelmét. Íme néhány további felhasználási eset:

  • A blokklánc likviditásának katalogizálásához egy algráfot használunk a decentralizált tőzsdék csúszásának kiszámításához és összehasonlításához;
  • Részgráf felhasználásával az egyes tranzakcióknál blokkonként elfogyasztott átlagos gázmennyiséget katalogizálják, valamint kiszámítják az ajánlott gázdíjakat;
  • Részgráfok használata API-ként a globális valós adatok (offline) integrálásához a dApps-be, például játékeredményekbe, felhasználói azonosítókba, pénzügyi eszközökbe stb..

Egy kórus

A Chorus One egy operatív infrastruktúra, amely a felhasználóknak a tét révén biztonságosan növelheti digitális állományát. A Chorus One két különálló validációs és validációs csomópontkészlettel működik a világ különböző földrajzi régióiban. 

Ethereum névszolgáltatás

Az Ethereum névszolgáltatás (ENS) az Ethereum hálózat címeinek kényelmes azonosítására szolgáló rendszer. A címkarakterek hosszú kombinációját egy könnyen megjegyezhető névvel társítja. A platform biztonságos és decentralizált módon kínál hozzáférést az erőforrásokhoz az ember által olvasható nevek felhasználásával. Ez egy teljesen elosztott domainnév-szolgáltató, amely lehetővé teszi bárki számára domainek vásárlását és kezelését, ami azt jelenti, hogy a „8e866f012fb8fb …” hosszú karakterlánc helyett elküldheti az ERC-20 tokent vagy ETH-t valami hasonlóra: „realsatoshi.eth”. tovább.

Az ENS az Ethereum intelligens szerződéseinek tetejére épül, biztonságosabbá, privátabbá és cenzúra-ellenállóbbá téve, mint az Internet Domain Name Service (DNS) szolgáltatást. Az ENS csapata az internetes névadási infrastruktúrát alapvető elemnek tekinti, ezért nyitottnak, decentralizáltnak, közösségvezéreltnek és nonprofitnak kell lennie. Műszaki szinten az ENS kihasználhatja a meglévő Ethereum ökoszisztémát, ami azt jelenti, hogy jól programozható és együttműködhet más intelligens szerződésekkel..

Bancor

A Bancor Network a világ első decentralizált likviditási hálózata. Más szavakkal, egy vállalat, amely lehetővé teszi az egyik token automatikus konvertálását egy másikra. Ezt a Bancor Network Token (BNTBTN) intelligens token létrehozása tette lehetővé. Ez egy digitális pénznem, beépített konverterrel, amely lehetővé teszi, hogy automatikusan kicserélje a hálózat bármely tokenjére közvetlenül az ügyfél pénztárcájából.

Aave

Az Aave egy nyílt forráskódú hitelezési protokoll. Ez a protokoll az aTokens nevű kamatlábjeleket állítja elő, amikor a felhasználó blokkolja az ETH fedezetet a CDP-ben. A tokenek 1: 1 arányban kötődnek az intelligens szerződésben szereplő biztosítékhoz.

Aave decentralizált hitelkészlet (vagy DLP) modellt használ. Modelljét a hitelező-hitelfelvevő közvetlen leképezéséről DLP-re váltották, amikor a projektet ETHLendről Aave-re változtatták. A DLP modellben a hitelfelvevő a tartalékban tartott alapok nagy készletéből kap forrást, ahelyett, hogy közvetlenül illesztené a felhasználókat a tranzakcióba.

A hitelek és hitelek kamatlábát algoritmikusan határozzák meg. A piaci kereslet és kínálat függvényében ingadozni fog. A felhasználók fedezetüket az ETH-ban helyezik el egy CDP-ben (Seced Debt Position), hogy az alapok egy részét hitelként lehívják. Az a pénzösszeg, amelyet a felhasználó felvehet, függ az LTV-től, vagy a kölcsön és a kriptovaluta értékének arányától. 

2KULCS

A 2KEY csapata létrehozott egy olyan szociális gazdaságot, amely új gazdasági modellt kínál az online megosztáshoz, és megjutalmazza az online tartalomterjesztésben és linkcserében részt vevő különféle közreműködőket. A 2KEY többlépcsős nyomkövetési technológiát használ, amely lehetővé teszi a linkcsere-láncban részt vevő minden személy nyomon követését és rögzítését. A protokoll egyben az Layer 2 méretezési megoldásként is működik az Ethereum számára, és magában foglalja az Action Forwarding Contracts (ARC) szerződéseket, amelyek új, saját fejlesztésű megoldások, amelyekben a 2KEY többlépcsős nyomkövetési technológiája natív módon integrálva van a blokklánc infrastruktúrába.. 

Minden weben végrehajtott szerződés kiadja a saját ARC csomagját, amely a saját többlépcsős Web 3.0 konverziós és konverziókövető motorjaként működik, amely szintén megtekinthető és kölcsönhatásba léphet bármelyik ERC-20 kompatibilis ügyféllel. 

3Commas

Szeretném megjegyezni azt is, hogy a 3Commas rendelkezik a The Graph alapú termékkel is, amely lehetővé teszi, hogy kényelmesen figyelemmel kísérje a címek egyensúlyát az Ethereum hálózatban.. 

Ennek a funkciónak a használatához válassza az oldalsó menüben a „Saját cserék” lehetőséget, majd a hozzáadható cserék listáján válassza az „Ethereum Wallet” lehetőséget. Ezután állítson elő egy pénztárca nevet, és adja meg Ethereum címét.

Kész! Most a tőzsdék listáján további monitorozhatja Ethereum címének egyenlegét. A megjelenített adatok a lehető legrelevánsabbak lesznek, mert ennek a funkciónak a fejlesztésekor a The Graph megoldását használtuk.

Kimenet

Figyelembe véve a decentralizált pénzügyi ágazat körüli jelenlegi hype-t, megállapíthatjuk, hogy mennyire fontos a fejlesztők számára a blokklánc-adatokhoz való szabad hozzáférés. A folyamat mindenki számára gyorsabbá és könnyebbé tétele potenciálisan befolyásolhatja a DeFi ökoszisztéma növekedését, valamint annak megbízhatóságát, biztonságát és sebességét. Egészen a közelmúltig az alkalmazások és a blokklánc-adatok közötti információs híd létrehozásának szükségességére volt szükség, és a The Graph megpróbálja kielégíteni..

A felhasználói adatok által vezérelt intelligens szerződések bevezetésével a The Graph könnyen használható, költséghatékony és gyors projektnek bizonyult. A platform ígéretes eszköznek tekinthető a közösség minden tagjának felhatalmazására, különösen azokra, akik több blokklánc-használati esetet fejlesztenek ki..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me