“Keskuspankki on pankki, jonka kautta valtio puuttuu yksityispankkien asioihin ja joka, toisin kuin ne, voi itse tulostaa tarvitsemansa rahat.”

K. Goeppert ja K. Pat

Viime aikoina kryptovaluutan kehittäjät ovat kiinnittäneet huomionsa sellaiseen kriteeriin kuin vakaus, joka oli jossain määrin ennustettavissa. Salausvarojen volatiliteetin torjumiseksi luotiin ns. Stablecoins, jotka otettiin perustaksi keskuspankin valtion salausvaroille. Mitä sinun on tiedettävä keskuspankkiprojekteista ja mikä on niiden tarkoitus, kerromme sinulle tässä katsauksessa..

Syy valtion kryptovaluutan syntymiseen

Tavallisten kryptovaluuttojen tavallisten villien vaihtelujen välttämiseksi vakiotermiinejä tuetaan varoilla, jolloin ne voidaan kiinnittää fiatteihin, kuten dollariin, euroon ja jopa yuaniin..

Stablecoinien suosion nousu voidaan nähdä niiden varojen voittona, joihin ne on sidottu. Mutta leviäessään keskuspankeilla on haasteita rahan tarjonnan hallitsemisessa..

Jotkut keskuspankit, kuten Kiinan keskuspankki, ovat jo todenneet, että pankkien ulkopuolisilla liikkeeseenlaskijoilla on oltava välttämättä käteistä, ei joukkovelkakirjoja tai muita arvopapereita, ja että ne on pidettävä keskuspankissa, ei yksityisissä laitoksissa..

Muut keskuspankit harkitsevat omien kilpailevien “digitaalisten valuuttojen” liikkeeseenlaskemista, jotka tunnetaan CBDC: nä. He uskovat, että vakiomaksujen nousu heijastaa markkinakuilua, joka johtuu muodollisen pankkisektorin kyvyttömyydestä vastata halpojen ja vaivattomien rajatylittävien maksujärjestelmien kysyntään..

Tämän perusteella keskuspankit haluavat täyttää aukon ja hidastaa pankkien ulkopuolisen kilpailun kasvua laskemalla liikkeeseen digitaalisia julkisia valuuttoja suurelle yleisölle. Se voi olla helppo tehdä, koska keskuspankit tarjoavat jo nyt tehokkaita digitaalisia reaaliaikaisia ​​toimituspalveluita hallitsemilleen pankeille..

CBDC-harrastajat väittävät, että on olemassa myös muita etuja: ne antavat keskuspankeille mahdollisuuden asettaa negatiivisia korkoja hyvin laajasti tarvittaessa ja tarjota markkinoille rajoittamattomia turvallisia varoja. Tämä avaa tien julkisten kryptovaluuttojen vapauttamiselle maailmanlaajuisia maksuja varten. Mutta CBDC: n liikkeeseenlasku pakottaisi keskuspankit tekemään määritelmänsä mukaan kaiken julkisten valitusten käsittelystä ja käyttäjien tiedusteluista asiakkaasi tuntemiseen ja rahanpesun torjuntaan. Koska heillä ei ole kokemusta, ei ole takeita siitä, että he voivat tehdä tämän työn halvemmalla ja tehokkaammin kuin tavallinen pankkisektori.

Keskuspankin digitaalisen valuutan käsite

Useat keskuspankit ovat alkaneet tutkia mahdollisuutta laskea liikkeeseen omia digitaalisia valuuttojaan. Tämän taustalla oli uuden tekniikan menestys finanssialalla, käteisen käytön väheneminen ja digitaalisten valuuttojen kasvu, ja CBDC: n käyttöönotolla on vaikutuksia keskuspankin rooliin ja se voi vaikuttaa rahoituksen välitykseen..

CBDC: n digitaalisella omaisuudella (pankkien mukaan) on seuraavat ominaisuudet:

 • Pääsy siihen on laajempi kuin varantoihin;
 • Paljon enemmän toimintoja vähittäiskaupassa kuin käteistä;
 • Sillä on erillinen toimintarakenne;
 • Voi ansaita korkoa realististen oletusten perusteella maksamalla koron, joka eroaa varantoprosentista;

Valtion kryptovaluutalla on seuraavat edut:

 • Saatavilla yleisölle ilman rajoituksia ja tunnustettu laillisiksi;
 • Se voi olla eri muodoissa riippuen olemassa olevasta maksusta;
 • Laillisesti tunnustettu maksutapa, joka edustaa keskuspankin ja valtion varoja.
 • Keskuspankki takaa suoraan CBDC: n nimellisarvoisen vaihdettavuuden käteiseksi tai varannoksi;
 • Keskuspankki voi päättää maksaa CBDC-velkojen koron muiden julkisten velkojen korkorakenteen ja keskuspankin laajempien rahapolitiikkaa ja rahoitusvakautta koskevien tavoitteiden mukaisesti;
 • Toimii verojen, maksujen, sakkojen ja yksityisten velvoitteiden lopullisen sääntelyn keinona;
 • Turvallisempi transaktioille ja talletuksille kuin liikepankkitapahtumat;
 • Nopeampi laskenta;
 • Parantaa sekä vähittäiskaupan että suurten maksujärjestelmien tehokkuutta ja turvallisuutta. Vähittäiskaupassa keskitytään siihen, miten digitaalinen valuutta voi parantaa maksujen tehokkuutta, kuten myyntipiste, myynti verkossa ja vertaisverkko (P2P)..

Hallituksen salauksen rahapolitiikka ja sen haitat

Yrittäessään ymmärtää CBDC: n käyttöönoton makrotaloudellisia vaikutuksia keskuspankit kohtaavat historiallisen kokemuksen puutteen haasteen..

Keskuspankit pelkäävät, että jos fiat-rahan käyttöä vähennetään merkittävästi, keskuspankin rahapolitiikka riippuu sähköisen rahan liikkeeseenlaskijan politiikasta, mikä voi vakavasti heikentää rahapolitiikan välittymistä ja rajoittaa mahdollisuuksia keskuspankin toimia viimeisenä keinona luotonantajana..

Keskuspankin valtion digitaalisen valuutan liikkeeseenlasku voi estää tällaista kilpailua, jos sen on tarkoitus korvata yksityinen sähköinen raha täydellisesti..

Riski olla väärässä tässä asiassa on merkittävä, joten useimpien keskuspankkien on lähestyttävä kaikkea varoen. CBDC-mallista riippuen keskuspankit ovat vaarassa joko sulkea pois liikepankit, jotka ovat välttämätön rahoituslähde reaalitaloudelle, tai ottaa pankkitoiminnan välittömät riskit ja komplikaatiot massoille. Heille uusia liiketoiminnan haasteet voivat heikentää yleisön luottamusta, johon keskuspankit luottavat, sallimalla niiden tehdä ajoittain epäsuosittuja toimia, kuten nostaa korkoja..

Eri maissa tehdyt johtopäätökset ja päätökset

Keskuspankkien oli pakko reagoida kriittisten valuuttojen dramaattiseen kehitykseen ja maksujärjestelmien tehokkuuden kasvuun. Monet heistä ovat aloittaneet tutkimushankkeita tutkiakseen mahdollisuuksia antaa valtion kryptaa. Blockchain-tekniikan hyödyt julkisten toimintojen parantamisessa ovat yhä suositumpia joissakin maissa, jotka haluavat houkutella investointeja tälle alueelle.

Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, jossa salaustekniikoita käytetään säätelemään valuuttayksiköiden tuottamista ja varojen siirron varmistamista keskuspankista riippumatta. Keskuspankit ovat lähestyneet eri tavalla päätelmää valtion kryptan mahdollisista eduista maalleen. Heillä on myös erilaiset näkemykset kryptovaluutoista ja Blockchain-tekniikoista..

Maailmanlaajuinen finanssikriisi on tehnyt paljon muuttaakseen finanssimaisemaa ja ihmisten luottamusta pankkijärjestelmään. Salausvaluutan nousu johtuu siitä, että se tarjoaa vaihtoehtoisen tavan varastoida rahaa ja suorittaa maksuja turvautumatta perinteiseen pankkijärjestelmään ja valtion hallintaan. Kryptovaluutat ovat nykyisessä muodossaan epätäydellisiä, mutta niillä voi olla tärkeä rooli globaalissa taloudellisessa osallistumisessa ja suojelu liiallisilta hallituksen ponnisteluilta..

Kryptovaluutat haastavat rahoitusjärjestelmän perinteiset pylväät, ja tässä tilanteessa keskuspankit joutuvat uhkaamaan, että yksityishenkilöt voivat tallentaa, käyttää ja siirtää varoja luottamatta fiat-valuuttaan. Tämä on valtava uhka keskuspankin perinteiselle roolille rahapolitiikassa, joten ei ole yllättävää, että analyysi ja ennuste valtion omistamien salausvarojen käyttöönoton mahdollisista seurauksista kehittyneissä pankeissa on saamassa vauhtia..

Maat, jotka harkitsevat tai kokeilevat valtion salausta:

Ecuador

Ecuadorin keskuspankki, joka otti Yhdysvaltain dollarin lailliseksi maksuvälineeksi vuonna 2000, oli johtava vähittäiskaupan CBDC-arvopapereiden (ns. Dinero electrónico) liikkeeseenlasku vuonna 2014 ylimääräisenä maksuvälineenä. Käyttäjät saivat avata tilejä tunnistenumeroineen ja siirtää rahaa dollarin ja digitaalisten rahakkeiden välillä mobiilisovelluksen kautta.

Hallitus vaati tätä aloitetta, koska se voisi säästää vanhojen setelien korvaamisen uusilla seteleillä kustannuksia (noin 3 miljoonaa dollaria) ja myötävaikuttaa siten talouskasvuun ja köyhyyden vähentämiseen. Vähittäiskaupan CBDC-aloite on kuitenkin epäonnistunut, koska vähäinen määrä käyttäjiä käyttää vähittäiskaupan CBDC-tuotteita tavaroiden, palvelujen tai maksujen ostamiseen. Tämän seurauksena aloite lopetettiin poistamalla tili käytöstä vuonna 2017.

Uruguay

Ensimmäisen käytännön kokeen suoritti Uruguayn keskuspankki vuosina 2017–2019 kuuden kuukauden pilottitutkimuksena pikamaksuista ja selvityksistä, joissa käytettiin vähittäiskaupan CBDC: itä (ns. E-Peso)..

Käyttämällä 20 miljoonaa pesoa ja muuntamalla ne digitaaliseksi valuutaksi, projektiin osallistui noin 10000 matkapuhelimen käyttäjää (ilman tarvetta muodostaa yhteyttä Internetiin), 15 yritystä (esimerkiksi kaupat ja huoltoasemat), ANTEL (valtion teletoiminnan tarjoaja), sekä useita fintech-yrityksiä. ja maksuratkaisujen tarjoajia.

Tutkimus saatiin päätökseen ilman teknisiä vaikeuksia, ja Uruguayn keskuspankki totesi, että CBDC: n vähittäiskaupan vapauttaminen hyötyi kustannussäästöistä, taloudellisesta osallisuudesta, rikollisuuden ehkäisemisestä ja veronkierrosta sekä asiakassuojasta, vaikka koe tehtiin rajoitetusti..

Liettua

Liettuan keskuspankki tutki CBDC: nsä DLT-pohjaisen keräilykolikon muodossa vuonna 2018 kotimaisten ja ulkomaisten fintech-yhtiöiden mukaan osana fintech-teollisuuden kehittämisaloitteita. Koska Liettua on ottanut euron käyttöön laillisena maksuvälineenä, keskuspankki ei saa vapauttaa digitaalisia vähittäismyyntituotteita lailliseksi maksuvälineeksi. Siksi on ilmoitettu digitaalisten keräilykolikoiden julkaisemisesta fyysisten keräilykolikoiden rinnalla.

Vaikka keskuspankki on sitä mieltä, että rahoituslaitoksia ei saisi olla mukana salaustuotteiden palveluissa, siellä perustettiin Euroopan ensimmäinen kansainvälinen blockchain-keskus, ja keskuspankki ilmoitti suunnitelmastaan ​​luoda hiekkalaatikko LBChain-palvelun blockchain-alustan kanssa ..

Kiinan kansantasavalta

Kiinan kansantasavallan keskuspankki (PBOC), Kiinan keskuspankki, perusti Digitaalisen rahan instituutin vuonna 2017 ja tutki mahdollisuutta antaa valtion omistama yuaniin sidottu salaus liikepankkien välityksellä ns. Kaksitasoisissa järjestelmissä..

Peking on jo ilmoittanut, että se on valmis käynnistämään ja että digitaalinen valuutta voidaan integroida olemassa olevaan pankkijärjestelmään CBDC: n vähittäiskaupan digitaalisia lompakoita käyttävien liikepankkien toimesta ja yleisö voi suorittaa vertaisoperaatioita, kuten käteistä. Kolikot käyttävät hajautettua pääkirjaa rajoitetusti omistuksen säännölliseen tarkistamiseen.

Tunisia

Hallitus edisti suoraan Tunisian aloitetta. DLT-pohjaiset digitaaliset tunnukset “e-Dinar” (digitaalinen versio Tunisian dinaarista) lanseerattiin vuonna 2015 sveitsiläisen yrityksen ja paikallisten fintech-yritysten tuella. Tämä on toistaiseksi ensimmäinen onnistunut tapaus valtion viraston tai keskuspankin liikkeeseen laskemasta digitaalisesta kolikosta maailmassa. Digitaaliset rahakkeet ovat tällä hetkellä listattuna maailmanlaajuisessa salausresurssien vaihdossa, ja niitä voidaan käyttää Tunisiassa varojen siirtämiseen, tavaroiden ja palveluiden maksamiseen verkossa, palkkojen ja laskujen maksamiseen.

Marshallsaaret

Toinen hallituksen vetämä aloite on Marshallinsaarilla, jossa Yhdysvaltain dollari on ollut virallinen valuutta laillisena maksuvälineenä vuodesta 1982 lähtien, eikä keskuspankkia ole. Vuonna 2018 hallitus ehdotti oman valtion omistaman salaisuus (suvereeni) (SOV) käyttöönottoa, joka on toinen laillinen maksuväline dollarin täydentämiseksi..

Eduskunta antoi helmikuussa 2018 valtionvaluuttalain valtuuttamiseksi liikkeeseenlaskuun. Tämän aloitteen pääasiallisena motivaationa on valmistautua Yhdysvaltain hallituksen perustamaan Yhdysvaltojen Compact Trust Fund -rahastosta myönnettävään avustusten suunniteltuun vähentämiseen korvaamaan Marshallin kansalaisille, jotka kärsivät maan lähellä vuonna 2023 toteutetuista ydinkokeista ja hankkimaan uusia tulolähteitä. ..

Venezuela

Venezuela on ainoa maa, joka laskee liikkeeseen valtion rahoittaman digitaalisen kolikon. Digitaalinen kolikko Petro julkaistiin vuonna 2018, ja sitä tukee maan varannoista peräisin oleva öljy. Se täydentää bolivaria laillisena maksuvälineenä. Digitaalisen kolikon liikkeeseenlaskun päätavoitteena on ohittaa Yhdysvaltojen asettamat taloudelliset pakotteet.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vastasi tähän aloitteeseen kieltämällä transaktiot tämän salausresurssin avulla.

Johtopäätös

Jos keskuspankit pystyvät voittamaan tekniset esteet, valtion digitaaliset valuutat voivat tarjota nopeampia ja halvempia rahansiirtoja rajojen yli ja parantaa laillisten maksuvälineiden saatavuutta maissa, joissa käteisvarat ovat kutistumassa..

Maailman talousfoorumin julkaisussa korostettiin, että uudet valuutat voisivat tarjota yksityissijoittajille turvallisempia säästöpaikkoja, jos se antaa heille mahdollisuuden perustaa tilejä keskuspankkiinsa, ja voivat alentaa hintaesteitä, jotka jättävät tällä hetkellä noin 1,7 miljardia ihmistä ilman pankkipalveluja..

Jotkut taloustieteilijät jopa väittävät, että he olisivat voineet tehostaa rahapolitiikkaa sallimalla korkojen suoran nousun. Kiinalle digitaalinen valuutta tarjoaa mahdollisen tavan pysyä mukana ja hallita kukoistavaa taloutta. Toisaalta se voi myös antaa hallitukselle lisävälineen hallita.

Viime kädessä keskuspankit voivat ottaa vastuun asiakkaan tuntemisvelvollisuudesta, rahanpesun ja terrorismin rahoituksen vastaisten vaatimusten täyttämisestä ja verotietojen toimittamisesta..

Vastuuvapauslauseke. Annetut tiedot eivät ole taloudellisia neuvoja, ja ne on esitetty koulutustarkoituksiin. Tämä viesti ilmaisee tekijän henkilökohtaisen mielipiteen, sen ei tarvitse olla sama kuin 3commas.io: n hallinnon mielipide.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me