Kryptovalutaindustrien er fremdeles i et stadium av aktiv vekst og er langt fra å være fullt adoptert – det handler om en relativt “dårlig” brukeropplevelse, vanskelighetene med å jobbe med blokkjeder og andre ting som ikke er lett å forstå for enhver lekmann. For eksempel, hvis noen ønsker å bruke en Ethereum-basert desentralisert applikasjon, må de ha minst en grunnleggende forståelse av smarte kontrakter og blockchain, samt ha nok midler (gitt den raske veksten i gebyrene i nettverket nylig). NEAR Protocol planlegger å løse alle disse problemene.

Hva er NÆR?

NEAR Protocol er en blockchain-plattform med muligheten til raskt å lage smarte kontrakter og desentraliserte applikasjoner (dApps). Den er designet på en veldig utviklervennlig måte og skal gjøre det enkelt å lage dApps med praktisk bruk. NEAR er uten tvil den mest utviklervennlige plattformen når det gjelder å opprette smarte kontrakter. Smarte kontrakter skrives her ved bruk av språkene Rust og AssemblyScript. Førstnevnte er ideell for JavaScript-utviklere fordi de kan mestre AssemblyScript på få minutter eller timer, da det er relatert til TypeScript. Det andre alternativet anbefales av NEAR-utviklere for smarte kontrakter som forvalter betydelig kapital. Dette skyldes det modne Rust-økosystemet, det avanserte verktøysettet Rust-to-WebAssembly og de innebygde språkgarantiene. Lær mer om NEAR-protokollen på http://near.org/learn.

NEAR-protokollen er basert på Delegated Proof-of-Stake (DPoS) konsensusalgoritme, som nå er et av alternativene til Proof-of-Work (PoW) og Proof-of-Stake (PoS) algoritmer. Plattformen kan behandle omtrent 1000 transaksjoner per sekund på en skjær når de overfører tokens (operasjoner på smarte kontrakter er tregere). MainNet består for tiden av en skjær. I 2021 planlegger NEAR-teamet å frigjøre et segmentert MainNet med 8 skjær, som vil bringe prosjektet nærmere 10.000 TPS-terskelen. I NEAR-nettverket er transaksjonsgebyrene 1000 ganger lavere enn på Ethereum. Utviklere tjener 30% transaksjonsgebyrer, som representerer en spennende ny inntektsvektor for dem. I denne sammenheng har prosjektet en betydelig fordel. 

Faktisk er NEAR blockchain-plattformen et infrastrukturlag, konseptuelt lik mange andre lignende plattformer, for eksempel til og med det velkjente Ethereum. Utviklere distribuerer desentraliserte applikasjoner, mens andre operasjonelle aktiviteter på plattformen, som å opprette en konto eller utføre en transaksjon, styres av noder i nettverket. 

Hvordan NEAR Protocol blockchain fungerer?

Sharding er implementert i NEAR Protocol, men prinsippet her er litt forskjellig fra lignende løsninger i slike blokkjeder som for eksempel Polkadot. Innenfor NEAR-plattformen regnes alle skjær som en del av samme blockchain. Alt dette takket være en mekanisme som heter Nightshade. Med Nightshade blir bare et øyeblikksbilde av den nåværende tilstanden til hver skjær lagt til blockchain. Hver skjær er støttet av sitt eget sett med valideringsnoder som kringkaster tilstanden til skjæret hver gang en blokk opprettes. Med andre ord kan arbeidet med skjær betraktes som et skjæringspunkt. Veikrysset i seg selv er Near blockchain, og hver vei er et segment. Videre kan skjær på NEAR fungere parallelt, siden transaksjonene som utføres på dem ikke overlapper hverandre. Dette forbedrer effektiviteten til plattformen som helhet..

En annen viktig komponent i NEAR-protokollen er en mekanisme som kalles Doomslug. Det tillater validator noder å generere blokker etter tur. Dette skjer hver “epoke”, deres varighet er 12 timer. Videre genereres hver nye blokk i omtrent ett sekund. Blokkbelønningen er knyttet til inflasjon, som for tiden er rundt 5% per år. 90% av belønningen for hver blokk går til validerings- og delegatorbassengene, og de resterende 10% går til NEAR-fondet, som for tiden forvaltes av NEAR Foundation.

Hvis du er ny i blockchain og kryptokurver, kan du lære mer om de grunnleggende prinsippene i NEAR-protokollen her: https://near.org/blog/the-beginners-guide-to-the-near-blockchain/.

NÆR Token

NEAR Protocol-økosystemet bruker sitt eget NEAR-token. Den er ment for staking av blockchain-validatorer og delegatorer. Blokkbelønning resulterer i 5% årlig inflasjon, men NEAR tokens blir brent for å betale avgifter. Som nevnt ovenfor er gebyrene i NEAR utrolig lave, og med tilstrekkelig nettverksaktivitet blir NEAR-token et deflatorisk aktivum. Årlig inflasjon blir til 0 hvis nettverket behandler mer enn en milliard transaksjoner per dag, og kan til og med bli negativ hvis mer enn 2 milliarder transaksjoner behandles per dag.

Hvis du vil bli en Near Protocol validator, må du satse NEAR-tokens. Det nøyaktige beløpet avhenger av hvor mange tokens som er bidratt av andre validatorer i skjæret. Alt dette bestemmer også din andel av blokkbelønningene som blir utbetalt hver epoke (12 timer).

Hver skjær i Nær inneholder 100 lokasjoner, og du må ha minst ett sted for å være validator. Kostnaden for hvert sete bestemmes av den totale NEAR-innsatsen (ta for eksempel summen i dette skjæret og del det med 100, dette vil være kostnaden for setet). Validatorer og delegater kan når som helst velge bort staking. Dette prinsippet er ment å oppmuntre valideringsnoder til å forsvare nye eller “mindre” skjær hvor barrieren for inngang er lavere. Hvis du ikke har kapital til å kjøpe nok NEAR-tokens for å få plass, kan du overbevise delegater om å delegere tokens til deg. Delegatorer bruker staking bassenger for dette og mottar en del av blokkbelønningen fra validatorer..

Lær mer om økonomien til NEAR-protokollen her: https://near.org/blog/near-protocol-economics/.

Prosjekter i Near Protocol-økosystemet

I løpet av de mer enn to årene det har eksistert, har NEAR Protocol klart å få mye oppmerksomhet både innen kryptovalutaindustrien og utover. I løpet av denne tiden har NEAR-økosystemet opplevd rask vekst, og mange andre interessante prosjekter har sluttet seg til det. Vurder de mest bemerkelsesverdige elementene i økosystemet.

Fluksprotokoll

Flux lager en enkel protokoll for utviklere for å lansere markeder for bokstavelig talt alt (alle eiendeler, varer, virkelige hendelser eller noe du kan tenke deg). En del av dette oppdraget er å skape en innovativ, enkel og tilpasningsdyktig applikasjon med åpen kildekode for å jobbe med åpne markeder. Flux-appen med åpen kildekode er bygget på toppen av NEAR Wallet. NEAR Wallet er en ikke-lagringsplass lommebok som en nettleserutvidelse som støtter menneskelig lesbare kontonavn for adresser, og gir et mer brukervennlig og kjent grensesnitt for web2-brukere.

Mintbase

Mintbase er en Amazon-lignende markedsplass. Det tillater enhver bruker, inkludert de uten teknisk erfaring, å lage sine egne unike digitale eiendeler og distribuere dem gjennom sin smarte kontrakt.. 

Problemet er at etter eksplosjonen i populariteten til desentralisert finansiering har Ethereum blockchain blitt for dyrt å bruke. Noen ganger når gjennomsnittlig provisjon for samhandling med smarte kontrakter titalls dollar. Disse manglene tvang Mintbase-teamet til å søke en alternativ plattform, som ble NEAR Protocol..

MoonPay

MoonPay er et selskap som bygger en betalingsinfrastruktur for kryptovalutaer. Plattformteamet er forpliktet til å tilby en sømløs konverteringsprosess mellom fiat-valutaer og kryptovalutaer ved hjelp av alle de viktigste betalingsmåtene, inkludert debet- og kredittkort, lokale bankoverføringer, Apple Pay, Google Pay og Samsung Pay.. 

MoonPay opererer i over 160 land, og over 250 ledende lommebøker, nettsteder og apper stoler på MoonPay for betalingsinfrastruktur og forebygging av svindel..

Ontologi

Ontology blockchain ble opprettet for å møte behovene til bedriftskunder, det vil si de som trenger personvern og ikke ønsker å “dele dataene sine” på en privat blockchain. Ontology opererer på Blockchain-as-a-Service (BaaS) -modellen. 

Ontology prøver å gi bedriftskunder en enkel måte å dra nytte av blockchain-desentraliserte og distribuerte natur. Dette inkluderer identitetsstyring, smarte kontrakter, desentralisert datautveksling og muligheten til å lage dine egne digitale eiendeler og applikasjoner som kan være vert på Ontology dApp-plattformen..

TrustToken

TrustToken er en plattform opprettet tidlig i 2018 med sikte på å gjøre tokeniserte eiendeler tilgjengelige. Den første stabile mønten i prosjektet og plattformens flaggskip-token er TrueUSD (TUSD), som er en eiendel støttet av amerikanske dollar, noe som betyr at den opprettholder et forhold på 1: 1 i forhold til ekte valuta. 

Nylig har NEAR Protocol-teamet samarbeidet med skaperne av TUSD for å integrere stablecoin på plattformen deres. Dette samarbeidet vil gjøre det mulig for TUSD-brukere å sende mynter med mye lavere avgifter og transaksjonsforsinkelse. TUSD bør bli en hjørnestein i utviklingen av NEAR-økosystemet, som vil finne bred anvendelse innen NFT, blockchain-spill, prediksjonsmarkeder og så videre..

Konklusjon

NEAR Protocol er et av de mest lovende blockchain-prosjektene. Det løser de samme infrastrukturproblemene som Ethereum 2.0 og Polkadot, for eksempel å sikre desentralisering mens du øker båndbredden gjennom skjæring..

Imidlertid er NEAR Protocol laget med en mer “vennlig” holdning til utviklere og vanlige brukere sammenlignet med samme Ethereum. I denne forbindelse representerer det en seriøs konkurrent til den nest største kryptovalutaen når det gjelder kapitalisering. Med solid økonomisk støtte trenger NEAR Protocol bare å sikre at selve prosjektet selger godt nok til å få anerkjennelse i etablert konkurranse. Hvis han kan gjøre dette, har han en god sjanse for å komme foran andre lignende plattformer..

Finn ut mer om NEAR token prisforutsigelser her: https://medium.com/near-ecosystem/near-price-predictions-5a2240f80a3c.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me