Alla som någonsin har försökt bygga decentraliserade applikationer (dApps) på Ethereum blockchain kommer att hålla med: medan blockkedjor är begreppsmässigt ganska nära databaser verkar frågor till de senaste uppgifterna vara en helt annan värld från frågor om blockkedjor. För det första finns det anmärkningsvärda prestandaproblem när du lagrar data på blockkedjor. Detta beror till stor del på deras distribuerade (decentraliserade) natur och olika konsensusprotokoll. Databaser skulle också vara långsamma om de bestod av ett nätverk av noder där varje nod behöll en komplett kopia av hela databasen och varje transaktion måste verifieras av varje nod. Det är därför människor experimenterar med olika tillvägagångssätt för att använda blockchains som en databas, inklusive att ändra blockchains-strukturen..

Diagrammet närmar sig problemet på ett annat sätt: projektet möjliggör förekomsten av blockkedjor i sin nuvarande form, men erbjuder ett sätt att effektivt indexera och fråga de data som lagras i dem med hjälp av GraphQL.

Vad är diagrammet?

Grafen är ett open source-decentraliserat protokoll för indexering av blockchain-data. Utvecklare kan skapa och publicera olika API: er som kallas underbilder och utföra frågor via GraphQL. Plattformen kan användas för att snabbt söka efter data i Ethereum med enkla frågor. Detta löser ett problem som många andra blockchain-indexeringsplattformar möter..

Blockchain-applikationer har svårt att behålla egenskaper som fullständighet, blockchain-omorganisation och säkerhet under körning av frågor. Allt detta gör förfrågningsprocessen tråkig, men lyckligtvis har The Graph en lösning för att lösa problemet. Genom “subgraphs” indexerar projektet blockchain-data som användare kan komma åt via GraphQL API. Enligt utvecklingsteamet kommer de att göra det helt decentraliserat i framtiden, med fler noder som ansvarar för att upprätthålla indexering..

Hur grafen indexerar data?

Låt oss till exempel analysera processen för indexering av information i Ethereum blockchain. Diagrammet använder ett “subgraph manifest”. Detta är en beskrivning av en subgraf som innehåller data om smarta kontrakt, blockchain-händelser och proceduren för att matcha händelsesdata med varandra innan de alla lagras i plattformens databas. Transaktioner, subgrafiska manifest och databaser samordnas enligt en specifik struktur. Allt börjar med decentraliserade applikationer som lägger till data till Ethereum blockchain med hjälp av smarta kontrakt.

All denna information kommer att innehålla ett register över alla händelser och transaktioner fram till det ögonblick när de nådde slutresultatet. Graph Node skannar sedan hela blockchain-databasen, samlar in nya data och filtrerar bort de som är relevanta för de förfrågningar som användarna gör. För att göra indexeringen enklare identifierar den varje dataset som svarar på frågorna från underbilderna.

GraphQL är länken mellan blockchain-data och den applikation som användaren vill tillhandahålla. Men återigen är det genom Graph Node som användare kan leverera sökfrågor till plattformen. Efter hela processen kan användare äntligen se resultaten av sin fråga från sina applikationer. Det är i princip hur datafrågan och indexeringscykeln fungerar. Användare kan hänvisa till Graph Explorer för att se underbilderna som redan finns på plattformen. Var och en av dessa underbilder har en “lekplats” där användare kan utföra frågor via GraphQL.

När detta skrivs kan The Graph stödja indexeringsdata som kommer från Ethereum, IPFS och PoA-nätverk. I framtiden kommer plattformen att stödja fler nätverk. Men just nu har projektet mer än 2300 underbilder som används av applikationsutvecklare. Låtarekordet inkluderar AAVE, Aragon, Balancer, DAOstack, Uniswap, Synthetix och många andra. Dessutom har 3Commas nyligen använt The Graph för att få saldon och priser för Ethereum-plånböcker. Stöd för att visa insättningstoken läggs till lite senare..

Roller i The Graph-ekosystemet

Projektdeltagare kan ta på sig följande roller:

  • Konsumenter. Det här är de användare som betalar indexerare för sina sökfrågor. På konsumentens webbplats kan det också finnas en hel webbtjänst eller ett mjukvarupaket associerat med The Graph;
  • Indexers. Dessa är värdarna som stöder dataindexering;
  • Kuratorer. Med hjälp av GRT-tokens (native platform tokens) identifierar curatorer information för underbilder som är viktig för plattformsindexet;
  • Delegatorer. Det här är projektdeltagarna som delegerar sina GRT-token till indexerare för att få en del av vinsten för noden.
  • Fiskare (eller “fiskare”). Dessa är deltagarna som validerar nätverkets svar på förfrågningar;
  • Skiljemän – de bestämmer om indexeraren är skadlig.

Projekt i The Graph ekosystem

Kedjelänk

Genom partnerskap med Chainlink kan information om subgraf nu kanaliseras med Chainlink-oraklar, vilket skapar ett ännu mer robust ekosystem där DeFi-protokoll kan utnyttja kedjemätvärden för att bättre definiera deras interaktioner över sin produkt eller plattform..

Som en påminnelse är Chainlink branschledande när det gäller att integrera WEB 2.0-data i WEB 3.0-ekosystemet genom en robust uppsättning jämförelseindex som kryptovalutaprisströmmar som används inom olika områden – decentraliserade börser och decentraliserad utlåning..

Genom att samarbeta med The Graph kan Chainlink skicka kritiska mätvärden direkt till projekt i nästan realtid, vilket minskar förseningen med att leverera kritisk information som bättre formar användarupplevelsen. Här är några fler användningsfall:

  • Använd en subgraf för att katalogisera likviditet i blockkedjan för att beräkna och korsjämföra glidning på decentraliserade börser;
  • Med hjälp av en subgraf för att katalogisera den genomsnittliga mängden gas som förbrukas per block för varje transaktion, samt för att beräkna de rekommenderade gasavgifterna;
  • Använda underbilder som API: er för att integrera global verklig data (offline) i dApps som spelresultat, användaridentiteter, finansiella tillgångar och så vidare.

Chorus one

Chorus One är en operativ infrastruktur som hjälper användare att säkert öka sina digitala innehav genom satsning. Chorus One arbetar med två separata uppsättningar validerings- och valideringsnoder i olika geografiska regioner i världen. 

Ethereum Name Service

Ethereum Name Service (ENS) är ett system för att enkelt identifiera adresser i Ethereum-nätverket. Den associerar en lång kombination av adresstecken med ett lätt att komma ihåg namn. Plattformen erbjuder ett säkert och decentraliserat sätt att komma åt resurser med hjälp av mänskliga läsbara namn. Det är en helt distribuerad domännamnsleverantör som tillåter vem som helst att köpa och hantera domäner, vilket innebär att du kan skicka ERC-20-tokens eller ETH till något som “realsatoshi.eth” istället för den långa teckensträngen “8e866f012fb8fb …” och så på.

ENS bygger på smarta Ethereum-kontrakt, vilket gör det säkrare, privat och censurbeständigt än Internet Domain Name Service (DNS). ENS-teamet ser internetnamninfrastrukturen som en grundläggande komponent och måste därför vara öppen, decentraliserad, samhällsstyrd och ideell. På teknisk nivå kan ENS utnyttja det befintliga Ethereum-ekosystemet, vilket innebär att det är väl programmerbart och kan samarbeta med andra smarta kontrakt..

Bancor

Bancor Network är världens första decentraliserade likviditetsnätverk. Med andra ord ett företag som låter dig automatiskt konvertera en token till en annan. Detta möjliggjordes genom skapandet av Bancor Network Token (BNTBTN) smart token. Det är en digital valuta med en inbyggd omvandlare som gör att du automatiskt kan byta ut den mot alla symboler i ditt nätverk direkt från klientens plånbok..

Aave

Aave är ett utlåningsprotokoll med öppen källkod. Detta protokoll genererar procentuella token som kallas aTokens när en användare blockerar ETH-säkerheten i CDP. Token är knutna 1: 1 till säkerheten i det smarta avtalet.

Aave använder en decentraliserad kreditpool (eller DLP) -modell. Dess modell byttes från direkt kartläggning av långivare och låntagare till DLP när projektet ommärktes från ETHLend till Aave. I DLP-modellen får låntagaren medel från en stor pool av medel som hålls i reserv, istället för att direkt matcha användare i transaktionen.

Räntan på lån och krediter bestäms algoritmiskt. Det kommer att variera beroende på utbud och efterfrågan på marknaden. Användare placerar sina säkerheter i ETH i CDP (Collateralized Debt Position) för att ta ut en procentandel av medlen som kredit. Hur mycket pengar en användare kan ta ut beror på LTV eller förhållandet mellan lånet och värdet på kryptovalutan. 

2KEY

2KEY-teamet har skapat en social ekonomi som ger en ny ekonomisk modell för online-delning och belönar de olika bidragsgivarna som är involverade i spridning av innehåll online och länkutbyte. 2KEY använder flerstegsspårningsteknik som låter dig spåra och spela in alla personer som är involverade i länkutbyteskedjan. Protokollet fungerar också som en Layer 2-skalningslösning för Ethereum och inkluderar Action Forwarding Contracts (ARC), som är nya patenterade lösningar där 2KEYs flerstegsspårningsteknik är integrerat i blockchain-infrastrukturen.. 

Varje kontrakt som utförs på nätet utfärdar sitt eget ARC-paket, som fungerar som sin egen flerstegs Web 3.0-konverterings- och konverteringsspårningsmotor som också kan ses och interageras med alla ERC-20-kompatibla klienter. 

3Kommor

Jag vill också notera att 3Commas också har en produkt baserad på The Graph, som gör att du enkelt kan övervaka adressbalansen i Ethereum-nätverket.. 

För att använda den här funktionen, välj “Mina börser” i sidomenyn och välj “Ethereum plånbok” från listan över växlar som finns tillgängliga för att lägga till. Kom sedan med ett plånboksnamn och ange din Ethereum-adress.

Gjort! Nu i listan över utbyten kan du dessutom övervaka balansen i din Ethereum-adress. De visade uppgifterna kommer att vara så relevanta som möjligt, för när vi utvecklar den här funktionen använde vi en lösning från The Graph.

Produktion

Med tanke på den nuvarande hypen kring den decentraliserade finansbranschen kan vi dra slutsatsen att det är viktigt för utvecklare att ha fri tillgång till blockchain-data. Att göra processen snabbare och enklare för alla kan potentiellt påverka tillväxten i DeFi-ekosystemet, liksom dess tillförlitlighet, säkerhet och hastighet. Fram till nyligen var behovet av att skapa en informationsbro mellan applikationer och blockchain-data efterfrågat och The Graph försöker tillfredsställa det..

Genom att distribuera användardatadrivna smarta kontrakt har The Graph etablerat sig som ett lättanvänt, kostnadseffektivt och snabbt projekt. Plattformen ses som ett lovande verktyg för att ge alla medlemmar i samhället, särskilt de som utvecklar fler fallkedjeanvändningsfall..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me