Den storskaliga utvecklingen av kryptovalutaindustrin har gjort det möjligt att använda bitcoin utanför sin egen blockchain. I Lightning Network är volymen av blockerade bitcoins vid detta skrivande 1100 mynt och i Liquid Network – 2600. Med den växande populariteten för decentraliserad finansiering har efterfrågan på bitcoins på andra plattformar också ökat.

I dagens artikel kommer vi att prata om bitcoin-backade tokens, deras struktur, interaktion i DeFi-infrastrukturen och framtida utvecklingsmöjligheter..

Tokeniserade bitcoins

Bitcoin-tokenisering är skapandet av säkerhetstoken som stöds av verkligt värde, det vill säga bitcoins. Dessa tokens kan användas för att överföra äganderätt, handel eller interagera med DeFi-tjänster.

2015 introducerade Blockstream sitt federerade sidokedje Liquid Network med en tvåvägsnippel till Bitcoin blockchain, som fungerar som ett betalningsnätverk för marknadsaktörer. Den interna fiktiva L-BTC-token används för att genomföra transaktioner, vilket minskar tiden det tar att flytta insättningar från 60 till 2 minuter. 

Liquid Network är utformat för att lösa skalbarhetsproblemet i Bitcoin-nätverket genom att skapa en sidokedja som är delvis oberoende av huvudblockchain..

Ur teknisk synvinkel har det alltid varit möjligt att använda och skapa smarta kontrakt i Bitcoin-nätverket.. Ett exempel att skapa ett smart kontrakt på Bitcoin mainnet är en satsning mellan två utvecklare om resultatet av det amerikanska presidentvalet. Detta tillvägagångssätt blev möjligt tack vare en ny typ av smarta kontrakt, Discreet Log Contracts (DLC), som gör det möjligt för parterna att göra transaktioner angående framtida händelser..

Ett annat exempel på användningen av smarta kontrakt i Bitcoin-nätverket är RSK Labs, som har utvecklat en smart plattform med en tvåvägskoppling till Bitcoin som implementerar smarta kontrakt i nätverket för att öka ekosystemets värde och funktionalitet. Principen för plattformen liknar Liquid. RSK tillåter användare att skicka BTC direkt till Rootstock-kedjan med hjälp av en 2-vägs peg, där bitcoins blockeras och byts mot en intern SBTC-token.

Men trots det aktiva arbetet mot utveckling av smarta kontrakt för Bitcoin är Ethereum fortfarande ledande inom detta område..

Varför är det efterfrågat??

Idag är de flesta DeFi-tjänster baserade på Ethereum. Om Bitcoin kan användas i sidokedjor kan det också användas i andra blockkedjor. Således fanns det en efterfrågan på marknaden för lösningar för att använda Bitcoin i Ethereum-nätverket, vilket ledde till framväxten av tokeniserade bitcoins..

Aktiveringen av hela DeFi-marknaden idag är cirka 16 miljarder dollar, antalet USD som blockeras i DeFi-tjänster är cirka 11 miljarder dollar och BTC blockerat – 141 tusen mynt.

För att öka bitcoinens effektivitet som betalningsmedel kan den användas för att genomföra avvecklingar när man interagerar med DeFi-tjänster. Sådana projekt har funnits i mer än ett år, men har nyligen nyligen blivit utbredda på grund av den ökade uppmärksamheten mot decentraliserad finansiering. Antalet blockerade bitcoins på Ethereum är redan 50 gånger fler än i LN-nätverket och fortsätter att växa.

Bitcoin-tokeniseringsmöjligheter på plattformar som Ethereum har varierande nivåer av decentralisering och förtroende. Att locka bitcoin till andra nätverk ökar räckvidden och gör det möjligt att använda det i olika typer av decentraliserade applikationer. 

Protokoll som Lightning Network, Liquid och RSK förbättrar Bitcoin-nätverkets infrastruktur, och protokoll för tokenisering av bitcoins på andra plattformar utökar deras ägares ekonomiska kapacitet..

Bitcoin till Ethereum

I början av 2019 var den första bitcoin-backade token Wrapped Bitcoin (WBTC), vilket gjorde det möjligt för BTC-innehavare att använda smarta kontrakt på Ethereum-plattformen..

WBTC är en ERC20-token kopplad till bitcoin i förhållandet 1: 1 som används för att betala för smarta kontrakt. WBTC ger möjlighet att ta emot lån i BTC med hjälp av DeFi-tjänster. Genom att tillhandahålla likviditet i bitcoins får användare tillgång till DeFi-applikationer och därmed utökar bitcoinens funktionalitet och omfattning.

Bitcoin-bunden WBTC har en kapitalisering på nästan 1 miljard dollar, vilket gör den ledande bland BTC-tokens på Ethereum och femte bland DeFi-tokens.

En viktig nackdel med WBTC är att de litar på sina medel till en tredje part. WBTC bygger på en konsortiemodell av beprövade organisationer. WBTC-ekosystemet består av vårdnadshavare, handlare och användare. Det är vårdnadshavarna som byter BTC mot WBTC, hanterar BTC multisig-plånboken, flyttar och skapar WBTC på Ethereum. För att göra ett utbyte måste användaren också gå igenom KYC för att användarens bitcoins ska kunna överföras till vårdnadshavaren, som kommer att utfärda en motsvarande mängd WBTC. 

Huvudvärdet för kryptovalutor är ett decentraliserat tillvägagångssätt utan förtroende, för att undvika beroende av en tredje part. Det är av den anledningen som ERC-20-token skapades med BTC 1: 1-stöd – tBTC. 

tBTC är ett projekt från Cross Chain Group byggt på Keep Network, så att du kan sätta in din BTC och skapa bitcoin-tokens på Ethereum utan mellanhänder och KYC. TBTC-protokollet, använder en plånbok med flera signaturer och utfärdar tBTC efter bekräftelse av insättningen. 

I maj 2020 lanserades tBTC-sidokedjan, men två dagar senare, på grund av en sårbarhet som hittades, stoppades accepterandet av insättningar. Och redan den 22 september blev sidokedjan tillgänglig på tBTC-nätverket. 

Lanseringen av sidokedjan för tBTC stöddes av sådana DeFi-projekt och DEX som: Maker, Uniswap, Compound, Balancer, Kyber, 1inch och andra. Och igen Curve Finance en tBTC-pool föreslogs, utformad för att öka likviditeten och få belöningar för tidiga tBTC-gruvarbetare.

Förutom WBTC och tBTC finns det bitcoin-tokens på marknaden som: imBTC på Tokenlon, renBTC (Ren), BTCB (Binance), sBTC (Syntetix) och andra.

imBTC är en tokeniserad bitcoin för att arbeta med smarta kontrakt på Tokenlon-plattformen, vars ägare kan lösa in och byta imBTC, samt få intäkter från plattformsprovisioner genom att hålla imBTC.

Rens lösningar möjliggör överföring av likviditet mellan Bitcoin, Ethereum och Bitcoin Cash, och tillgångar emitteras och bränns med smarta kontrakt. RenBTC hamnar på andra plats efter WBTC med en volym på 270 miljoner dollar bland tokeniserade bitcoins.

BTCB är en BEP2-token som stöds av bitcoin för att fungera i Binance Chain.

sBTC – “syntetisk” bitcoin från utvecklarna av Synthetix DeFi-protokollet.

Perspektiv

Bara under de senaste sex månaderna har antalet bitcoins i Ethereum-nätverket vuxit mer än 30 gånger. Med tanke på att bitcoin-kapitaliseringen är nästan 200 miljarder dollar och marknadsdominansen är nästan 58%, kan det hävdas att framväxten av bitcoin-tokens är avsedd att locka ytterligare likviditet till DeFi-ekosystemet..

Å andra sidan att locka bitcoin till DeFi-sektorn ger en mängd olika möjligheter för dess användning. Behovet av att locka Bitcoin till Ethereum, och inte tvärtom, är en indikator på värdet av Bitcoin som ett finansiellt instrument. Av denna anledning kommer processen att locka bitcoins till andra plattformar bara att påskyndas.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me