Är Blockchain-as-a-Service värt att använda?

“Om tekniken inte befriar människor från rutin så att de kan sträva efter mänsklighetens högre mål, är all teknisk utveckling meningslös.” 

Jacques Fresco

Blockchain-teknikmarknaden kommer att nå 7,7 miljarder dollar år 2024. Men många insiders inom branschen tror att det kommer att bli betydligt högre. Speciellt med tanke på den fenomenala ökningen av populariteten för blockchain-baserad teknik som ett resultat av den explosiva tillväxten av kryptovalutor 2017. 

Vad är blockchain som en tjänst (BaaS)

De flesta experter är överens om att blockchain-teknik är redo att störa status quo i nästan alla branscher. Effekten av blockchain har dock varit ganska begränsad hittills, eftersom resurser och expertis för att utveckla ny teknik har varit ett stort hinder för företag som vill använda blockchain..

Vad är blockchain som en tjänst (BaaS)

För att lösa problemet har flera ledande teknikföretag lanserat Blockchain-as-a-Service-plattformar som gör det möjligt för företag att bygga blockchain-lösningar genom molnarkitektur och teknisk support..

För att erbjuda fördelarna med blockchain till det bredare näringslivet har företag som Microsoft beslutat att ta med blockchain-teknik genom affärsmodellen för molntjänster..

Blockchain-as-a-Service är en fullständig molnlösning som gör det möjligt för utvecklare, entreprenörer och företag att utveckla, testa och distribuera blockchain-applikationer och smarta kontrakt som kommer att vara värd på BaaS-plattformen. Dessutom kommer BaaS-plattformen att tillhandahålla all nödvändig infrastruktur och operativt stöd för att dina applikationer ska fungera smidigt..

De flesta är medvetna om IaaS, PaaS och SaaS med tanke på att de flesta av oss använder molnapplikationer eller lagring på ett eller annat sätt. BaaS-modellen fungerar på ungefär samma sätt, vilket gör det möjligt för företag i alla former och storlekar att få tillgång till blockchain-baserad teknik utan att investera i dess utveckling i första hand. Således kommer BaaS att tillåta företag att få tillgång till tjänster från en blockchain-leverantör, där de sedan kan komma åt och sedan utveckla blockchain-baserade applikationer..

IaaS, PaaS och SaaS

Följande kriterier kan betraktas som fördelarna med AS Service-modellen:

 • Låg kostnadstillgång till teknik.
 • Erbjuder företag skalbarhet.
 • Förbättrad datasäkerhet.
 • Kompatibilitet.
 • Åtkomst överallt.
 • Bästa programvaran.

Den enda nackdelen med BaaS-modellen är att den kräver en viss grad av centralisering eftersom transaktioner måste dirigeras genom värdplattformens blockchain-tjänster. Eftersom decentralisering är en av de viktigaste funktionerna som gör blockchain så användbar, måste företag fundera länge över om det här är rätt lösning på deras problem..

Hur du kan använda Blockchain som en tjänst

Vem som helst, från startups till stora multinationella företag, kommer så småningom att kunna använda Blockchain-as-a-service för att lösa olika problem:

 1. Förbättringar av inventeringen.
 2. Skydd av konfidentiella kundregister. 
 3. Fastighetsregistrering.
 4. Skapa din egen ICO. 

Blockchain kan ge åtminstone en partiell lösning på problemen som ligger till grund för det enorma antalet transaktioner och processer i hela världsekonomin idag..

Hur du kan använda Blockchain som en tjänst

Till exempel kommer blockchain inom hälso- och sjukvården i slutändan att användas för att tillhandahålla fullständigt elektroniska hälsoposter, beställa och registrera läkemedelslagernivåer, förbättra läkemedelsutvecklingen och förenkla skadebehandling..

Blockchain inom försäkringsbranschen är utformad för att korrekt bedöma kundrisken i realtid. Detta kommer att möjliggöra genomförandet av världens första ”smarta försäkringsplaner”, vilket kan förenkla försäkringar att betala efter behov. Denna teknik hjälper också till att effektivisera interna processer, minska bedrägerier och till och med förbättra kundservice..

Denna innovation kan också helt förändra industrier som:

 • Reklam
 • Underhållningsindustri
 • Detaljhandeln
 • Energisektorn
 • Finansiell industri
 • Regering

Med rätt strategisk strategi kan företag börja dra nytta av på lång sikt

Exempel på att driva affärer med Blockchain som en tjänst

Potentialen i Blockchain as a Service (BaaS) har redan erkänts av världens största mjukvaruföretag. Tre molnleverantörer, Amazon, Microsoft och IBM har utvecklat BaaS-plattformar som redan är tillgängliga för sina kunder. Google köper upp blockchain-teknikföretag som Firebase för att försöka få fotfäste på vad som kan vara en mycket lukrativ marknad.

Amazon AWS-tjänst

Amazon har varit världens största molnleverantör i flera år nu. År 2017 fick han över 6 miljarder dollar från sina webbtjänster. Han är en ledande tjänsteleverantör av IaaS, SaaS och PaaS som nyligen samarbetade med värdepappersföretaget Digital Currency Group (DCG) för att skapa den BaaS-miljö som han nu erbjuder genom sin AWS-plattform..

Målet med denna BaaS-miljö är att låta DCG: s anslutna blockchain-leverantörer arbeta med sina kunder i en säker blockchain-miljö för att hjälpa till att växa. Tillgång till finansiella institutioner, företagsteknikföretag och försäkringsbolag hjälper projektutvecklare att ta reda på vad de verkliga behoven inom blockchain-verksamheten är, vilket gör det möjligt för dem att utveckla BaaS i den här riktningen.

Detta är samma återkopplingsslinga affärsmodell som Amazon har använt för att utveckla applikationer som IaaS tidigare. Som ett resultat tvivlar många insiders på att AWS-strategin faktiskt kan föra BaaS framåt och säkerställa att den snabbt antas..

Azure-tjänst

Microsoft Azure är den näst största molnleverantören i världen idag. Medan Microsoft fångades av AWS utnyttjade den snabbt sin expertis och resurser för att bygga sin egen molnplattform som heter Azure..

Microsoft följde AWS ledning genom att nyligen lägga till BaaS-moduler till sin befintliga molnplattform. Företaget bestämde sig dock för att fokusera sin BaaS-utveckling på open source Ethereum blockchain. För de av er som inte känner till Ethereum-projektet är detta kanske det mest revolutionerande projektet baserat på blockchain-teknik. Det fokuserar på att använda smarta kontrakt för att underlätta ett stort antal avtal som involverar utbyte av produkter och tjänster mellan parterna.

Azure-tjänst

Microsoft Azure BaaS är utformat för att driva innovation av nya processer och tekniker med blockchain. Liksom Amazon planerar Microsoft att tillåta utveckling av nya system i detta utrymme, som så småningom kommer att rullas ut till den bredare affärsmarknaden..

Genom att kombinera kompetensen hos en blockchainutvecklare med sin stora plattform erbjuder Microsoft skalbarhet som bör påskynda utvecklingen av de lösningar som efterfrågas. Företaget är så engagerat i att vinna detta lopp att de till och med har tagit över sina artificiella intelligenstjänster, ett projekt som främjar mer kraftfull och effektiv dataanalys och hantering..

Blockchain som en tjänst från IBM

IBM är också i de “stora tre” molnleverantörerna. Det är en molnleverantör som fokuserar på att tillhandahålla tjänster till företag. Det blev också otäckt av AWS under molnets tidiga dagar, men har arbetat hårt för att komma ikapp under åren sedan dess..

IBM har utvecklat sin egen BaaS-tjänst baserad på Hyperledger BaaS-systemet. Deras system ger också utvecklare och företag en miljö för att bygga blockchain-lösningar. Huvudmålet är att digitalisera arbetsflödet för transaktioner genom en delad huvudbok och skapa säkra blockchain-nätverk.

Blockchain som en tjänst från IBM

Liksom Amazon och Microsoft hoppas IBM att denna strategi kommer att hjälpa till att utveckla blockchain-tekniken till den punkt där den kan ersätta många av de befintliga lösningarna som används idag. Eftersom IBM: s kärnverksamhet redan är inriktad på affärssektorn kan den ha stor nytta om den kan hjälpa till att utveckla säkra, pålitliga och anpassningsbara blockchain-tekniker..

Ardor-tjänst 

Ardor är plattformen som molnjättarna försöker komma före. Det är ett av flera dynamiska företag som kan ge ett enormt bidrag till BaaS-marknadens framtid..

Ardor är en öppen källkod blockchain-plattform som gör det möjligt för företag att utnyttja NXT blockchain-teknik. Denna teknik förlitar sig på vad som har blivit känt som “barnkedjor”, vilka är separata blockkedjor som är värd för Parent blockchain underhållet av Ardor..

Ardor-tjänst

Var och en av dessa barnkedjor kan ha helt olika funktioner, vilket gör att Ardor kan erbjuda kunderna ett brett utbud av BaaS-tjänster. Deras webbplats beskriver hur företaget kommer att använda denna teknik och vilka fördelar det kommer att ge sina kunder. Att använda dessa barnkedjor är ett nytt tillvägagångssätt för att övervinna några av de nackdelar som blockchain-tekniken lider av..

Produktion

Numera vet ingen hur stor BaaS kommer att bli. Eftersom blockchain-revolutionen precis börjar, kämpar den fortfarande för att hålla jämna steg med alla olika idéer och riktningar som utvecklare försöker utforska..

Den verkliga frågan är inte om det finns efterfrågan eller till och med om företag verkligen behöver blockchain-teknik. Det handlar om huruvida BaaS-utvecklingen kan övervinna de begränsningar som nuvarande blockchain-teknik lider av.?

Industrin måste hitta lösningar på problem som blockchain-uppblåsthet och enorma energibehov för att bearbeta det. Eftersom blockkedjor växer i storlek innehåller de oundvikligen mer och mer information. Detta måste skickas och tas emot under varje blockchain-transaktion, vilket resulterar i en enorm mängd nätverkskapacitet som krävs för att bearbeta dem.

Det hoppas att branschen kommer att kunna utnyttja lösningar som att använda barnkedjor för att övervinna dessa utmaningar och göra blockchain till ett fullt genomförbart alternativ till befintliga lösningar. När det händer kommer vi säkert att se en snabb tillväxt i deras implementering som verkligen kommer att släppa lös kraften i blockchain-revolutionen..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map