A kriptográfiai opciók piaca meghaladja a határidős és a swap piacokat, és a rekordjairól minden sarokból hallani lehet. És bár ez a pénzügyi eszköz még mindig messze van egy hétköznapi kriptokereskedőtől, az opciók megjelenése a legtöbb ismert tőzsdén csak nem túl hosszú kérdés.. 

Ebben a cikkben egyszerű fogalmakkal elmagyarázzuk, milyen lehetőségek vannak és milyen képességekkel rendelkeznek. Főzz teát / kávét, érdekes és informatív lesz.

Az új a megszokott régi

A kriptovaluta piac rohamosan fejlődik, egyre több pénzügyi eszközt és lehetőséget kínál a spekulációra. Alig, amikor a határidők dicsősége elcsendesedett, egy új típusú származékos termék – opció – megdöntötte az összes rekordot.

Az érdeklődés a BTC opciók iránt jelentősen megnőtt a piacok 2020. március 12-i rendkívüli volatilitása után. A BTC opciók nyitott pozícióinak aktív növekedése mindenhol megfigyelhető volt minden olyan tőzsdén, ahol kereskednek. A chicagói árutőzsde (CME) csak nyitott érdeklődést mutat megnövekedett 10-kor, és általában az opciós piac 50% -kal nőtt az elmúlt hónapban, elérve az 1,5 milliárd dollárt.

Az opció egy klasszikus származékos termék, amely a hagyományos pénzügyi piacokról érkezett a kriptopiacra, ahol az ilyen származékos termékek kulcsszerepet játszanak..

Az opció bonyolultabb pénzügyi eszköz, mint egy határidős ügylet, ezért még nem nyert népszerűséget a hétköznapi kereskedők körében. A hivatásos kereskedők és intézmények körében azonban aktívan növekszik a kereslet ezekre a kriptotermékekre, amint azt a jelenlegi statisztikákból láthatjuk a fenti ábrán. Talán a BTC opciók iránti érdeklődés ilyen gyors növekedése kapcsolódik a közelmúlthoz következtetés A JPMorgan Chase elemzői szerint a March Crash volt az első sikeres stresszteszt a Bitcoin számára.

A klasszikus bitcoin opciók már jelen vannak a nagy játékosorientált, szabályozott tőzsdéken, a CME, a LedgerX és a Bakkt, valamint a nem szabályozott FTX, OKEx és Deribit között, amelyek közül az utóbbi a kereskedési volumen és a nyitott kamat abszolút rekordját tartja (átlagos a piac 85% -áig). Áprilisban Binance egyszerűsített rövid távú opciókat indított el a mobil kiskereskedők számára, és Bitfinex és BitMEX a közeljövőben kriptovaluta-opciók bevezetését tervezi.

Tehát mi a lehetőség?

Először is figyelni kell arra, hogy nem írunk le bináris opciókat, amelyek ismertségre tettek szert és sok országban tiltottak. A cikk klasszikus opciókat tárgyal a BTC valós kézbesítésével.

választási lehetőség – egy mögöttes eszközön alapuló származtatott pénzügyi eszköz, esetünkben BTC vagy ETH, ez egy vevő és egy eladó közötti szerződés, amely szerint:

 • A vevőnek joga van, de nem az a kötelezettség, hogy az eszközt előre meghatározott áron vásárolja / adja el a szerződés egy bizonyos lejárati napján..
 • Az eladó vállalja az eszköz vásárlását / eladását a vevő kérésére, aki a tranzakció idején az opciós prémiumot fizeti az eladónak – a szerződésben rögzített fix összeget.
 • Az előre egyeztetett árat sztrájknak nevezik – az opció kötési ára. A sztrájk kulcsfontosságú pont, amely után egy eszköz ára nyereségessé válik, és minden elszámolás ehhez az árhoz viszonyítva megtörténik.

Az opciók eltérőek lehetnek a futamidő gyakorlásának időtartama tekintetében:

 • Az európai opciós modell feljogosítja a vevőt a szerződés teljesítésére kizárólag a lejárati napon. Ilyen lehetőségeket kínál a CME, a Bakkt, OKEx, valamint a piacvezető Deribit.
 • Az amerikai opciós modell lehetővé teszi, hogy ezt a jogot a lejárati dátum előtt bármely nap gyakorolja. Ilyen lehetőségek, de egyszerűsített formában kínálnak Binance.

Egyszerűen fogalmazva, ez befolyásolja, hogy a lejárati dátum előtt egy megfelelő pillanatban bezárhatjuk-e a pozíciót, vagy sem.

Opciók a gyakorlatban

A szerződés mechanizmusának jobb megértése érdekében nézzünk meg egy egyszerű példát: Ön úgy döntött, hogy ingatlant vásárol, és megfelelő ajánlatot talált. Azonban nincs elegendő pénzeszköze ehhez a vásárláshoz, de tudja, hogy 6 hónap elteltével a hiányzó összeg a kezén lesz. Ön szerződést köt a tulajdonossal, hogy ebben az időszakban (lejárati idő) jogosult lesz megvásárolni ezt az ingatlant az eredeti áron (sztrájk), ugyanakkor 6 hónapig fizet bérleti díjat ezért az ingatlanért (prémium).

Események fejlesztésének lehetőségei:

 • Ennek az ingatlannak a piaci értéke hat hónap alatt 20% -kal nő (a sztrájk felett). Mivel az ár rögzült, a szerződés teljesítésével 20% -os nyereséget kap, levonva a már kifizetett bérleti díjat.
 • A piaci érték fél év alatt 30% -kal csökken, és úgy dönt, hogy felajánlja a bérleti díjért fizetett pénzt (az eladó díjat kap), de nem vásárolja meg az ingatlant, mivel a szerződésben szereplő ár túl magas, és sok mindent megtalál jobb ajánlatok.

Így a spekulációk mellett az opciók felhasználhatók a fő hosszú vagy rövid pozíció fedezésére. Például az opciók megnyitják a lehetőséget a bányászok számára, hogy rögzítsék a kitermelt érmék árát, és megvédjék magukat a piaci volatilitástól, amelyet már aktívan használnak. Szakértők szerint az opciók népszerűsége e tekintetben tovább fog nőni.

Opciók típusai

Opció lehet az alapul szolgáló eszköz vétele vagy eladása (BTC / ETH).

Hívás opció (Hívás) – vásárlási lehetőség. Jogosítja az opciós vevőt az alapul szolgáló eszköz rögzített áron történő megvásárlására.

Put opció (Put) – eladási opció. Megadja az opciós vevőnek a mögöttes eszköz rögzített áron történő eladásának jogát.

Ennek megfelelően négyféle opciós ügylet lehetséges:

 • Hívási opció vásárlása
 • Írjon (adjon el) hívási lehetőséget
 • Buy Option Put
 • Írási (eladási) opció

Az ilyen eszközök új széleskörű lehetőségeket nyitnak meg a spekulációra, azonban összetettebb felépítésük miatt nem alkalmasak minden piaci szereplő számára. A spekulatív kereskedésben tapasztalattal rendelkező kereskedők hatékonyan használhatják az opciós stratégiákat.

Opciós stratégiák

Figyelem! Az opciók magas kockázatú pénzügyi eszközök, és nagy körültekintéssel kell kereskedni velük. 

A vételi és eladási opciók értékesítése a legmagasabb kockázatú stratégia, és csak tapasztalt játékosok számára alkalmas, ezért az alábbiakban a Deribit tőzsde példáján megvizsgáljuk a vételi opciókon alapuló leggyakoribb és egyszerű kereskedési stratégiákat. Az opciók kezdőknek történő eladását először csak demo számlákon kell tesztelni..

deribit.com

Hosszú hívás

A Long Call a long analógja. Vételi opció vásárlásakor arra számít, hogy az alapul szolgáló eszköz (BTC / ETH) ára a szerződés lejárati napján a sztrájk fölé emelkedik. Ha az ár a sztrájk alá csökken, akkor csak az opcióért fizetett prémiumot kockáztatja..

Példa: vásároljon BTC Call opciót a Deribit tőzsdén.

 • Lejárat. Ön választ egy konkrét lejárati dátumot – a szerződés teljesítésének időpontját, amikor véleménye szerint a BTC meghaladja a megadott kötési árat. Ezen a napon a tőzsde lezárja a jelen szerződés szerinti összes tranzakciót, és automatikus módban végzi a számításokat.
 • A sztrájk a kötési ár, az a pont, amely után a BTC opció nyereséges lesz. Minden számítást a sztrájkkal fogunk elvégezni.

deribit.com

 • Válasszunk egy opciót, amelynek sztrájkja 9250 dollár, július 31-i lejárati dátummal. Egy szerződés 505 dollárba kerül nekünk, ami az opció eladójának prémiuma (megvásárolhat egy részt). A július 31-i sztrájk alatti BTC / USD árfolyam veszteséget okoz a prémium összegében. A megtakarítási pontunk $ 9250 + $ 505 = $ 9755, amely után az opció nyereséget hoz számunkra. A potenciális nyereséget semmi sem korlátozza, kivéve az MTC árfolyamának dátum szerinti növekedését. A BTC növekedése 12 000 dollárra július 31-én 2152 dolláros nyereséget kapunk, miközben csak az opció megvásárlásakor fizetett prémiumkockázatot kockáztatjuk..

deribit.com

Egy ingatag kriptovaluta piacon az opciók jövedelmező eszköznek számítanak egy tapasztalt befektető kezében. A fő szabály a lejárati idő, a sztrájk és a prémium összegének ésszerű megválasztása.

deribit.com

 • Az opciós prémium (Premium) az az összeg, amelyet hajlandó elveszíteni, ha az előrejelzése rossz lesz. Az opciókat zölden jelölik az ábrán és a Deribit tőzsdén, amelynek ára már magasabb / alacsonyabb, mint a sztrájk, és az opció nyereséges, ilyen opcióknál a prémium általában magasabb. Ennek megfelelően a beosztás költsége is magasabb..
 • Azonban, ha például bennfentes véleménye van arról, hogy a BTC a lejárati dátumig 15 ezer dollárra nő, akkor július 31-én, olcsóbb opciót vásárolva 11 500 dollár sztrájkkal, 82 dollárért, 15 000 dollár áron, az opció nyeresége 3480 dollár lesz. A kockázat csak 82 USD, de kereshet 42x. Természetesen ez csak egy példa, de tükrözi az opciók lehetőségeit nagy volatilitású időszakokban..
 • Ha sokáig vár a lejárat előtt, és az opciója már profitál, akkor a pozíció egy részét vagy egészét bezárhatja azzal, hogy megrendelést ad a megrendelési könyvben, és a nyereséget bármikor rögzítheti a lejárat előtt.

deribit.com

Long Put 

A Long Put egy rövid analógja. Put opció vásárlásakor arra számít, hogy az alapul szolgáló eszköz ára lejáratkor a sztrájk alá csökken. Ha az ár a sztrájk fölé emelkedik, akkor csak az opcióért fizetett prémiumot kockáztatja..

A koncepció itt megegyezik a vételi opció vásárlásakor, de arra tippel, hogy az ár a sztrájk alatt lesz, és a profitpotenciál itt az alapul szolgáló eszköz árának aljára korlátozódik..

Straddle (straddle)

Egyidejűleg rövid és hosszú futures. Olyan stratégia, amelyben profitálhat az erős volatilitásból azáltal, hogy ugyanazon sztrájkkal különböző irányokban vásárol opciókat.

Példa: vásároljon két opciót, egy vételi és egy eladási lehetőséget, egy sztrájkkal egy lejárati napon belül.

Keresse meg a BTC opciókat a deribit.com oldalon

 • Az egyik opcióban 505 dolláros prémiumot kockáztatunk, a másikban 573 dollárt, összesen 1078 dollárt.
 • A megtérülés 10 330 USD felett és 8170 USD alatt történik.
 • Egy lakásban két díj összegét kockáztatjuk.
 • A BTC 12 000 dollárra emelkedésével a Call opciónk profitja 2152 dollár lesz, levonva az eladási opció prémiumát 573 dollár, és ennek eredményeként 1579 dollárt kapunk.
 • Ha a BTC például 7000 dollárra esik, akkor 1790 dolláros nyereséget kapunk, levonva az eladási opció 505 dolláros Call Option prémiumát, és 1280 dollárt kapunk az egyenlegben..
 • Ez a stratégia csak erős volatilitás mellett hatékony, mivel a kockázatok összege meglehetősen jelentős, ezért gondosan meg kell választania a belépési pontot.

Fojtogat (fojtogat)

Az előző stratégia változata, de eltérő sztrájkokkal, amikor az opciót választják a teljes prémium (kockázat) csökkentésére. Két opciót is vásárol, egy vételi és egy eladási lehetőséget ugyanazon lejárati időn belül, de eltérő sztrájkokkal és ami fontosabb, alacsonyabb díjakkal, csökkentve a kockázatok teljes összegét, és ezáltal közelítve a megtérülési pontot és növelve a potenciális profitot. Így a Strangle stratégia lehetővé teszi, hogy ugyanannyi kockázattal többet keressen, mint a Straddle..

A fojtási stratégiák a kockázat / hozam arány különböző lehetőségei alapján választhatók ki, de minél tovább alakul a sztrájk a nyereségből, annál kevesebb az esély az opció gyakorlására. Ebben az értelemben a Straddle nagyobb valószínűséggel profitál. A Strangle stratégiák kiszámításakor válassza ki azokat a lehetőségeket, amelyek még gyorsabban törnek. Jobb előre vállalni a profitot vagy diverzifikálni a kockázatokat.

A fő pozíció sövénye

A spekuláció mellett a Put and Call opciók segíthetik a befektetőt abban, hogy megvédje fő pozícióját..

Példa: van 10 000 dollárod, amelyért 9200 dolláros áron szeretnél Bitcoint vásárolni, és ha holnap az árfolyam 7000 dollárra csökken, akkor veszteségek jelentkeznek keserű utóízzel a lelkedben.

 • Az ilyen kockázatokat fedezhetjük eladási opció megvásárlásával, ahol a sztrájkot az eszköz vételárai alapján választjuk, elemezzük a fenti képletekből származó számításokat, és magunk is használjuk az árfolyamkalkulátort. Az érthetőség kedvéért 9250 dolláros sztrájkot kötünk. Lejárati idő – feltételes.

deribit.com

 • 0,81 BTC-t vásárolunk az összeg 75% -án, a Put opciós szerződés 4,6-át pedig az összeg 25% -áért.

deribit.com

 • 2500 dollárt kockáztatunk 542 dolláros prémiummal, ha a BTC kamatláb nem megy 9250 dollár alá, a megtérülés 8700 dollár alatt kezdődik..
 • Ha a BTC a lejárati időpontban nem változik, akkor a teljes prémiumot kockáztatjuk.
 • Ha a BTC 11000 dollárra nő, akkor 2500 dollárt veszítünk, de a megvásárolt 0,81-es BTC-nk nem 7500 dollárba kerül, hanem már 8900 dollárba kerül, a kiadásaink 1400 dollárját fedezik, és további növekedés esetén megyünk megtérülésre.
 • Ha a BTC 7000 dollárra csökken, akkor a 4,6 Put opcióink 8250 USD nyereséget hoznak számunkra, és 0,81 BTC-jünk 5670 dollárba fog kerülni, összesen 3920 dollárral leszünk pozitív területen az eredeti 10000 dollárból..

deribit.com

Mindezek csak példák az alapvető stratégiákra, és ezeken a stratégiákon kívül még sok olyan összetett és kockázatos stratégia létezik, amelyeket még mindig egyedül kell megtanulnia, ha érdekelnek az opciók.. 

A stratégiák megválasztásakor nagyon fontos, hogy önállóan és gondosan kiszámolja a pozícióba való belépést, a személyes kockázatkezelés és pénzügyi lehetőségek alapján..

Félni a farkasoktól – ne menjen az erdőbe

Az opciók olyan összetett pénzügyi eszközök, amelyek a magas kockázatok miatt nem alkalmasak kezdő kereskedők számára, de ennek ellenére nagyon érdekesek lehetnek olyan tapasztalt piaci szereplők számára, mint a spekulánsok, alapok, bányászok. Az opciók lehetővé teszik, hogy rugalmasan használja a kereskedési stratégiákat más instrumentumokkal és fedezze a kockázatokat a helyszínen, valamint minimális költség mellett x-et tesz a volatilitásra..

A piaci opciók iránti érdeklődés minden nap növekszik, és hamarosan ezek a derivatívák valószínűleg az összes jelentősebb kriptovaluta-tőzsde szabványává válnak..

A kiadvány tartalmazhat elemzéseket és előrejelzéseket a kriptovaluta piacról, amelyek magas kockázatokkal járnak. Az információkat csak tájékoztatási célokból nyújtják, és nem értelmezhetők eszközök vételére vagy eladására vonatkozó ajánlásként. Mielőtt bármilyen befektetési döntést meghozna, alapos kutatást kell végeznie. A befektetéssel kapcsolatos összes kockázat, veszteség és költség, beleértve a fő betét teljes elvesztését, az Ön felelőssége.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me