“Ha a technológia nem mentesíti az embereket a rutinból, hogy az emberiség magasabb céljait elérhessék, akkor minden technológiai fejlődés értelmetlen.” 

Jacques Fresco

A blockchain technológiai piac 2024-re eléri a 7,7 milliárd dollárt. Sok iparági bennfentes azonban úgy gondolja, hogy ez lényegesen magasabb lesz. Különösen figyelembe véve a blokklánc-alapú technológiák népszerűségének fenomenális növekedését a kriptovaluták robbanásszerű növekedésének eredményeként 2017-ben. 

Mi a blokklánc szolgáltatásként (BaaS)

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a blockchain technológia készen áll arra, hogy megzavarja a status quót szinte minden iparágban. A blockchain hatása azonban eddig meglehetősen korlátozott volt, mivel az új technológiák kifejlesztéséhez szükséges erőforrások és szakértelem komoly akadályt jelentett a blockchain elfogadására törekvő vállalkozások számára..

Mi a blokklánc szolgáltatásként (BaaS)

Ennek a kérdésnek a kezelésére több vezető technológiai vállalat elindította a Blockchain-as-a-Service platformokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy felhő architektúrán és technikai támogatáson keresztül blokklánc-megoldásokat építsenek..

Annak érdekében, hogy a blockchain előnyeit felajánlhassák a szélesebb üzleti közösség számára, a Microsoft-hoz hasonló vállalatok úgy döntöttek, hogy a blockchain technológiát a felhőszolgáltatási üzleti modellen keresztül hozzák..

A Blockchain-as-a-Service egy teljes körű szolgáltatást nyújtó felhőmegoldás, amely lehetővé teszi a fejlesztők, vállalkozók és vállalkozások számára, hogy a BaaS platformon tárolt blokklánc-alkalmazásokat és intelligens szerződéseket fejlesszék ki, teszteljék és telepítsék. Ráadásul a BaaS platform minden szükséges infrastruktúrát és operatív támogatást biztosít az alkalmazások zavartalan működéséhez..

A legtöbb ember ismeri az IaaS-t, a PaaS-t és a SaaS-t, mivel legtöbbünk felhőalkalmazásokat vagy tárolókat használ ilyen vagy olyan módon. A BaaS modell nagyjából ugyanúgy működik, lehetővé téve minden formájú és méretű vállalkozás számára, hogy hozzáférjen a blokklánc-alapú technológiához anélkül, hogy elsősorban a fejlesztésébe fektetne. Így a BaaS lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy hozzáférjenek egy blokklánc-szolgáltató szolgáltatásaihoz, ahol aztán hozzáférhetnek, majd kifejlesztenek blokklánc-alapú alkalmazásokat..

IaaS, PaaS és SaaS

A következő kritériumok tekinthetők az AS Service modell előnyeinek:

 • Olcsó hozzáférés a technológiához.
 • Kínálja a vállalatok méretezhetőségét.
 • Fokozott adatbiztonság.
 • Kompatibilitás.
 • Hozzáférés mindenhol.
 • A legjobb szoftver.

A BaaS modell egyetlen hátránya, hogy bizonyos fokú centralizációt igényel, mivel a tranzakciókat a host platform blokklánc szolgáltatásain keresztül kell továbbítani. Mivel a decentralizáció az egyik kulcsfontosságú jellemző, amely a blokkláncot olyan hasznosá teszi, a vállalatoknak sokáig és alaposan át kell gondolniuk, hogy ez a helyes megoldás-e a problémájukra..

Hogyan használhatja a Blockchain szolgáltatást

Bárki, az induló vállalkozásoktól kezdve a nagy multinacionális vállalatokig, végül képes lesz használni a Blockchain-as-a-service szolgáltatást különböző problémák megoldására:

 1. A készlet javítása.
 2. A bizalmas ügyfélnyilvántartások védelme. 
 3. Ingatlan-nyilvántartás.
 4. Saját ICO létrehozása. 

A Blockchain legalább részleges megoldást nyújthat azokra a problémákra, amelyek ma az egész világgazdaságban rengeteg tranzakciót és folyamatot jelentenek..

Hogyan használhatja a Blockchain szolgáltatást

Például az egészségügyi blokkláncot végső soron teljesen elektronikus egészségügyi nyilvántartások rendelkezésre bocsátására, a gyógyszerkészletek megrendelésére és nyilvántartására, a gyógyszerfejlesztés javítására és az igények kezelésének egyszerűsítésére használják..

A biztosítási ágazat blokkláncát úgy tervezték, hogy valós időben pontosan értékelje az ügyfélkockázatot. Ez lehetővé teszi a világ első „intelligens biztosítási terveinek” megvalósítását, amelyek egyszerűsíthetik a biztosítási kötvényeket, hogy szükség szerint fizessenek. Ez a technológia a belső folyamatok ésszerűsítésében, a csalások csökkentésében és az ügyfélszolgálat javításában is segít..

Ez az újítás olyan iparágakat is teljesen átalakíthat, mint például:

 • Hirdető
 • Szórakoztatóipar
 • Kiskereskedelem
 • Energiaágazat
 • Pénzügyi ágazat
 • Kormány

Megfelelő stratégiai megközelítéssel a vállalatok hosszú távon profitálhatnak

Példák üzleti tevékenységre a Blockchain szolgáltatással

A Blockchain mint szolgáltatás (BaaS) lehetőségeit már felismerték a világ legnagyobb szoftvercégei. Három felhőszolgáltató, az Amazon, a Microsoft és az IBM olyan BaaS platformokat fejlesztett ki, amelyek már elérhetőek az ügyfelek számára. A Google olyan blockchain-technológiai vállalatokat vásárol fel, mint a Firebase, hogy megpróbáljon megalapozni egy nagyon jövedelmező piacnak tekinthető piacot.

Amazon AWS szolgáltatás

Az Amazon már évek óta a világ legnagyobb felhőszolgáltatója. 2017-ben több mint 6 milliárd dollárt kapott webszolgáltatásaitól. Vezető IaaS, SaaS és PaaS szolgáltató, aki nemrégiben a Digital Currency Group (DCG) befektetési céggel jött létre, hogy megteremtse azt a BaaS környezetet, amelyet most AWS platformján keresztül kínál..

Ennek a BaaS-környezetnek az a célja, hogy a DCG kapcsolt blokklánc-szolgáltatói biztonságos blokklánc-környezetben működjenek együtt ügyfeleikkel, hogy elősegítsék a növekedést. A pénzügyi intézményekhez, vállalati technológiai társaságokhoz és biztosítótársaságokhoz való hozzáférés segít a projektfejlesztőknek kitalálni, hogy mi a blokklánc-üzlet valódi igénye, ami lehetővé teszi számukra a BaaS ilyen irányú fejlesztését..

Ez ugyanaz a visszacsatolási hurok üzleti modell, amelyet az Amazon korábban az IaaS-hez hasonló alkalmazások fejlesztésére használt. Ennek eredményeként sok bennfentes nem kételkedik abban, hogy az AWS stratégia valóban előrelépheti a BaaS-t és biztosíthatja annak gyors elfogadását..

Azure Service

A Microsoft Azure ma a világ második legnagyobb felhőszolgáltatója. Míg az AWS elkapta a Microsofttól, gyorsan kihasználta szakértelmét és erőforrásait, hogy felépítse saját Azure nevű felhőplatformját..

A Microsoft követte az AWS vezetését azzal, hogy nemrégiben BaaS modulokat adott hozzá meglévő felhőplatformjához. A vállalat azonban úgy döntött, hogy BaaS fejlesztését a nyílt forráskódú Ethereum blokkláncra összpontosítja. Azok számára, akik nem ismerik az Ethereum projektet, ez talán a legforradalmasabb, a blockchain technológián alapuló projekt. Arra összpontosít, hogy intelligens szerződéseket alkalmazzon a termékek és szolgáltatások felek közötti cseréjét magában foglaló megállapodások széles skálájának elősegítésére.

Azure Service

A Microsoft Azure BaaS az új folyamatok és technikák innovációjának ösztönzésére szolgál a blokklánc segítségével. Az Amazonhoz hasonlóan a Microsoft is tervezi új rendszerek kifejlesztését ezen a téren, amelyek végül a szélesebb üzleti piacon is elérhetővé válnak..

A blokklánc-fejlesztő képességeinek és a hatalmas platformjukkal történő egyesítésével a Microsoft skálázhatóságot kínál, amelynek fel kell gyorsítania a keresett megoldások fejlesztését. A vállalat annyira elkötelezett a verseny megnyerése mellett, hogy még a mesterséges intelligencia szolgáltatásaikat is átvették, amely projekt erőteljesebb és hatékonyabb adatelemzést és -kezelést támogat..

A blokklánc az IBM szolgáltatásaként

Az IBM a “három nagy” felhőszolgáltatóban is szerepel. Ez egy felhőszolgáltató, amely a vállalkozások számára nyújt szolgáltatásokat. A felhő kezdetén az AWS is elkapta, de a következő években keményen dolgozott a felzárkózáson..

Az IBM a Hyperledger BaaS rendszeren alapulva fejlesztette ki saját BaaS szolgáltatását. Rendszerük a fejlesztőknek és a vállalkozásoknak környezetet is biztosít blokklánc-megoldások kiépítéséhez. Fő célja a tranzakciók munkafolyamatának megosztása egy megosztott főkönyvön keresztül, és biztonságos blokklánc-hálózatok létrehozása.

A blokklánc az IBM szolgáltatásaként

Az Amazonhoz és a Microsofthoz hasonlóan az IBM reméli, hogy ez a stratégia elősegíti a blokklánc-technológia eljutását addig a pontig, ahol a ma használt számos meglévő megoldást felválthatja. Mivel az IBM alaptevékenysége már az üzleti szektorra összpontosít, nagy hasznot hozhat, ha segíthet biztonságos, megbízható és alkalmazkodó blokklánc-technológiák kifejlesztésében..

Ardor szolgáltatás 

A szenvedély az a platform, amelyet a felhőóriások megpróbálnak megelőzni. Számos dinamikus vállalat egyike, amely hatalmas mértékben hozzájárulhat a BaaS piac jövőjéhez..

Az Ardor egy nyílt forráskódú blokklánc platform, amely lehetővé teszi a vállalatok számára az NXT blokklánc-technológia kihasználását. Ez a technológia az úgynevezett “gyermekláncok” -ra támaszkodik, amelyek az Ardor által fenntartott “Szülő” blokkláncra helyezett különálló blokkláncok..

Ardor szolgáltatás

Ezeknek a gyermekláncoknak teljesen más funkciói lehetnek, ami lehetővé teszi az Ardor számára, hogy a BaaS szolgáltatások széles skáláját kínálja az ügyfeleknek. Webhelyük részletesen bemutatja, hogy a vállalat hogyan fogja használni ezt a technológiát, és milyen előnyökkel jár az ügyfelek számára. Ezeknek a gyermekláncoknak az alkalmazása új megközelítés a blockchain technológia által elszenvedett néhány hátrány leküzdésére..

Kimenet

Senki sem tudja, mekkora lesz a BaaS. Mivel a blockchain forradalom még csak most kezdődik, még mindig küzd, hogy lépést tartson mindazon ötletekkel és irányokkal, amelyeket a fejlesztők megpróbálnak feltárni..

A valódi kérdés nem az, hogy van-e kereslet, és nem is az, hogy a vállalatoknak valóban szükségük van-e a blockchain technológiára. Arról van szó, hogy a BaaS fejlesztés képes-e legyőzni azokat a korlátokat, amelyekben a jelenlegi blockchain technológia szenved.?

Az iparnak meg kell találnia a megoldásokat olyan problémákra, mint a blockchain puffadás és a feldolgozáshoz szükséges hatalmas energiaigény. A blokkláncok méretének növekedésével elkerülhetetlenül egyre több információt tartalmaznak. Ezt minden blokklánc-tranzakció során el kell küldeni és fogadni, ami hatalmas mennyiségű hálózati kapacitást eredményez a feldolgozáshoz.

Reméljük, hogy az ipar képes lesz olyan megoldásokat kihasználni, mint például a gyermekláncok használata ezeknek a kihívásoknak a leküzdésére, és a blokklánc teljes életképességű alternatívája lesz a meglévő megoldásoknak. Amint ez megtörténik, biztosan gyors növekedést fogunk tapasztalni megvalósításukban, amely valóban felszabadítja a blockchain forradalom erejét..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me