Kevesebb, mint három hónap alatt a Yearn Finance a viszonylag homályos hitelösszesítőből a 670 millió dolláros DeFi piac (az 1 milliárd dollár feletti csúcs felett) egyik fő mozgatórugájává nőtte ki magát, és az iparág legforróbb trendjének középpontjában áll, a hozam Gazdálkodás. Növénytermesztés). Yearn olyan meggyőzően uralta a hozamgazdálkodást, hogy egyesek bemutatott jelzője, az YFI, mint a hozamgazdálkodási index (hozamgazdálkodási index). De ilyen hirtelen emelkedéssel érdemes elgondolkodni a jövőben a Yearn értékének, hatásának, kockázatának és lehetőségének összetett kérdésein. Ideje felfedni a piac legösszetettebb DeFi protokolljait.

Az YFI születése és virágzása

Július 16-ig Yearn egy egyszerű DeFi hitel-összesítő volt, amelyet a felhasználók megtérülésének optimalizálására terveztek. Kezelt vagyona 8 millió dollár volt, és azóta indítása januárban évente 10,58% -ot keresett likviditási szolgáltatóinak nyereségéből. De ami a legfontosabb: nem volt jelzője.

Mindez másnap, július 17-én változott meg, amikor André Cognier, az yearn.finance alapítója hírhedt blogbejegyzést tett közzé “YFI”. Annak érdekében, hogy átadja a yearn.finance protokoll irányítását a felhasználóknak, a Cronje kidolgozott egy tervet a felhasználók számára az YFI kezelésére azáltal, hogy likviditást biztosít a Curve és a Balancer pooloknak. Lehet, hogy ez volt az első igazán becsületes indítás évek óta, amikor Cronje nem osztotta ki magának az YFI-tokent, feladva minden körű finanszírozást, tanácsadói zsetont, premint vagy bármi mást. Az összes YFI tokent elosztották a yearn.finance protokoll felhasználóinak.

Pár hónappal később az állítólagosan „teljesen haszontalan token” értéke 670 millió dollár, és akkora „ipari méretű mezőgazdasági gépet” működtet, 770 millió dollár (Csúcspontján csaknem egymilliárd dollár). És pénzt nyomtat zsetontartóknak kb Évi 20 millió dollár.

Iparosodás hozamgazdálkodás

Nagyon régen (valójában körülbelül három hónappal ezelőtt) a Compound elindította likviditásbányászati ​​programját, és elindította a sokak által szinkronizált spekulatív hobbit A DeFi Agrárforradalom. Egyszerűen fogalmazva, a likviditásbányászat arra utal, hogy a tokenek elosztják a felhasználókat a protokoll használatához. A likviditásbányászat célja a protokoll feletti ellenőrzés terjesztése és az elfogadás ösztönzése. A közösség a “hozamgazdálkodás” kifejezést analógia útján hozta létre azok között a felhasználók között, akik befektetnek egy protokollba, hogy tokeneket szerezzenek a szántóföldön dolgozó betakarítással.

A vegyes bányászat megindulása utáni hetekben a hozamgazdálkodás elég egyértelmű volt. Befekteti tőkéjét számos olyan protokoll egyikébe, amelyek ösztönzőket kínálnak a likviditásért cserébe, és zsetonokat keresnek. A Hozamgazdaság első szakasza hasonló volt a kézi gazdálkodókéhoz. A felhasználóknak meg kell határozniuk és meg kell érteniük az egyes stratégiákat, mielőtt a tőkét kézzel adják meg. De mivel több protokoll indította el a likviditásbányászati ​​programokat, és a Hozamgazdálkodás bonyolultabbá vált, a folyamat egyre időigényesebbé vált sok felhasználó részvételéhez. Ezenkívül, amikor a földgáz ára az Ethereum blokklánc torlódásai miatt meredeken emelkedett, sok kis „gazda” abbahagyta a terméshozamot. Ez mind megváltozott, amikor elindult az yearn.finance v2 (második verziója) protokolljának, bemutatva az yVaults-t.

A leghatékonyabb módszer az yVaultsra gondolni az, ha kétoldalas piacteret képzelünk el, amelynek egyik oldalán a tőkeellátók, a másikon a politikai döntéshozók állnak. A stratégia szerzői a tőkét allokálják a felhasználóknak, a tőkeszolgáltatók pedig megválasztják, hogy mely stratégiákat akarják használni. A stratégiák automatizálják a hozamgazdálkodást a felhasználók számára. Az yVaults bevezetésével a potenciális gazdálkodók már egyszerűen befizethetik pénzüket az yVault-ra, és tőkéjük automatikusan a legjobb elérhető stratégiákhoz kerül elosztásra. A páncélszekrények nemcsak csökkentik azt a kockázatot, amellyel a felhasználók megpróbálják megérteni a hozamgazdálkodás különféle lehetőségeit, de a gázköltségekkel kapcsolatos félelmeiket is eloszlatta azzal, hogy megosztotta azokat a készlet többi tőkeszolgáltatójával. Ennek eredményeként a Yearn.finance az iparág legnagyobb hozamgazdálkodási vállalkozásává nőtte ki magát, amely korábban olyan vállalkozás volt, amelyben csak tapasztalt felhasználók vehettek részt. Az emberiségnek több mint tízezer év kellett ahhoz, hogy elmozduljon mezőgazdasági az ipari korszakig. DeFi-ba tartott néhány hét.

Cash flow gép

Az YFI nem könnyű projekt. Alapvető termékei: Earn (hitelezés optimalizálása) és Vaults (hozamgazdálkodás optimalizálása), valamint számos különféle termék szerepel az ütemtervében a biztosítás, a tőzsdei kereskedelem, a tőkeáttétel, a kockázati tőke és a felszámolás terén. Ezenkívül ez a tokenomikus modell még mindig benne van fejlesztési szakasz a Delphi Digital és a Gauntlet tanácsadó cégek segítségével. Fontos azonban megérteni, hogy az YFI hogyan keres jelenleg pénzt két fő termékéből, az Earn és a Vaultsból, mivel betekintést nyújthatnak a jövőjébe (gazdaságilag).

A gazdaság egyszerű. Az YFI az általa kezelt tőke 5% -ának megfelelő gáztámogatási (termelékenységi) díjat számít fel, és 0,5% -os kivonási díjat számít fel, ha a felhasználók elvonják tőkéjüket. Az elállási díjak mind az Earn, mind a Vaults termékekre vonatkoznak, míg a teljesítmény díjak csak a Vaults termékekre vonatkoznak. Különösen a páncélszekrények esetében a teljesítménydíj kerül felszámításra minden alkalommal, amikor „betakarítás” történik (feldolgozott eszköz értékesítése az alapul szolgáló eszközért). Örökbefogadás után YIP-36, amely meghatározta, hogy Yearn a rendszerjutalmak (jutalékok) egy részét működőtőkeként fogja felhasználni, a rendszerjutalmak 100% -át multisig aláírásokkal juttatták el a pénztárához. A YIP meghatározza, hogy a kincstárnak 500 000 dollárnak megfelelő puffert kell fenntartania, az YFI számára kiosztott esetleges többletjuttatással együtt egy menedzsment poolba kerülve.

A végrehajtás egy héten belül a kincstár már több mint 463 000 dolláros bevételt halmozott fel, ami éves szinten alig több mint 21 millió dollár. Az akkori 390 millió dolláros piaci kapitalizációval ez körülbelül 20-szoros ár-eladási arányt jelent, amely minden szempontból ár-haszon aránynak is tekinthető, tekintettel arra, hogy a protokoll nincs költsége azon felül, amit a kincstárukból kap.

Az inverz YFI ár-nyereség arány azt jelenti, hogy ha az összes YFI-tulajdonos részesedést szerezne, akkor ~ 5% -os éves hozamot kapnának (csak a vállalatirányítási poolban részt vevő YFI-tulajdonosok kapnak cash flow-kat). Mivel a medence jelenleg kb 12% YFI (nagy százalékban Az YFI-t más poolokba helyezik), az YFI tagjai ~ 40% -os éves megtérülést kapnak, ami 2,4-szeres PE arányt jelent. A legjobb, ha ezeket az arányokat tartományként értjük. Jelenleg a menedzsment poolban részt vevő YFI-tulajdonosok éves szinten ~ 40% -os hozamot kapnak, de ha mindenki tétet tenne, akkor ~ 5% -os éves hozamot kapnak. Az 5% korlátnak tekinthető az aktuális ár és a tokenenkénti nyereség alapján.

Piaci mozgás

Yearn hozamgazdálkodási stratégiái annyira sikeresek voltak, hogy komolyan elkezdték mozgatni a piacokat. Fontos megérteni, hogy a Yearn’s Vaults nemcsak automatizálja a felhasználói stratégiákat, hanem összehangolja ezeket a stratégiákat. Tehát ahelyett, hogy egyes felhasználók tokeneket adnának el, amikor feldolgozzák őket, és vannak olyanok, akik tokent tartanak, mert inkább visszatartják vagy nem fizetnek a gázért, minden yVault felhasználó egyet csinál. És amikor ez az egy dolog a fermentált tokenek szisztematikus értékesítése, ez jelentős hatással lehet az alapul szolgáló fermentált tokenekre, tekintettel Yearn kezelt vagyonára. A legfrissebb példa a CREAM, a Compound tetejére épített decentralizált hitelezési protokoll, amely nemrégiben elindította a likviditásbányászatot. Attól a pillanattól dob YFI páncélszekrények, a páncélterem szisztematikusan növelte a CREAM-okat, és további YFI-knek adott el nyereséget. A stratégia lényegében azoknak a CREAM spekulánsoknak előnyös, akik felsorolják az újonnan megszerzett CREAM tokenek listáját és átirányítják azokat az YFI-hez.

Az alábbi yCRV adattár bemutatja, hogyan néz ki ez a folyamat belülről. Van néhány különbség ettől a tártól, de az általános logika ugyanaz. Cserélje le az yCRV-t YFI-re, az YFII-t pedig a CREAM-ra, és az ábra nagyon hasonlóan fog kinézni.

Amint az yVaults elterjedése növekszik, a Yearn az összes nyereség növekvő százalékát fogja összegyűjteni az összes legjövedelmezőbb „gazdálkodási lehetőségtől”, amíg a trend folytatódik. Akkor kérdés, hogy fenntartható-e.

Fenntarthatóság

A fő ok, amiért Yearn jelenleg képes ekkora cash flow-t generálni, az az, hogy a hozam nagyon magas. A hozamok okból magasak. Magas, mert a likviditásbányászati ​​programokkal kapcsolatos protokollok spekulatív elbűvölése támogatja. Az ok, amiért a „gazdák” három számjegyű vagy annál nagyobb százalékban kaphatnak „hozamot”, az az oka, hogy a spekulánsok továbbra is új tokent vásárolnak tőzsdén. Egyszerűen fogalmazva, a spekulánsok fizetnek a “terményekért”, amelyeket a “gazdák” kapnak.

Nem világos, hogy meddig fog tartani a Hozamgazdaság őrület. Ez a következő éven túl is folytatódhat, vagy egyik napról a másikra véget érhet. Amint azonban a kamat alábbhagy, a token tulajdonosoknak több pénzforrást kell találniuk. Ennek oka lehet az AUM növekedése az alacsonyabb „hozamok” kompenzálása érdekében, vagy további termékek, amelyek alternatív jövedelemforrásokat biztosítanak a Yearn rendszer számára. Az YFI token tulajdonosai számára ugyanolyan fontos a Yearn jelenlegi használati aránya. A Yearn 5% -os teljesítménydíja a legnagyobb kihasználtságot jelenti az összes DeFi protokoll között. A jutalék indokolt lehet, ha figyelembe vesszük a Yearn által a tőkeszolgáltatók számára biztosított értéket, de ez nem garancia. Még maga Cronier is úgy véli, hogy az YFI token tulajdonosai nem kaphatnak egyszerűen bérleti díjat a tőkeszolgáltatóktól.. 

Ráadásul a jelenlegi rendszer szerint Yearn nem fizet a stratégia szerzőinek. Mintha az eszközkezelő társaság nem fizetett volna portfóliókezelőinek. Annyiban, hogy a Yearn decentralizált eszközkezelési platformként működik (amely néhány egy nem irányított / arbitrázs-vezérelt automatizált vezérlőplatformhoz képest), végül kompenzálnia kell a stratégiaalkotókat, ami magasabb költségeket eredményez.

YFI perspektívák 

Talán nincsenek projektek, alkalmasabb hogy tükrözze a hozamgazdálkodás növekedését, mint az YFI. Az YFI rövid távú Közös Piaca a Hozamgazdálkodás Közös Piac, amely jelenleg napi szinten 7,3 millió dollár likviditási jutalmat nyújt. Ez éves szinten 2,6 milliárd dollárt és a legerősebb hátszelet jelent az YFI számára..

Míg azonban jelenleg az YFI a vezető a Yield Farming területén, nem csak ő küzd a hozam tortaért. Nem csak néhány (gyakran kétes) YFI villa jelent meg a piacon, hanem olyan új Yield Farming aggregátorok is, mint pl APY.Pénzügy, és vagyonkezelési platformok, mint pl Állítsa be a V2 elemet, ami növeli a versenyt. Ráadásul, amint azt korábban említettük, a Yield Farming jelenlegi kifizetése nem fog örökké tartani. A spekulánsok végül abbahagyják annyi új token vásárlását, ami alacsonyabb hozamhoz vezet. Míg a Yearn tervezett biztosításainak, tőzsdén forgalmazott termékeinek, tőkeáttételi és felszámolási termékeinek sikeres bevezetése diverzifikálhatja az YFI bevételi forrásait és opciós értéket biztosíthat az YFI tulajdonosainak.

Az YFI a decentralizált kormányzás eddigi egyik legizgalmasabb kísérlete. Az YFI Fair Launch nagy, sokszínű és lelkes közösséget hozott létre a protokoll sikerében nagyon érdekelt emberekből. A Cronier professzionalizmusának és vezető szerepének köszönhetően a Yearn termékbevezetési aránya lenyűgöző. Nagyon kevés olyan protokoll létezik, amely új termékeket vezet be olyan gyorsan, mint a Yearn. Bár a Yearn ezen a ponton viszonylag jól teljesít, kihívók lépnek be a piacra, és a Yearn sok új terméket dob ​​piacra, a kockázat messze nem nulla. Az elkövetkező hónapok megmutatják, hogy ez a kialakuló közösség képes-e folytatni varázsát és hasznot húzni minden érintett számára.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me