Σε λιγότερο από τρεις μήνες, το Yearn Finance έχει εξελιχθεί από έναν σχετικά ασαφή πιστωτικό συνυπολογιστή σε μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αγορά DeFi των 670 εκατομμυρίων δολαρίων (πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην κορυφή) και βρίσκεται στο επίκεντρο της πιο καυτής τάσης στην βιομηχανία σήμερα – Yield Farming. Ο Yearn κυριάρχησε στο Yield Farming τόσο πειστικά που μερικοί παρουσιάζονται το διακριτικό του, YFI, ως Yield Farming Index (Yield Farming Index). Αλλά με μια τόσο ξαφνική άνοδο, αξίζει να αναλογιστούμε τα περίπλοκα ζητήματα αξίας, αντίκτυπου, κινδύνων και ευκαιριών για το Yearn στο μέλλον. Ήρθε η ώρα να αποκαλύψετε ένα από τα πιο σύνθετα πρωτόκολλα DeFi στην αγορά.

Η γέννηση και η άνθηση του YFI

Μέχρι τις 16 Ιουλίου, το Yearn ήταν ένας απλός αθροιστής δανεισμού DeFi σχεδιασμένος για τη βελτιστοποίηση των επιστροφών χρηστών. Είχε 8 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και από τότε κυκλοφορία τον Ιανουάριο κέρδισε συνολικά 10,58% ετησίως των κερδών των παρόχων ρευστότητάς του. Αλλά το πιο σημαντικό, δεν είχε μάρκα.

Όλα αυτά άλλαξαν την επόμενη μέρα, στις 17 Ιουλίου, όταν ο ιδρυτής του yearn.finance δημοσίευσε μια διαβόητη ανάρτηση ιστολογίου με τίτλο “YFI”. Σε μια προσπάθεια να παραδώσει τον έλεγχο του πρωτοκόλλου yearn.finance στους χρήστες της, η Cronje ανέπτυξε ένα σχέδιο για τους χρήστες να διαχειρίζονται το YFI παρέχοντας ρευστότητα σε ομάδες Curve και Balancer. Αυτή μπορεί να ήταν η πρώτη πραγματικά ειλικρινής κυκλοφορία εδώ και πολλά χρόνια που ο Cronje δεν διέθεσε μάρκες YFI στον εαυτό του, εγκαταλείποντας γύρους χρηματοδότησης, συμβουλές συμβούλων, premines ή οτιδήποτε άλλο. Όλα τα διακριτικά YFI διανεμήθηκαν σε χρήστες του πρωτοκόλλου yearn.finance.

Λίγους μήνες αργότερα, το υποτιθέμενο “εντελώς άχρηστο σύμβολο” αξίζει 670 εκατομμύρια δολάρια και διαχειρίζεται μια “γεωργική μηχανή βιομηχανικής κλίμακας” το μέγεθος του 770 εκατομμύρια δολάρια (Στην κορυφή του, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια). Και εκτυπώνει χρήματα για κατόχους διακριτικών αξίας περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Βιομηχανική Απόδοση Γεωργία

Πριν από πολύ καιρό (στην πραγματικότητα, πριν από περίπου τρεις μήνες) η Compound ξεκίνησε το πρόγραμμα εξόρυξης ρευστότητας και ξεκίνησε το κερδοσκοπικό χόμπι που πολλοί έχουν ονομάσει Η αγροτική επανάσταση DeFi. Με απλά λόγια, η εξόρυξη ρευστότητας αναφέρεται στη διαδικασία διανομής διακριτικών στους χρήστες για χρήση του πρωτοκόλλου. Ο στόχος της εξόρυξης ρευστότητας είναι να διανείμει τον έλεγχο του πρωτοκόλλου και να οδηγήσει στην υιοθέτησή του. Η κοινότητα επινόησε τον όρο “Yield Farming” κατ ‘αναλογία μεταξύ χρηστών που επενδύουν σε ένα πρωτόκολλο για να αποκτήσουν μάρκες με αγρότες που εργάζονται στα χωράφια για συγκομιδή.

Τις εβδομάδες μετά την έναρξη της εξόρυξης Compound, η Yield Farming ήταν αρκετά απλή. Επενδύετε το κεφάλαιό σας σε ένα από τα πολλά πρωτόκολλα που προσφέρουν κίνητρα σε αντάλλαγμα ρευστότητας και αρχίζετε να κερδίζετε μάρκες. Αυτή η πρώτη φάση της Yield Farming ήταν παρόμοια με αυτή των χειροκίνητων αγροτών. Οι χρήστες έπρεπε να καθορίσουν και να κατανοήσουν κάθε στρατηγική πριν εισέλθουν στο κεφάλαιο με μη αυτόματο τρόπο. Αλλά καθώς περισσότερα πρωτόκολλα ξεκίνησαν προγράμματα εξόρυξης ρευστότητας και το Yield Farming έγινε πιο περίπλοκο, η διαδικασία έγινε πιο χρονοβόρα για πολλούς χρήστες να συμμετάσχουν. Επιπλέον, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν απότομα λόγω της συμφόρησης του blockchain Ethereum, πολλοί μικροί «αγρότες» σταμάτησαν να κάνουν Yield Farming. Όλα αυτά άλλαξαν όταν ξεκίνησε το yearn.finance v2 (δεύτερη έκδοση) του πρωτοκόλλου του, παρουσιάζοντας το yVaults.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σκεφτείτε το yVaults είναι να φανταστείτε μια αγορά δύο όψεων όπου οι πάροχοι κεφαλαίων είναι από τη μία πλευρά και οι στρατηγικοί από την άλλη. Οι συγγραφείς στρατηγικής κατανέμουν κεφάλαιο στους χρήστες και οι πάροχοι κεφαλαίου επιλέγουν ποιες στρατηγικές θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Οι στρατηγικές αυτοματοποιούν το Yield Farming για τους χρήστες. Με την έναρξη του yVaults, οι πιθανοί αγρότες μπορούν τώρα απλά να καταθέσουν τα χρήματά τους στο yVault και το κεφάλαιό τους θα διατεθεί αυτόματα στις καλύτερες διαθέσιμες στρατηγικές. Τα θησαυροφυλάκια όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι χρήστες που προσπαθούν να κατανοήσουν τις διάφορες δυνατότητες του Yield Farming, αλλά και μετριάστηκαν τους φόβους τους για τις χρεώσεις φυσικού αερίου, μοιράζοντάς τα με άλλους παρόχους κεφαλαίων στην πισίνα. Ως αποτέλεσμα, το Yearn.finance έχει εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση Yield Farming στον κλάδο, κάνοντας μια επιχείρηση στην οποία μπορούσαν να συμμετάσχουν μόνο έμπειροι χρήστες. Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια η ανθρωπότητα αγροτικός στη βιομηχανική εποχή. Χρειάστηκε το DeFi μερικές εβδομάδες..

Μηχανή ταμειακών ροών

Το YFI δεν είναι ένα εύκολο έργο. Διαθέτει βασικά προϊόντα Earn (βελτιστοποίηση δανεισμού) και Vaults (Yield Farming optimization), καθώς και πολλά διαφορετικά προϊόντα στον χάρτη πορείας του σε θέματα ασφάλισης, χρηματιστηρίου, μόχλευσης, επιχειρηματικού κεφαλαίου και εκκαθάρισης. Επιπλέον, αυτό το tokenomic μοντέλο παραμένει στάδιο ανάπτυξης με τη βοήθεια συμβουλευτικών εταιρειών Delphi Digital και Gauntlet. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η YFI κερδίζει χρήματα από τα δύο κύρια προϊόντα της, Earn και Vaults, καθώς μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για το μέλλον της (οικονομικά).

Η οικονομία είναι απλή. Η YFI χρεώνει τέλος επιδότησης φυσικού αερίου (παραγωγικότητα) 5% του κεφαλαίου που διαχειρίζεται και τέλος ανάληψης 0,5% εάν οι χρήστες αποσύρουν το κεφάλαιό τους. Οι χρεώσεις ανάληψης ισχύουν τόσο για τα προϊόντα Earn όσο και για τα Vaults, ενώ τα τέλη απόδοσης ισχύουν μόνο για τα προϊόντα Vaults. Συγκεκριμένα, με θησαυροφυλάκια, χρεώνεται ένα τέλος απόδοσης κάθε φορά που εμφανίζεται μια «συγκομιδή» (πώληση ενός επεξεργασμένου περιουσιακού στοιχείου πίσω για το υποκείμενο στοιχείο). Μετά την υιοθέτηση YIP-36, η οποία καθόρισε ότι ο Yearn θα χρησιμοποιήσει μέρος των ανταμοιβών του συστήματος (προμήθειες) ως λειτουργικό κεφάλαιο, το 100% των ανταμοιβών του συστήματος στάλθηκε στο ταμείο του με υπογραφές πολλαπλών υπογραφών. Το YIP καθορίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να διατηρήσει ένα αποθεματικό του ισοδυνάμου των 500.000 $, με τυχόν υπεραξίες που διατίθενται στο YFI να τοποθετούνται σε μια ομάδα διαχείρισης.

Μέσα σε μια εβδομάδα από την εφαρμογή, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 463.000 $ σε έσοδα, δηλαδή πάνω από 21 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Με κεφαλαιοποίηση 390 εκατομμυρίων δολαρίων την εποχή εκείνη, αυτό σημαίνει αναλογία τιμής προς πώληση περίπου 20 φορές, η οποία για όλες τις προθέσεις και σκοπούς μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως λόγος τιμής προς κέρδη, δεδομένου ότι το πρωτόκολλο έχει κανένα κόστος πέρα ​​από αυτό που παίρνει από το ταμείο του.

Ο αντίστροφος λόγος τιμής-κέρδους YFI σημαίνει ότι εάν όλοι οι κάτοχοι YFI συμμετείχαν, θα λάβουν ~ 5% ετήσια απόδοση (μόνο οι κάτοχοι YFI που συμμετέχουν στην ομάδα εταιρικής διακυβέρνησης λαμβάνουν ταμειακές ροές). Δεδομένου ότι η πισίνα φιλοξενεί περίπου 12% YFI (μεγάλο ποσοστό Το YFI τοποθετείται σε άλλες ομάδες), τα μέλη του YFI λαμβάνουν ~ 40% ετήσια απόδοση, κάτι που συνεπάγεται αναλογία PE 2,4 φορές. Είναι καλύτερο να κατανοήσετε αυτές τις αναλογίες ως εύρος. Προς το παρόν, οι κάτοχοι YFI που συμμετέχουν στην ομάδα διαχείρισης λαμβάνουν ~ 40% ετήσια απόδοση, αλλά αν όλοι στοιχηματίσουν, θα λάβουν ~ 5% ετήσια απόδοση. Το 5% μπορεί να θεωρηθεί ως ανώτατο όριο με βάση την τρέχουσα τιμή και κέρδος ανά διακριτικό.

Κίνηση της αγοράς

Οι στρατηγικές Yield Farming της Yearn ήταν τόσο επιτυχημένες που άρχισαν να κινούν τις αγορές με σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Yearn’s Vaults όχι μόνο αυτοματοποιεί στρατηγικές χρηστών, αλλά και ευθυγραμμίζει αυτές τις στρατηγικές. Έτσι, αντί ορισμένων χρηστών που πωλούν διακριτικά όταν τα επεξεργάζονται και ορισμένοι χρήστες κατέχουν μάρκες επειδή προτιμούν να παρακρατούν ή να μην πληρώνουν για αέριο, όλοι οι χρήστες του yVault κάνουν ένα πράγμα. Και όταν ένα από αυτά είναι η συστηματική πώληση των ζυμωμένων μαρκών, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα υποκείμενα ζυμωμένα διακριτικά δεδομένου του υπό διαχείριση περιουσιακού στοιχείου του Yearn. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το CREAM, ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο δανεισμού που χτίστηκε στην κορυφή της Compound, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα την εξόρυξη ρευστότητας. Από τη στιγμή εκτόξευση YFI θησαυροφυλάκια, το θησαυροφυλάκιο μεγάλωσε συστηματικά CREAMs και πούλησε κέρδη για επιπλέον YFI. Βασικά, η στρατηγική επωφελείται από τους κερδοσκόπους του CREAM που απαριθμούν τα πρόσφατα αποκτηθέντα διακριτικά CREAM και τα ανακατευθύνουν στο YFI.

Το αποθετήριο yCRV παρακάτω δείχνει πώς φαίνεται αυτή η διαδικασία από μέσα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές από αυτό το αποθετήριο, αλλά η γενική λογική είναι η ίδια. Αντικαταστήστε το yCRV με το YFI και το YFII με το CREAM και το σχήμα θα μοιάζει πολύ.

Καθώς μεγαλώνει η υιοθέτηση του yVaults, το Yearn θα συγκεντρώνει ένα αυξανόμενο ποσοστό των συνολικών εσόδων από όλες τις πιο κερδοφόρες «ευκαιρίες καλλιέργειας» όσο συνεχίζεται η τάση. Τότε τίθεται το ερώτημα, είναι βιώσιμο.

Βιωσιμότητα

Ο κύριος λόγος που το Yearn μπορεί να δημιουργήσει τόσο μεγάλη ταμειακή ροή αυτή τη στιγμή είναι επειδή η απόδοση είναι πολύ υψηλός. Οι αποδόσεις είναι υψηλές για έναν λόγο. Είναι υψηλό επειδή υποστηρίζεται από μια κερδοσκοπική γοητεία με πρωτόκολλα με προγράμματα εξόρυξης ρευστότητας. Ο λόγος για τον οποίο οι «αγρότες» μπορούν να λάβουν «αποδόσεις» σε τριψήφια ή περισσότερα ποσοστά είναι επειδή οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να αγοράζουν νέα κουπόνια στα χρηματιστήρια. Με απλά λόγια, οι κερδοσκόποι πληρώνουν για τις «καλλιέργειες» που λαμβάνουν οι «αγρότες».

Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η τρέλα του Yield Farming. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί πέρα ​​από τον επόμενο χρόνο ή μπορεί να τελειώσει εν μία νυκτί. Ωστόσο, μόλις μειωθεί το ενδιαφέρον, οι κάτοχοι διακριτικών θα πρέπει να βρουν περισσότερες πηγές χρημάτων. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται είτε σε αύξηση του AUM για την αντιστάθμιση χαμηλότερων «αποδόσεων» είτε σε πρόσθετα προϊόντα για την παροχή εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για το σύστημα Yearn. Εξίσου σημαντικό για τους κατόχους διακριτικών YFI είναι το τρέχον ποσοστό χρήσης του Yearn. Το τέλος απόδοσης 5% του Yearn σημαίνει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης οποιουδήποτε πρωτοκόλλου DeFi. Η προμήθεια μπορεί κάλλιστα να δικαιολογηθεί δεδομένης της αξίας που παρέχει η Yearn στους παρόχους κεφαλαίων, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση. Ακόμη και ο ίδιος ο Cronier πιστεύει ότι οι κάτοχοι διακριτικών YFI δεν μπορούν απλώς να λάβουν ενοίκιο από παρόχους κεφαλαίου.. 

Επιπλέον, στο τρέχον σύστημα, το Yearn δεν πληρώνει για τους συντάκτες στρατηγικής. Είναι σαν η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να μην πληρώνει τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου της. Στο βαθμό που το Yearn λειτουργεί ως αποκεντρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (η οποία μερικοί σε σύγκριση με μια μη κατευθυντική / αυτοματοποιημένη πλατφόρμα ελέγχου βάσει arbitrage), θα πρέπει τελικά να αποζημιώσει τους υπεύθυνους χάραξης στρατηγικής, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος.

Προοπτικές YFI 

Ίσως δεν υπάρχουν έργα, πιο κατάλληλο να αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη του Yield Farming από το YFI Η βραχυπρόθεσμη κοινή αγορά της YFI είναι η Yield Farming Common Market, η οποία παρέχει επί του παρόντος 7,3 εκατομμύρια δολάρια σε ανταμοιβές ρευστότητας καθημερινά. Αυτό σημαίνει ετήσιο επιτόκιο 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το ισχυρότερο ανεμοστρόβιλο για το YFI..

Ωστόσο, ενώ η YFI είναι σήμερα ο ηγέτης στο Yield Farming, δεν είναι η μόνη που αγωνίζεται για το κέικ απόδοσης. Όχι μόνο μερικά (συχνά αμφίβολα) πιρούνια YFI έχουν φτάσει στην αγορά, αλλά και νέοι συλλέκτες Yield Farming όπως APY. Οικονομικά, και πλατφόρμες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως Ορίστε το V2, που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η τρέχουσα αποπληρωμή από το Yield Farming δεν θα διαρκέσει για πάντα. Οι κερδοσκόποι τελικά θα σταματήσουν να αγοράζουν τόσα νέα μάρκες, οδηγώντας σε χαμηλότερες αποδόσεις. Ενώ η επιτυχημένη κυκλοφορία των προγραμματισμένων προϊόντων ασφάλισης, προϊόντων ανταλλαγής, μόχλευσης και εκκαθάρισης της Yearn θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων της YFI και να προσφέρει αξία προαίρεσης για τους κατόχους YFI.

Το YFI παραμένει ένα από τα πιο συναρπαστικά πειράματα στην αποκεντρωμένη διακυβέρνηση μέχρι σήμερα. Το Fair Launch του YFI δημιούργησε μια μεγάλη, διαφορετική και ενθουσιώδη κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται πολύ για την επιτυχία του πρωτοκόλλου. Χάρη στον επαγγελματισμό και την ηγεσία της Cronier, τα ποσοστά κυκλοφορίας προϊόντων της Yearn είναι εντυπωσιακά. Υπάρχουν πολύ λίγα πρωτόκολλα που ξεκινούν νέα προϊόντα τόσο γρήγορα όσο το Yearn. Ωστόσο, ενώ το Yearn τα πάει αρκετά καλά σε αυτό το σημείο, οι αμφισβητίες εισέρχονται στην αγορά και ο Yearn πρόκειται να κυκλοφορήσει πολλά νέα προϊόντα, ο κίνδυνος απέχει πολύ από το μηδέν. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν εάν αυτή η νεογέννητη κοινότητα μπορεί να συνεχίσει τη μαγεία της και να ωφελήσει όλους τους ενδιαφερόμενους.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me