De enige manier om de grenzen van het mogelijke te definiëren, is door die grenzen te overschrijden..

Arthur Clarke

De mensheid heeft altijd geprobeerd een fundamentele doorbraak te bewerkstelligen in haar ontwikkeling. Met elke eeuw is het vooruitzicht om iets innovatiefs en verbluffends te ontdekken helderder geworden. Het wiel, elektriciteit, radio – elke uitvinding is de hype van zijn tijd. De 20e eeuw was vol verrassingen. Het meest opvallende daarvan was het internet, dat niet alleen het hele leven van de mensheid veranderde, maar ook het denken. Toen verschenen cryptocurrencies. Welk ontwikkelingspad heeft deze innovatie ingeslagen en welke nieuwe dingen heeft het voor de mensheid gebracht??

De geschiedenis houdt van herhaling

31 oktober markeert de 11e verjaardag van de opkomst van Bitcoin. Met zijn uiterlijk heeft de wereld een frisse blik werpen op het bestaande financiële systeem en financiële onafhankelijkheid. Cryptocurrency heeft de geest van de mensheid veroverd en is meer geworden dan alleen een investeringsvehikel. Hype is uitgegroeid tot iets meer. Hij werd een symbool van vrijheid.

Doet het je ergens aan denken? Niet? Laten we dan eens nadenken over internet. De mensheid heeft zo’n hype niet meegemaakt sinds de dagen van het wiel. Dit is een van de grootste verworvenheden van de digitale revolutie. De innovatie heeft veel dingen in de wereld radicaal veranderd. Kennisbanken, bedrijfsondersteuning, verbeterde betalingssystemen en veel nieuwe ontwikkelingen in bedrijfsmodellen, medische wetenschap, ruimte en technologie maken nu allemaal deel uit van deze uitvinding. Een ander evenement dat dankzij internet mogelijk werd, is de communicatie met mensen..

Mensen houden van Facebook, Twitter of apps zoals WhatsApp. Ze worden mogelijk gemaakt door het bestaan ​​van internet. Hierdoor konden we anders denken en veel veranderingen in het menselijk leven hebben aangebracht. Sta de menselijke geest toe om ideeën te brengen en deze op internet te publiceren.

Maar laten we een analogie trekken tussen net en crypt, en u zult zien hoe vergelijkbaar hun pad is..

De geschiedenis van de internethype

De succesvolle dotcoms van de late jaren 90 en vroege jaren 2000 hadden verschillende dingen gemeen: ze beloofden allemaal “de wereld te veranderen”, hadden waanzinnig hoge kijkcijfers en waren enorm onrendabel. In 1999 was geld verliezen het kenmerk van een succesvolle dotcom. En weinig mensen kunnen zo vruchtbaar en creatief geld verliezen..

Bedrijven als Amazon.com, eBay, Pets.com, eToys, Kozmo.com, UrbanFetch en meer hebben zich tot het uiterste ingespannen om alomtegenwoordigheid en markttoegang te bereiken. Er is een tendens om goederen met verlies te verkopen om dat marktaandeel te winnen. Ze gaven veel geld uit aan branding en reclame om het bewustzijn te vergroten. Maar het belangrijkste is de extreem hoge waardering van de aandelenmarkt, die gescheiden is van elke vorm van winstgevendheid of rationaliteit..

Dot-coms, die een efficiëntere manier van zakendoen begonnen te beloven, waren bijna onrendabel voor het bedrijf. Het is mogelijk dat velen van hen zich kunnen concentreren op de zeer reële efficiëntie die verkoop via internet mogelijk heeft gemaakt. Zo konden ze geleidelijk uitgroeien tot een duurzaam bedrijf. Maar dat gebeurde eind jaren negentig niet.

De durfkapitalisten die deze bedrijven steunden, waren op zoek naar een beursgang omdat het toen een hype was. Elke beursgang betekende een exit voor durfkapitalisten. De ongelooflijke emissies op de eerste dag die dotcom-aandelen ondervonden, waren overweldigend. 

De dot-com-bubbel was een periode van fantasie waarin het veel venture capitalists niet kon schelen of een bedrijf winst zou maken omdat ze het niet nodig hadden. “We bevinden ons in een situatie waarin een bedrijf niet succesvol hoeft te zijn om geld te verdienen”, gaf een durfkapitalist bij Benchmark toe terwijl hij een investering overwoog voorafgaand aan een IPO van Priceline..

Het tijdperk van de dot-com-bubbel

Het is noodzakelijk geworden om de komende vloed van nieuwe bedrijven en nieuwe beursintroducties te ondersteunen. Gelukkig heeft het bubbeltijdperk een ondernemerskoorts veroorzaakt die waarschijnlijk niet eerder in de wereld bestond. In het voorjaar van 1999 zei een op de twaalf ondervraagde Amerikanen dat ze ooit een bedrijf begonnen..

In oktober 1999 bedroeg de marktkapitalisatie van 199 internetaandelen bijgehouden door Mary Meeker van Morgan Stanley maar liefst $ 450 miljard. Maar de totale jaarlijkse omzet van deze bedrijven bracht slechts ongeveer $ 21 miljard op. En hun jaarlijkse winst? Wat levert het op? De collectieve verliezen bedroegen in totaal $ 6,2 miljard.

In de tweede helft van 1999 was de vraag niet of de zeepbel bestond, maar hoe groot hij was en wanneer hij zou barsten. De meeste mensen wisten dat het mogelijk was, maar niemand wilde het toegeven. Als je alles uit je IPO zou kunnen persen voordat deze sluit, dan zou je een moment kunnen kiezen om uit te betalen voordat alle anderen hetzelfde idee hebben..

Een voor een begon de zwakste van de dotcoms te verdwijnen. Ze zijn niet langer zelfverzekerde winnaars. In een handomdraai. De daling van de aandelenkoersen veranderde in een schrapping van de beursnotering en werd vervolgens de facto failliet. Op 14 januari 2000 bereikte de Dow Jones Industrial Average een hoogtepunt – een niveau waarnaar het in zes jaar niet meer zou terugkeren. De hightech Nasdaq-beurs piekte op 10 maart 2000 en bereikte 5.048,62. Ze zal pas in maart 2015 terugkeren naar dit merk.

In april 2000, slechts een maand na de piek, had de Nasdaq 34,2 procent van zijn waarde verloren. In de daaropvolgende anderhalf jaar, honderden bedrijven waarvan de aandelenkoersen met 80 procent of meer daalden. En voor de meesten kwam het herstel nooit, zelfs niet voor de meest bekende merken. De prijslijn is 94% gestegen.

Er zijn verschillende manieren om het bedrag te meten dat verloren ging toen de zeepbel barstte. In november 2000 schatte CNNFN.com de verliezen op $ 1,7 biljoen. En dit zijn slechts openbare bedrijven. Bovendien werden eind jaren negentig tussen de 7.000 en 10.000 nieuwe online bedrijven opgericht. Medio 2003 waren er ongeveer 4.800 verkocht of opgehouden te bestaan. Triljoenen dollars verdwenen bijna van de ene op de andere dag.

Tussen september 1999 en juli 2000 incasseerden dotcom-insiders $ 43 miljard, het dubbele van het verkochte bedrag in 1997 en 1998.

Het is duidelijk dat het grote geld dat het speelveld verlaat, enige impact op de economie moet hebben gehad. De Amerikaanse regering zou het begin van de internetrecessie begin maart 2001 noemen. En tegen de tijd van de economische schok van de terroristische aanslagen van 11 september 2001, bestond er geen twijfel meer over. In deze tragische maand september kwam er voor het eerst in 26 jaar geen enkele beursgang op de markt. Het dotcom-tijdperk is voorbij.

Het uiteenspatten van de internetzeepbel was de opening van ons huidige economische tijdperk. De gevolgen ervan zijn nog steeds economisch, sociaal en politiek bij ons. Zelfs als ondernemers praten over hoe hun technologie de wereld zal veranderen, herinneren ze zich diep van binnen het uiteenspatten van de internetbubbel..

Velen beweren dat het dotcom-tijdperk gedoemd was te mislukken, simpelweg omdat er op dat moment te weinig gebruikers waren. Toen de zeepbel in 2000 barstte, waren er slechts ongeveer 400 miljoen internetgebruikers in de wereld. Tien jaar later zullen er meer dan 2 miljard zijn. In 2000 waren er ongeveer 17 miljoen websites. Maar de dotcoms van die tijd en educatieve video’s leerden ons hoe we op internet moesten leven..

De geschiedenis van de cryptocurrency-hype

Het mondiale financiële systeem staat steeds meer onder druk door de tijd en ontwikkeling van de behoeften van haar klanten. Door crisissen en valutacrashes zijn mensen op zoek gegaan naar alternatieven voor traditionele bank- en financiële systemen.

Veel mensen hebben zich tot Bitcoin gewend als een oplossing die als internationaal betalingssysteem kan worden gebruikt. Systemen zonder tussenkomst van derden of overheden.

Hoewel Bitcoin vooral de afgelopen drie jaar aan populariteit heeft gewonnen, bestaat het dankzij de media en publieke aandacht al meer dan een decennium..

In 2010-2014 waren cryptocurrencies nog weinig bekend. Destijds werden ze door de media genoemd als een hulpmiddel om wapens en drugs op het darknet te kopen. En ook Laszlo Hanets kocht twee pizza’s voor 10.000 BTC bij een nabijgelegen pizzeria. Deze dag wordt nog steeds gevierd als Bitcoin-pizzadag door de hele cryptogemeenschap..

Maar al snel zagen innovators en technici het potentieel als een instrument voor snelle en stabiele geldovermakingen..

Mensen uit alle lagen van de bevolking, die het banksysteem en de hoge vergoedingen zat waren, begonnen hun eigen onderzoek te doen. Zodra de samenleving interesse begon te tonen in een nieuw bezit, begonnen cryptocurrencies in waarde te stijgen en verscheen er een crypto-hype.

Het was de enorme toename van de publieke belangstelling en bewustwording die de institutionalisten tot actie dwong. Hype heeft banken, overheden en bedrijven zoals IBM, Microsoft en Amazon in digitale valuta en hun onderliggende technologieën geduwd. De afgelopen drie jaar hebben een fascinerende basis gelegd voor wat de toekomst van geld zou kunnen zijn..

Mainstream interesse

Nieuws van vroege mijnwerkers en investeerders die zagen dat hun cryptocurrency in miljoenen dollars veranderde, begon naar boven te komen toen de prijs begon te stijgen.

Miljonairs doken overal op toen de prijs van Bitcoin steeg tot $ 1.000. Plots zagen investeerders een kans om de droom van snel rijk worden waar te maken.

De crypto was gemakkelijk te verkrijgen, gemakkelijk te verhandelen en leek een goede optie om geld te verdienen. Door de belangstelling voor de digitale munt steeg de prijszeepbel. Het kostte de cue ball minder dan een jaar om zijn waarde tot 2017 met 20 keer te verhogen.

Ondanks alle hype begonnen overal aanvankelijke muntenaanbiedingen (vergelijkbaar met IPO’s van dot-com) op te duiken. 

Dankzij ICO konden bedrijven hun onderneming binnen minuten, uren en dagen financieren, waarbij ze de stoutste verwachtingen overtroffen en zonder enige regelgeving.

De hype veroorzaakte een zeepbel die snel uiteenspatte en de prijs daalde van $ 20.000 naar een dieptepunt van $ 3.000 in 2018, wat leidde tot een lange bearmarkt en terugtrekking van speculatieve investeerders..

De bearmarkt heeft velen gedwongen zich terug te trekken. Maar over het algemeen zijn experts het erover eens dat dit fenomeen, naar analogie met dot-coms, een gezondere markt voor cryptocurrency zal veroorzaken..

Omdat minder mensen ruimte innemen, hebben bedrijven en toezichthouders kunnen ingrijpen en zich kunnen concentreren op wat het belangrijkste is in cryptocurrency: blockchain-technologie.

Plots hebben IBM, Microsoft, Amazon en anderen blockchain-eenheden gemaakt. Banken die ooit om het ecosysteem lachten, huurden nu blockchain-ingenieurs in, waardoor de crypto-ruimte ongelooflijke legitimiteit kreeg.

Nu hebben toezichthouders ingezien dat blockchain en digitale tokens van grote waarde zijn en losgekoppeld kunnen worden van oplichting en hacks. Regelgevers wilden met technologie werken en bedrijven wilden het gebruiken voor hun systemen.

Na een enorme hit in 2018, begon de cryptocurrency-markt te vertrouwen op de legitimiteit die zijn technologie – blockchain – heeft verworven. Al snel zag het positieve nieuws over cryptocurrency de publieke belangstelling terugkeren. Alleen deze keer was de rente niet gebaseerd op speculatie, maar op groot institutioneel geld. De hype is weg, maar cryptocurrencies blijven bestaan.

Gevolgtrekking

Als je kijkt naar het pad dat de mensheid haar doelen gaat bereiken, zou je kunnen denken dat dit de keuze is van een gek. Hoeveel obstakels en barrières iemand voor zichzelf opwerpt op weg naar zijn welzijn!

De vorming van internet en het pad dat het heeft afgelegd, worden herhaald door cryptocurrencies. Hype zal altijd tegenstanders hebben. Vooral in het licht van snobs en conservatieven.

Wat er tegenwoordig met de crypto-industrie gebeurt, is de logische transformatie van hype in een alomtegenwoordige trend. De hype van de dot-com-bubbel diende om precies het internet te creëren dat we vandaag hebben. De cryptobubbelhype van 2018 gaf de crypto-industrie de kans om overeind te komen. Zoals een persoon ooit van schelpen naar koperen munten ging en van munten naar bankbiljetten, zo is er vandaag een overgang naar crypt. 

Cryptocurrencies zoals we ze vandaag kennen, zijn slechts het topje van de ijsberg. In de toekomst zullen we tokens zien voor alles, van artiesten en kunstwerken tot goede doelen, startups en meer. Het creëren van nieuwe netwerkmodellen en de introductie van gelokaliseerde stimuleringsstructuren in online en offline gemeenschappen over de hele wereld is niet langer een fantasie. En het begon allemaal met een hype.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me