Не всички криптовалути, които бяха на върха на популярността по време на криптобума през 2017 г., успяха да запазят лидерските си позиции. На крипто пазара редовно се появяват нови крипто проекти, които са по-обещаващи като стойност за общността и технологиите. За да поддържат високия статус на криптопроекта, разработчиците трябва активно да работят за подобряване на софтуера и редовно да пускат актуализации, подхранвайки интереса на аудиторията. В тази статия ще разберете какво се е случило с криптовалутите, които се оказаха практически безполезни след пика на популярност през 2017 година.. 

Lisk (LSK)

Криптовалутата беше сред двадесетте най-големи блокчейн платформи през 2017 г., а капитализацията й надхвърли 2,3 млрд. Долара. Lisk беше в портфолиото на големи криптоинвеститори и проектът се смяташе за един от най-обещаващите, но нещо се обърка.

Lisk е швейцарска платформа за криптовалута за изграждане на блокчейн приложения, основана през 2016 г. Създателите се фокусираха върху това да направят блокчейна достъпна за широк кръг потребители. Разработчиците могат да внедрят собствено приложение на блокчейн Lisk или дори да стартират собствено блокчейн. Lisk беше един от първите криптопроекти за внедряване на консенсусен алгоритъм за делегирано доказателство за залог (DPoS), който сега е популярен сред притежателите на токени.

DPoS позволява на участниците да залагат криптовалути, без да е необходимо да разполагат свой собствен възел (възел), така че този алгоритъм е достъпен за потребители, които нямат големи суми. От 2019 г. не са публикувани големи актуализации. През август разработчиците актуализираха настолното приложение Lisk. Криптовалутата е класирана на 101-во място в класацията на добре познатия ресурс CoinMarketCap, а възвръщаемостта на инвестициите от първия листинг е 1492%.

LSK курсът достигна абсолютния максимум (ATH) през февруари 2018 г. – $ 35,49. Оттогава цената е спаднала с 96,6% до 1,21 долара. Дори ако проектът изглежда обещаващ, липсата на дейност на разработчици води до намаляване на интереса на инвеститорите, тъй като редовно се появяват нови крипто платформи и актуализации за подобряване на производителността и функционалността на блокчейн..

През 2020 г. проектът пусна 3 тестови мрежи: Betanet v3, v4 и v5. Lisk се фокусира върху изграждането на рамки за разработчици, промени системата от бази данни на EmbeddedDB и добави поддръжка за комуникация с IPC рамката. Ако разработчиците останат активни и стартират пълноценна блокчейн мрежа, ситуацията с криптовалутата може да се промени..

Състояние (SNT)

Статусът се превърна в един от най-успешните ICO проекти за 2018 г. По време на краудсейла проектът събра 107 милиона долара и бързо се озова сред първите 40 криптопроекта с капитализация от почти 800 милиона долара. По това време много инвеститори трескаво инвестираха в ICO, очаквайки да повторят успеха на Ethereum (ETH) и други високопрофилни платформи. Следователно, за да се привлекат големи инвестиции в проекта, беше достатъчно компетентен маркетинг.

Дори измамни ICO проекти събраха милиони долари и ако имаше намек за перспективи, не беше трудно да се съберат такива суми. Измамни проекти PinCoin и iFan от ModernTech успяха да съберат 660 милиона долара – повече от TRON (TRX) и Tezos (XTZ).

SNT токенът донесе на своите ICO инвеститори повече от 49% от загубата, а спрямо историческия максимум криптовалутата падна с 94,7% от 0,57 на 0,031 долара. Въпреки това, токенът все още се търгува на основните крипто борси Binance, Huobi Global, OKEx и много други..

През 2018 г. Status не беше единственият провал, въпреки факта, че краудсейлът успя да събере впечатляващи суми. Заедно с него такива известни проекти като:

  • Dragonchain (DRGN) – 320 милиона долара, събрани чрез ICO
  • Bancor (BNT) – 153 милиона долара
  • Bankera (BNK) – 150 милиона долара
  • Polymath (POLY) – 96 милиона долара

Ако смятате, че разработчиците са изоставили проекта, това всъщност не е така. Създателите на Status редовно организират срещи и онлайн уебинари, а през декември 2020 г. стартират приложението CryptoAtelier – работно пространство за креативни хора.

Разработчиците на статус пуснаха свой собствен мобилен крипто портфейл за iOS и Android, който може да се различава от много други приложения. Изводът е, че приложението Status съчетава функциите на защитен портфейл, браузър DApp и месинджър. Той е уникален и много удобен. Имайте предвид, че вграденият пратеник липсва във всички известни крипто портфейли..

Нано (NANO)

Криптовалутата първоначално се нарича RiaBlocks (XRB) и беше пусната през 2014 г. XRB монети бяха раздадени безплатно чрез фасета: за да ги получите, беше необходимо да се разреши капча, след което малка сума беше изпратена до портфейлите на потребителите..

През 2018 г. създателите ребрандираха и преименуваха криптовалутата на NANO, което е много символично, предвид текущия курс на криптовалутата: сега монетата се търгува на цена от само 3 долара с емисия от 133 милиона NANO. NANO падна с 91,9% от рекордното ниво от 37,62 долара.

Блокчейнът NANO е създаден за извършване на търговски плащания. Платформата обработва транзакциите бързо, като ви позволява да извършвате плащания без забавяне и с минимални такси.

През последните две години разработчиците не са пуснали нито една важна актуализация. Ето защо интересът към монетата е избледнял и много крипто инвеститори са забравили за нея. Въпреки това, ранните инвеститори все още могат да заключат печалба над 9000% от първото им котиране на борсите..

През втората половина на 2020 г. разработчиците пуснаха приложението WeNano, насочено към разширяване на общността, която използва криптовалута за плащания. Броят на потребителите на WeNano надхвърли 10 000, които са извършили общо над 2500 плащания. Приложението е насочено предимно към бразилски потребители.

Многолюден (PPT)

Криптовалутата PPT е ярък пример за това как безразличието на основателите към криптопроект може да доведе до спад на инвеститорския интерес с повече от сто пъти. От януари 2018 г. процентът на криптовалутата PPT е спаднал с 99,4% от 69,52 на 0,40 долара.

В случая с Populous не може да се каже за високата печалба на първите инвеститори, защото ROI на криптовалутата е -85,71%. Идеята зад Populous е, че собствениците на фирми могат да получат ликвидност по фактури до 90 дни, използвайки блокчейна. Разработчиците са избрали доста тясна посока, така че платформата Populous не може да бъде наречена търсена.

Криптовалутата беше популярна сред търговците през 2017-2018. и беше в топ 30 на монетите по капитализация, която надхвърли $ 1,5 млрд. Но след настъпването на “крипто зимата” мнозина забравиха за PPT и сега токенът заема 195-та позиция в списъка на CMC.

През 2020 г. разработчиците пуснаха протокола PopDeFi DeFi, в който притежателите на PPT могат да добавят токени към пула на ликвидността, да заемат и да предоставят криптовалута на други потребители. Въпреки че това е тестов MVP и протоколът се одитира от добре познатата компания за киберсигурност Hacken. 

Бонус: тире (DASH)

Това не означава, че никой не се нуждае от криптовалутата DASH. Монетата е класирана на 27 място в списъка CoinMarketCap и все още е една от най-търсените криптовалути. Въпреки че това трудно може да се нарече успех: през 2017 г. Dash беше сред десетте най-големи криптовалути по отношение на капитализацията. И така, защо Dash направи нашия списък? Факт е, че на фона на крипто бума, монетата DASH, както и много други алткойни, се оказа силно надценена..

Dash (DASH) е криптовалута с отворен код, създадена за изграждане на бърза и сигурна глобална мрежа за плащане на блокчейн. Името на криптовалутата идва от израза „дigital Cпепел“. Между другото, добре познатата криптообмен Binance прибягва до подобна техника, чието име се състои от думите Б.itcoin + Finance.

Dash се задвижва от алгоритъма за хеширане X11 и беше един от първите цифрови активи, внедрили хибриден PoW механизъм. & PoS. Но за да получат награда, притежателите трябва да стартират мастернода. За да работи залогът, трябва да имате няколко хиляди долара в портфейла си. Следователно криптовалутата не намери популярност сред притежателите..

Dash обаче остава една от най-търсените монети в даркнета, заедно с Monero (XMR) и Zcash (ZEC). Потребителските транзакции се смесват, когато се изпращат и след това се изпращат произволно на различни адреси, което прави почти невъзможно проследяването на подателя и получателя.

За половин година през 2017 г. процентът DASH се увеличи десетократно и достигна $ 1 607 през декември.Но след това, по време на продължителна корекция на крипто пазара, цената спадна повече от 10 пъти. Понастоящем токенът се търгува на $ 103, 93.6% под ATH. Независимо от това, ранните инвеститори имат възвръщаемост на инвестициите от над 9000%, което прави DASH печеливша инвестиция дори при такъв зашеметяващ спад..

Dash освобождава облачна платформа за децентрализирани приложения и крипто плащания. Данните от приложенията и API се съхраняват разпределено, което прави процеса сигурен. Dash ще бъде първата криптовалута, която ще функционира като облачна услуга, а разработчиците въвеждат и концепции като Dash Platform Username Service (DPNS), DPP и DAPI. DPNS ще премахне дългите и сложни адреси за транзакции DASH и вместо това ще използва потребителски имена.

Заключение

Дори някога известните и популярни блокчейн проекти се забравят, ако разработчиците не го подкрепят и пуснат подобрения. Крипто пазарът, както всеки свободен пазар, е силно конкурентен. За да заемат и запазят водещи позиции, разработчиците трябва да предлагат решения, които други проекти не предлагат. В противен случай проектът ще започне да се забравя и мястото му ще бъде заето от по-обещаващи платформи, които решават текущите потребителски проблеми и доближават блокчейна до масовото приемане..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me