Единственият начин да се определят границите на възможното е да се излезе извън тези граници..

Артър Кларк

Човечеството винаги се е опитвало да направи основен пробив в своето развитие. С всеки век перспективата да откриете нещо иновативно и зашеметяващо става все по-ярка. Колелото, електричеството, радиото – всяко изобретение е шумът на своята епоха. 20-ти век беше пълен с изненади. Най-поразителният от тях беше Интернет, който не само обърна целия живот на човечеството, но и мисленето. Тогава се появиха криптовалути. Какъв път на развитие е поела тази иновация и какви нови неща е донесла на човечеството??

Историята обича да се повтаря

На 31 октомври се навършват 11 години от появата на биткойн. С появата си светът погледна по нов начин на съществуващата финансова система и финансовата независимост. Криптовалутата завладя умовете на човечеството и се превърна в нещо повече от инвестиционно средство. Хайпът е прераснал в нещо повече. Той се превърна в символ на свободата.

Напомня ли ви за нещо? Не? Тогава нека помислим за Интернет. Човечеството не е виждало подобен шум от дните на колелото. Това е едно от най-големите постижения на цифровата революция. Иновацията революционизира много неща в света. Базите от знания, подкрепата за предприятията, подобрените системи за разплащане и много нови разработки в бизнес моделите, медицинската наука, космоса и технологиите вече са част от това изобретение. Друго събитие, което стана възможно благодарение на Интернет, е комуникацията с хората..

Хора като Facebook, Twitter или приложения като WhatsApp. Те са възможни от съществуването на интернет. Това ни позволи да мислим по различен начин и направи много промени в човешкия живот. Разрешено на човешкия ум да носи идеи и да ги публикува в мрежата.

Но нека направим аналогия между мрежата и криптата и ще видите колко сходен е техният път..

Историята на интернет шум

Успешните дот-коми от края на 90-те и началото на 2000-те имаха няколко общи неща: всички те се зарекоха да „променят света“, имаха безумно високи рейтинги и бяха диво неизгодни. До 1999 г. загубата на пари беше отличителен белег на успешния дотком. И малко хора могат да загубят пари толкова плодотворно и креативно..

Компании като Amazon.com, eBay, Pets.com, eToys, Kozmo.com, UrbanFetch и други са се постарали да достигнат повсеместно разпространение и да се насочат към определен пазар. Има тенденция да се продават стоки на загуба, за да се спечели този пазарен дял. Те харчеха пищно за брандиране и реклама, за да повишат осведомеността. Но най-важното е изключително високата оценка на фондовия пазар, която е отделена от всякакъв вид рентабилност или рационалност..

Dot-coms, които започнаха да обещават по-ефективен начин на правене на бизнес, бяха почти нерентабилни за компанията. Възможно е много от тях да се съсредоточат върху истинската ефективност, която интернет продажбата е направила възможна. По този начин те могат постепенно да се превърнат в устойчив бизнес. Но това не се случи в края на деветдесетте.

Рисковите капиталисти, които подкрепиха тези компании, търсеха IPO, защото тогава това беше шум. Всяко IPO означаваше изход за рисковите капиталисти. Невероятните емисии от първия ден, които изпитваха запасите от dot-com, бяха поразителни. 

Dot-com балонът беше период на фантазия, в който много рискови капиталисти не се интересуваха дали бизнесът ще реализира печалба, тъй като те не се нуждаят от него. „Ние сме в ситуация, в която дадена компания не трябва да има успех, за да печелим пари“, призна рисков капиталист от Benchmark, докато обмисляше инвестиция преди IPO на Priceline Price..

Ерата на dot-com балона

Наложително е да се подкрепи предстоящото наводнение на нови компании и нови IPO. За щастие балонната ера породи предприемаческа треска, която вероятно не е съществувала в света преди. Към пролетта на 1999 г. един на всеки дванадесет анкетирани американци заяви, че в някакъв момент е започнал бизнес..

През октомври 1999 г. пазарната капитализация на 199 интернет акции, проследени от Мери Мийкър от Morgan Stanley, беше огромните 450 млрд. Долара. Но общите годишни продажби на тези компании донесоха само около 21 милиарда долара. А какво да кажем за годишната им печалба? Каква е печалбата? Колективните загуби възлизат на 6,2 милиарда долара.

През втората половина на 1999 г. въпросът не беше дали балонът съществува, а колко е голям и кога ще се спука. Повечето хора знаеха, че това е възможно, но никой не искаше да го признае. Ако можете да изтръгнете всичко от вашето IPO, преди то да се затвори, тогава можете да изберете да осребрите, преди всички останали да имат същата идея..

Един по един най-слабият от доткомите започна да изчезва. Те вече не са уверени победители. В един миг. Спадът в цените на акциите се превърна в делистинг на фондовия пазар и след това се превърна в де факто фалит. На 14 януари 2000 г. Dow Jones Industrial Average достигна високо ниво, до което няма да се върне повече от шест години. Високотехнологичната борса Nasdaq достигна своя връх на 10 март 2000 г., достигайки 5048,62. Тя ще се върне към тази марка едва през март 2015 г..

До април 2000 г., само месец след пика, Nasdaq е загубил 34,2% от стойността си. През следващата година и половина броят на компаниите, чиито цени на акциите спаднаха с 80 процента или повече, се изчислява на стотици. И за повечето възстановяването така и не дойде, дори за най-известните марки. Ценови ред 94%.

Има различни начини за измерване на размера на средствата, които са загубени, когато балонът се спука. Още през ноември 2000 г. CNNFN.com оценява загубите на 1,7 трилиона долара. И това са само публични компании. Освен това в края на 90-те години бяха създадени между 7 000 и 10 000 нови онлайн бизнеса. Към средата на 2003 г. около 4800 от тях или са продадени, или са престанали да съществуват. Трилиони долари изчезнаха почти за една нощ.

Между септември 1999 г. и юли 2000 г. вътрешни лица в dot-com компании са осребрили 43 млрд. Долара, удвоявайки сумата, продадена през 1997 и 1998 г..

Очевидно големите пари, напускащи игралното поле, трябва да са имали някакво влияние върху икономиката. Американското правителство ще нарече началото на дот-ком рецесията началото на март 2001 г. По времето на икономическия шок от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. вече нямаше никакво съмнение. През този трагичен месец септември, за първи път от 26 години, на пазара не излезе нито едно IPO. Dot-com ерата приключи.

Избухването на dot-com балона беше началото на настоящата ни икономическа ера. Последствията от него остават и до днес с нас в икономическо, социално и политическо отношение. Дори когато предприемачите говорят за това как тяхната технология ще промени света, дълбоко в себе си те си спомнят експлозията на дот-ком балона..

Мнозина твърдят, че ерата на dot-com е била обречена да се провали, просто защото по това време е имало твърде малко потребители. Когато балонът се спука през 2000 г., в света имаше само около 400 милиона потребители на интернет. Десет години по-късно ще има над 2 милиарда. През 2000 г. имаше около 17 милиона уебсайта. Но дот-комите от онова време и образователните видеоклипове ни научиха как да живеем в Интернет..

Историята на криптовалутния шум

Глобалната финансова система е под нарастващ натиск поради времето и развитието на нуждите на своите клиенти. Кризите и валутните сривове накараха хората да търсят алтернативи на традиционните банкови и финансови системи.

Много хора са се обърнали към биткойн като решение, което може да се използва като международна платежна система. Системи без участието на трети страни или правителства.

Въпреки че биткойнът придобива все по-голяма сила през последните три години, благодарение на медиите и общественото внимание той съществува вече повече от десетилетие..

През 2010-2014 г. криптовалутите бяха малко известни. По това време медиите ги наричаха инструмент за закупуване на оръжия и наркотици в тъмната мрежа. А също така Ласло Ханец купи две пици за 10 000 BTC в близката пицария. Този ден все още се отбелязва като биткойн пица ден от цялата крипто общност..

Но скоро новаторите и техниците видяха потенциала като инструмент за бърз и стабилен трансфер на средства..

Хора от всички сфери на живота, на които им писна от банковата система и високите такси, започнаха да провеждат свои собствени изследвания. Веднага след като обществото започна да проявява интерес към нов актив, криптовалутите започнаха да растат в стойност и се появи криптовалута.

Големият прилив на обществен интерес и осведоменост принуди институционалистите да действат. Hype тласна банките, правителствата и компании като IBM, Microsoft и Amazon към цифрови валути и техните основни технологии. През последните три години се постави очарователна основа за бъдещето на парите..

Основен интерес

Новините за ранни миньори и инвеститори, виждащи как тяхната криптовалута се преобразува в милиони долари, започнаха да изплуват, когато цената започна да расте.

Милионерите се появяваха навсякъде, тъй като цената на биткойните скочи до 1000 долара. Изведнъж инвеститорите видяха шанс да изпълнят мечтата си за бързо забогатяване.

Крипто беше лесно да се получи, лесно да се търгува и изглеждаше като добър вариант за печелене на пари. Интересът към цифровата монета доведе до покачване на ценовия балон. Топка-бияч отне по-малко от година, за да увеличи стойността си 20 пъти до 2017 г..

Въпреки цялата реклама, първоначалните предложения за монети (подобни на IPO на dot-com) започнаха да се появяват навсякъде. 

Благодарение на ICO, компаниите успяха да финансират начинанието си за минути, часове и дни, надминавайки най-смелите очаквания и без никакви разпоредби.

Хайпът предизвика балон, който бързо се спука и цената падна от $ 20 000 до ниското ниво от $ 3000 през 2018 г., което доведе до дълъг мечи пазар и оттегляне на спекулативни инвеститори.

Мечият пазар принуди мнозина да отстъпят. Но като цяло експертите са единодушни, че по аналогия с dot-com, това явление ще доведе до по-здравословен пазар на криптовалути..

С по-малко хора, които заемат място, бизнесът и регулаторите успяха да се намесят и да се съсредоточат върху това, което е най-важно в криптовалутата – блокчейн технологията.

Изведнъж IBM, Microsoft, Amazon и други създадоха блокчейн единици. Банките, които някога се смееха на екосистемата, сега наемаха блокчейн инженери, придавайки невероятна легитимност на крипто пространството.

Сега регулаторите видяха, че блокчейн и цифровите токени имат голяма стойност и могат да бъдат отделени от измами и хакове. Регулаторите искаха да работят с технологиите, а бизнесите искаха да ги използват за своите системи.

Приемайки огромен хит през 2018 г., пазарът на криптовалути започна да разчита на легитимността, която технологията му – блокчейн – придоби. Скоро положителните новини за криптовалутата се върнаха от обществен интерес. Само този път лихвите не се основаваха на спекулации, а на големи институционални пари. Hype е изчезнал, но криптовалутите остават.

Заключение

Ако погледнете пътя, по който човечеството ще постигне целите си, тогава може да си помислите, че това е изборът на луд. Колко препятствия и бариери човек издига за себе си по пътя към своето благо!

Формирането на Интернет и изминатия път се повтарят от криптовалутите. Hype винаги ще има противници. Особено в лицето на снобите и консерваторите.

Това, което се случва с крипто индустрията днес, е логичното превръщане на хайпа във вездесъща тенденция. Рекламата на dot-com балона послужи за създаването на точно интернет, който имаме днес. Крипто балонът за 2018 г. даде на крипто индустрията възможност да стъпи на крака. Както човек някога е преминал от черупки към медни монети и от монети към банкноти, така и днес има преход към крипта. 

Криптовалутите, каквито ги познаваме днес, са само върхът на айсберга. В бъдеще ще виждаме символи за всичко – от художници и произведения на изкуството до благотворителни организации, стартиращи компании и други. Създаването на нови мрежови модели и въвеждането на локализирани стимулиращи структури в онлайн и офлайн общностите по света вече не е фантазия. И всичко започна само с шум.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me