Мащабното развитие на криптовалутната индустрия направи възможно използването на биткойн извън собствената си блокчейн. В Lightning Network обемът на блокираните биткойни, към момента на писане на настоящия документ, е 1100 монети, а в Liquid Network – 2600. С нарастващата популярност на децентрализираните финанси търсенето на биткойни на други платформи също нараства.

В днешната статия ще говорим за токени, подкрепени с биткойн, тяхната структура, взаимодействие в инфраструктурата на DeFi и бъдещи перспективи за развитие..

Токенизирани биткойни

Токенизирането на биткойни е създаването на токени за сигурност, подкрепени от реална стойност, тоест биткойни. Тези токени могат да се използват за прехвърляне на собственост, търговия или взаимодействие с услугите на DeFi.

През 2015 г. Blockstream представи своята обединена странична верига Liquid Network с двупосочно фиксиране към блокчейна Bitcoin, служейки като платежна мрежа за участниците на пазара. Вътрешният фиктивен L-BTC токен се използва за извършване на транзакции, намалявайки времето, необходимо за преместване на депозити от 60 на 2 минути. 

Liquid Network е предназначен да реши проблема с мащабируемостта на биткойн мрежата чрез създаване на странична верига, която е частично независима от основната блокчейн..

От техническа гледна точка винаги е било възможно да се използват и създават интелигентни договори в мрежата на Биткойн.. Пример създаването на интелигентен договор в биткойн мрежата е залог между двама разработчици на резултата от президентските избори в САЩ. Този подход стана възможен благодарение на нов тип интелигентни договори, Discreet Log Contracts (DLC), който позволява на страните да извършват транзакции по отношение на бъдещи събития..

Друг пример за използване на интелигентни договори в биткойн мрежата е RSK Labs, която е разработила интелигентна платформа с двупосочно фиксиране към биткойн, която прилага интелигентни договори в мрежата, за да увеличи стойността и функционалността на екосистемата. Принципът на платформата е подобен на Liquid. RSK позволява на потребителите да изпращат BTC директно към веригата Rootstock, използвайки двупосочен кол, където биткойните се блокират и обменят за вътрешен SBTC токен.

Но въпреки активната работа за разработване на интелигентни договори за биткойн, Ethereum остава лидер в тази област..

Защо се търси?

Днес повечето услуги на DeFi са базирани на Ethereum. Ако биткойн може да се използва в странични вериги, то той може да се използва и в други блокчейни. По този начин на пазара имаше търсене на решения за използване на биткойн в мрежата Ethereum, което доведе до появата на токенизирани биткойни..

Капитализацията на целия пазар на DeFi днес е около 16 милиарда долара, броят на блокираните щатски долари в услугите на DeFi е около 11 милиарда долара, а блокираните BTC – 141 хиляди монети.

За да се повиши ефективността на биткойн като платежно средство, той може да се използва за извършване на сетълменти при взаимодействие с услугите DeFi. Такива проекти съществуват повече от една година, но едва наскоро станаха широко разпространени поради повишеното внимание към децентрализираното финансиране. Вече броят на биткойните, блокирани в Ethereum, е 50 пъти повече, отколкото в LN мрежата и продължава да расте.

Възможностите за токенизация на биткойни на платформи като Ethereum имат различни нива на децентрализация и доверие. Привличането на биткойн в други мрежи увеличава обхвата му и му позволява да се използва в различни видове децентрализирани приложения. 

Протоколи като Lightning Network, Liquid и RSK подобряват инфраструктурата на биткойн мрежата, а протоколите за токенизиране на биткойни на други платформи разширяват финансовите възможности на техните собственици..

Биткойн към Ethereum

В началото на 2019 г. първият токен, подкрепен с биткойн, беше Wrapped Bitcoin (WBTC), което позволи на притежателите на BTC да използват интелигентни договори на платформата Ethereum..

WBTC е ERC20 токен, обвързан с биткойн в съотношение 1: 1, който се използва за плащане на интелигентни договори. WBTC предоставя възможност за получаване на заеми в BTC с помощта на услугите DeFi. Предоставяйки ликвидност в биткойни, потребителите получават достъп до приложенията DeFi, като по този начин разширяват функционалността и обхвата на биткойните.

Привързаният с биткойн WBTC има капитализация от почти 1 милиард долара, което го прави лидер сред BTC токените на Ethereum и пети сред токените DeFi.

Важен недостатък на WBTC е фактът, че доверява средствата си на трета страна. WBTC е изграден върху консорциум модел на доказани организации. Екосистемата на WBTC се състои от попечители, търговци и потребители. Пазителите са тези, които обменят BTC за WBTC, управляват BTC мултисиг портфейла, преместват и създават WBTC в Ethereum. Също така, за да направи размяна, потребителят трябва да премине през KYC, за да могат биткойните на потребителя да бъдат прехвърлени на попечителя, който ще издаде еквивалентна сума WBTC. 

Основната стойност на криптовалутите е децентрализираният подход без факта на доверие, за да се избегнат зависимости от трета страна. Поради тази причина маркерът ERC-20 е създаден с поддръжка на BTC 1: 1 – tBTC. 

tBTC е проект от Cross Chain Group, изграден върху Keep Network, който ви позволява да депозирате BTC и да създавате биткойн токени в Ethereum без посредници и KYC. TBTC протокол, работи с портфейл с много подписи и издава tBTC след потвърждение на депозита. 

През май 2020 г. стартира страничната верига tBTC, но два дни по-късно, поради открита уязвимост, приемането на депозити беше спряно. И вече на 22 септември страничната верига стана достъпна в мрежата на tBTC. 

Стартирането на страничната верига на tBTC беше подкрепено от такива проекти на DeFi и DEX като: Maker, Uniswap, Compound, Balancer, Kyber, 1inch и други. И нататък Криви финанси беше предложен пул от tBTC, предназначен за увеличаване на ликвидността и получаване на награди за ранни майстори на tBTC.

В допълнение към WBTC и tBTC, на пазара има такива биткойн токени като: imBTC на Tokenlon, renBTC (Ren), BTCB (Binance), sBTC (Syntetix) и други.

imBTC е токенизиран биткойн за работа с интелигентни договори на платформата Tokenlon, собственикът на който може да изкупи и обмени imBTC, както и да получава приходи от комисионни на платформата, като държи imBTC.

Решенията на Ren позволяват прехвърляне на ликвидност между Bitcoin, Ethereum и Bitcoin Cash, а активите се издават и изгарят с помощта на интелигентни договори. RenBTC се нарежда на второ място след WBTC с обем от 270 милиона долара сред токенизирани биткойни.

BTCB е BEP2 токен, подкрепен от биткойн, за да функционира на веригата Binance.

sBTC – “синтетичен” биткойн от разработчиците на протокола Synthetix DeFi.

Перспективи

Само за последните шест месеца броят на биткойните в мрежата Ethereum е нараснал над 30 пъти. Предвид факта, че капитализацията на биткойн е почти 200 милиарда долара, а господството на пазара е почти 58%, може да се твърди, че появата на биткойн токени има за цел да привлече допълнителна ликвидност към екосистемата DeFi..

От друга страна, привличането на биткойн в сектора DeFi предоставя цял набор от възможности за неговото използване. Необходимостта от привличане на Bitcoin в Ethereum, а не обратно, е показател за стойността на Bitcoin като финансов инструмент. Поради тази причина процесът на привличане на биткойни към други платформи само ще се ускори.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me