Пазарът на цифрови валути остава стабилен. Търговците могат лесно да печелят пари от автоматизирана търговия. Биткойнът струва приблизително 9-10 хиляди щатски долара. Време е да помислим как криптовалутите ще се развиват по-нататък.

Много стартиращи компании днес се опитват да предскажат как биха се държали биткойните. Финансистите от своя страна се опитват да разберат каква е аудиторията на криптовалутите. В тази статия ще се опитам да отговоря на въпроса как се разпространява популярността на Биткойн и други цифрови валути. Ще разгледам четири аспекта: изследвания, география, демография и търговия.

Разбира се, важно е да знаете кой притежава цифрови валути. На колко години са, на каква възраст са, къде живеят.

Кратка справка

Нека ви напомня, че преди около две години BTC успя да нарасне до 20 хиляди щатски долара. И мнозина вярваха в светлото му бъдеще. Както си спомням, експертите прогнозираха ръста на първата криптовалута до 100-200 хиляди долара. Реалността обаче се оказа различна. Преди година биткойнът падна до 3000 долара. Гражданите се втурнаха да забравят за цифровите валути.

В края на 2018 г. само 8% от хората в света притежаваха цифрови валути. Вярно е, че падането е причина да купувате криптовалута на ниска цена. През 2019 г. инвеститорите отново започнаха да купуват биткойни и започна нов растеж на пазара.

Няколко думи за цифровите активи

Много хора са сигурни, че съвременните валути вече са „преминали към цифрова“. Тази заблуда, доколкото мога да разбера, е присъща дори на някои специалисти в търговията. Това е погрешно схващане. Съвременните пари все още не са цифрови. Така че блокчейнът наистина е обещаваща технология. Той ще бъде търсен в традиционните финанси.

Класическите финансови институции все още не предлагат пари, които прехвърлят стойност. Това са само прототипи на бъдещи операции. Факт е, че когато правим безкасово плащане, парите не се движат никъде. Да, така е! Те остават на мястото си. Ето защо транзакциите често са много бързи. Всъщност банката трябва след това да обработи плащането и да извърши необходимите транзакции. Така че всичко това е само въображаема дигитализация.

Как работи финансовата система

В класическата финансова система обикновено има много дълбоко „разделение на труда“. Търговските банки обикновено отговарят за съхраняването на парите. Централната банка емитира пари най-често. Парите се прехвърлят от една точка в друга чрез платежни системи. Счетоводните камари и други подобни организации отговарят за одита. Разбира се, държавните регулатори контролират системата. Повечето операции, които извършваме, включват всичките пет елемента на системата..

Криптовалутите се различават от фиатните по това, че всичките пет елемента са вградени в кода. С други думи, всичко работи само по себе си, без посредници. Биткойн архитектурата позволява транзакции, издаване на пари, одит, съхранение и контрол на пари в мрежата. Така да се каже, пет в едно.

Защо първата криптовалута е уникална

Както можете да си представите, BTC монетата е невероятна по много причини. Това са първите наистина „цифрови“ пари в историята на човечеството. Когато прехвърляте биткойни, правите реален трансфер на стойност. Средствата наистина се движат! Това не изисква множество посредници. Всичко е изградено върху дълбока математическа теория.

За съжаление не всеки разбира разликата между банковите транзакции и BTC мрежата. В крайна сметка това е много деликатно нещо. Разликата обаче е огромна. Появата на цифрови валути наистина революционизира света на финансите.

Не случайно много разработчици се опитват да копират архитектурата на биткойн. Целият този процес като цяло може да се счита за преход на обикновените пари към цифрови.

Тези, които вече разбират перспективите на криптовалутите днес, се възползват от предимствата.

Тенденция първа: изследвания

Според повечето проучвания днес основните центрове на криптовалутния свят са в САЩ и Китай. Както и да е, там има най-много миньори, собственици на криптовалути и просто ентусиасти..

И така, около 10-11% от гражданите на САЩ имат биткойни и други цифрови валути. Информираността за индустрията на цифровите валути нараства в света. Това се доказва от скорошно проучване на Blockchain Capital.

Между другото, в края на миналата година в света имаше над 32 милиона BTC портфейли. Вярно е, че броят на потребителите на биткойн е много по-малък. Търговците обикновено притежават множество портфейли. Предполагам, че има около 10-15 милиона души, притежаващи биткойни.

Това означава, че до момента само 0,4% от жителите на света са участници на пазара на криптовалути. Има обаче много повече от тези, които по някакъв начин се интересуват от криптовалутата. Това могат да бъдат хора, които например току-що са чували за биткойн. Или тези, които са близо до закупуването на няколко BTC. Такива хора може да има значително повече от 15 милиона, които са чували нещо.Така че според мен общността на криптовалутите може да се състои от 100 милиона или повече души.

Криптовалутна инфраструктура на бъдещето

Система за иновации на биткойниСистема за иновации на биткойни

Всяка универсална платежна система, според учените, трябва да включва определени елементи. Логиката е нещо подобно:

  1. Средствата трябва да се съхраняват някъде.
  2. Те трябва да бъдат контролирани по някакъв начин.
  3. Парите трябва да бъдат издадени и разпределени.
  4. Системата трябва да обработва транзакции и одит.

До появата на BTC мрежата всички тези елементи съществуват поотделно. Биткойн ги събра и ги направи децентрализирани. Това, струва ми се, е неговият революционен дух..

Интересното е, че всички елементи не са необходими за изграждане на децентрализирана мрежа. Например можете да правите без одит. В последния случай ще получим строго анонимна платежна система. Други елементи също могат да бъдат включени или изключени от системата. И дори да ги направят централизирани.

Криптовалутни хибриди

Примери за системи: банка. В тази система всички елементи са централизирани. Това са рубли, долари и всички други фиат. От друга страна, биткойнът е напълно децентрализирана система.

Както можете да си представите, има и междинни варианти. Така че Zcash и Monero не са одитирани (няма история на транзакциите). И XRP криптовалутата се различава от биткойните чрез централизирано излъчване (парите се издават от самия Ripple).

Между другото, от гледна точка на точната терминология, XRP не може да се нарече криптовалута. Защото има централизирана емисия. Такива хибриди обикновено се наричат ​​цифрови валути. Но в статията ще използваме и двете понятия като синоними..

Има и други интересни примери за хибриди: стабилният Tether и доларът Близнаци. Това са централизирани цифрови валути. Тяхното освобождаване, както разбирате, се контролира от организации.

Трета тенденция: географска

От гледна точка на географията за десет години нищо не се е променило. Криптовалутите са най-популярни в САЩ и Китай. Вярно е, че днес цифровите валути активно проникват в страните от ЕС..

Лечението с най-облагодетелствана нация за криптовалути е създадено в Европейския съюз. Това е най-либералното законодателство за криптовалутите. Биткойн се приема добре и в Латинска Америка. Във Венецуела поради хиперинфлацията цифровите валути се превърнаха в истинско платежно средство. Също така, криптовалутата е обичана в Колумбия. Може би защото може да се използва за търговия с наркотици.

Положението в Африка е не по-малко интересно. В богатите и бедните страни на този континент хората се стремят да се обогатят с криптовалути. Те са привлечени от играта на разликата в курса и автоматичната търговия. В крайна сметка африканците често нямат други възможности за печалба. Думата „биткойн“ (на английски) често удря тенденциите в търсенето с Google в редица африкански държави.

Ако за големите държави биткойнът е по-вероятно съперник на местните подвизи, то за малките страни ситуацията е обратната. Страни като Малта или Белиз използват биткойн за укрепване на финансовите си системи.

Основните проблеми на банките

Интересно е да се говори за друг аспект на платежните системи. Банките имат един голям проблем – те са слабо свързани помежду си. Какво имам предвид? Днес текстовите файлове могат да бъдат отворени на всеки компютър. Можете обаче да управлявате сметката си само във финансовата институция, в която е открита сметката..

Много е трудно да се прехвърлят пари през границата. Трябва да използвате скъпи посреднически услуги. Посредниците понякога дори монополизират такива услуги, както SWIFT. Днес изключването от SWIFT е голям проблем за банките. Заплашва да загубите пари. И така, САЩ заплашват Русия със санкции – изключвайки банките си от SWIFT.

За съжаление ситуацията в света на криптовалутите не е много по-добра. В края на краищата, за да прехвърлите средства от една мрежа в друга, трябва да опитате. Посредническите услуги не са по-евтини, отколкото във фиатния свят.

Така че в бъдеще някаква единна система определено трябва да се появи. Така че не е нужно да използвате посредника на борсите. Активите трябва да си взаимодействат свободно помежду си.

Блокчейн и традиционни финанси

Най-добрите криптовалутиНай-добрите криптовалути

Цифровите активи трябва да бъдат изцяло определени от системата, в която са издадени. Това са изискванията за сигурност. И блокчейнът може да осигури такава сигурност.

Blockchain може да се превърне в „технология на доверие“ между две страни. Тя ви позволява да дигитализирате „доверие“ за прехвърляне на стойност от една система в друга без проблеми.

Технологията Blockchain дава възможност да се осигури споразумение за състоянието на всеки цифров актив. Имайте предвид, че това е само инструмент. Той не определя самата система. Може да се използва като бормашина или трион за конкретни задачи. Например, за да създадете биткойн.

Трета тенденция: демографски

Според много проучвания жителите на големите градове, независимо от възрастта, имат определени идеи за криптовалутите. Биткойнът е най-популярен. В същата САЩ, според ING, почти 90% от американските граждани са чували за BTC. Проучването е проведено в средата на 2019 г. Хората над 35 години обаче не са ентусиазирани от биткойните. Първата криптовалута е наистина популярна сред младите хора. Това са хора на 15-35 години.

Младите хора също инвестират много в биткойн. Процентно съотношение: 20% от младите хора на възраст 18-35 години. В същото време извън тази възраст само 10% от хората на възраст 34-45 години са инвеститори в криптовалути. От хората на възраст между 45 и 55 години само на всеки 20 купува криптовалути (5%), а след 65 години броят на инвеститорите в BTC не надвишава 2%.

И това, което е извън САЩ?

Интересното е, че турците се интересуват най-много от криптовалута в Европа. В Турция има 18% от любителите на биткойни! Биткойнът е популярен в Полша и Румъния (приблизително 11-12% всеки). В Испания популярността на крипто е малко по-малка – 10%. В други страни цифровите валути са още по-малко заинтересовани. Например във Франция има само 6% от ентусиастите на BTC.

Какви цифрови активи ще бъдат създадени в бъдеще

По-рано беше трудно да си представим, че групи ентусиасти могат да създадат свои „пари“. Сега знаем, че това е възможно. Биткойн не е правителствена инициатива. Създаден е от група, ръководена от митичния Сатоши Накамото..

Сега можете да създадете най-странните активи с минимум първоначални средства. Достатъчно е да имате няколко партньора и идея. След това можете да проведете ICO, да получите инвестиции и да започнете да работите.

В същото време банките все още използват най-архаичните активи. Те дори не понасят наистина разходите. Техните мрежи са абсолютно централизирани и тяхната надеждност се гарантира от държавата, а не от самата архитектура на платежната система. Така че е вероятно банките рано или късно да преминат към по-модерни технологии, включително блокчейн..

Как криптовалутата се различава от токенизираните активи

Важно е да разберете разликата между цифровата валута и реалния актив, превърнат в символи.

За да получите токенизиран актив, трябва да имате нещо реално: нефт, рубла, долар, газ, просо, дървен материал, недвижими имоти и др. Можете да добавите блокчейн към реален актив. За да се опрости управлението на правата.

От друга страна, биткойнът не е токенизация на нещо истинско. Това е истински цифров актив. От това, очевидно, всички предимства и недостатъци на този криптовалутен поток. Например променливостта на BTC произтича от нейната дигитална природа. Токенизираното злато ще се държи по-спокойно. Но биткойнът е независима валута и има повече потенциал..

В бъдеще обикновеният фиат ще бъде заменен от криптовалути. Ще бъде създадена международна мрежа, основана на доверие. Дигиталните активи от различни видове ще могат свободно да се трансформират един в друг без участието на посредници, базирани на блокчейн технологията.

Тенденция четвърта: търговия

Процесът на глобализация е особено забележим в търговската книга. Има компании за криптовалута в САЩ, ЕС, Русия, Африка, Азия и други региони на планетата. Според Coinmap в света са създадени над 13 хиляди компании, които купуват и продават цифрови валути..

Банкомати, където можете да закупите биткойни, също се намират по целия свят. В момента според ATM Radar има 4000-5000 такива банкомати. Те се намират в над 75 държави. Повечето банкомати в Канада, САЩ и Великобритания.

Всичко това означава, че цифровите валути са се превърнали в глобален феномен. Почти всички страни по света имат свои собствени развити криптовалутни общности. В същото време има страни, в които криптовалутната индустрия е най-развита. Това са САЩ, Япония, Корея, Китай и Индия..

Обобщаване

И така, повечето собственици на биткойни живеят в САЩ и Китай. В същото време криптовалутата е популярна в бедните страни, тъй като ви позволява да запазите активи по време на хиперинфлация. Така че в страни като Турция и Венецуела цифровите валути играят важна роля..

Цифровите валути се третират най-добре във финансовите убежища, страни като Малта и Белиз. В Русия пълноценното законодателство за криптовалутите все още не е приятно. Въпреки че някои сметки вече се разглеждат.

Като цяло водещите страни в света не възнамеряват да забраняват биткойн, въпреки че ще поемат контрола над него. Можем да кажем, че светът постепенно приема криптовалути, макар и не без затруднения.

Гледайте видеоклипа „Светът след 10 години. Биткойн като основа на нов световен ред “:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me