„Тези, които не помнят миналото, са обречени да го живеят отново“ 

                           Джордж Сантаяна, Американски философ и писател 

Един мой познат от Санкт Петербург, Андрей, веднъж реши да печели пари от BTC. Той започна да купува биткойн още през 2013 година. Тогава монетата струва не повече от 100 долара. В продължение на няколко години един мой приятел успя да купи четири BTC. Тогава за Андрей това беше просто хоби.

Когато биткойн се изкачи до границата от 4000 долара, Андрей купи още малко BTC. Успяхме да спечелим пари от това отново, защото биткойн продължи да расте! На фона на подобни успехи Андрей вече не можеше да се сдържа. Той стана обсебен от закупуването на първата криптовалута..

Моят приятел реши да продаде апартамента си в Санкт Петербург, за да купи още повече биткойни и със сигурност да стане доларов милионер. Андрей продаде апартамента и той започна да наема къща.

И тогава дойде 2018 г. и започна рязък спад в процента на BTC. Андрей трябваше да продава монети на загуба, за да изплати натрупаните дългове. Сега той все още има биткойни, но те със сигурност няма да покрият загубите, свързани с продадения апартамент в Санкт Петербург..

За съжаление по това време имаше много истории като тази на Андрей. За нас е важно да ги запомним, за да не се повтори това в бъдеще..

Какви въпроси ще бъдат разгледани в статията?

В тази статия ще засегна накратко историята на биткойните. Ще ви разкажа как първата криптовалута започна рязко да расте през втората половина на 2017 година. Как тогава през цялата 2018 г. BTC падна, а през 2019 г. отново започна да се покачва. Тъй като сега се върти около $ 9K.

Ще ви разкажа за текущата ситуация и проблемите на миньорите. За това какви закони за криптовалутите ще бъдат приети в Русия и по света. Ще анализирам защо биткойн е нараснал през 2019 г. и дали ще има ново излитане. Как биткойн се връща към предишната си мощ. И накрая, ще ви кажа какво е причинило сегашното поведение на BTC, болестта на растежа или спекулациите на големи играчи.

Съдържанието на статията

 1. Няколко думи за миналото на криптовалутите
 2. Търговската война като двигател на растежа на биткойните
 3. Какво има в Русия?
 4. Руски сметки за криптовалута
 5. Какво се очаква за криптовалути
 6. Цифровата валута става ежедневие
 7. Перспективи за криптовалути в Русия
 8. Трябва ли да отида стремглаво в криптовалути?
 9. Заключение

Няколко думи за миналото на криптовалутите

След рязко кратко нарастване през втората половина на 2017 г., Биткойн започна да пада. През втората половина на 2018 г. собствениците на BTC бяха в истинска паника. Това не е шега – хора загубили 70% от спестяванията си (всъщност дори повече)! Страдаха не само собствениците на криптовалути. Копаенето също стана нерентабилно.

Копаене на биткойни с ASIC

Средно миньор, който е печелил 1000 долара на месец през 2017 г., е успял да генерира само 200 долара в края на 2018 г. или дори по-малко! Не беше възможно да се победят дори разходите за електричество.

В резултат на есента на 2018 г., според някои оценки, почти 95% от инвеститорите в цифрови валути са останали на червено. Най-вероятно средствата бяха спестени само от хедж фондове, които са свикнали да играят дълго време и най-отчаяните притежатели, които започнаха да купуват Bitok в зората на криптовалутния бум..

От второто тримесечие на 2019 г. обаче ситуацията се промени, търсенето на устройства за копаене – ASIC – отново се изкачи на хълма и дори се появи недостиг на устройства. Само за три месеца, започвайки през юни, имаше свърза 600 000 нови миньори. 

Мнозина отново повярваха в най-доброто, появяват се добри новини, процентът расте. Фонът на новините се промени много и хората започнаха да обсъждат такива мащабни проекти като стартирането на фючърси за доставка на криптовалута на платформата Bakkt, създаването на Libra от Facebook и Gram от Telegram, стартирането на китайския цифров юан. “.

Всичко обаче се оказа не толкова просто, колкото искахме..

Търговската война като двигател на растежа на биткойните

Настоящата причина за поскъпването на биткойните е свързана с Китай и САЩ. Ако търговската война продължи, тогава цената на биткойните ще се повиши. В това сигурен анализатор и директор на уебсайта за частни инвеститори ADVFN.com Clem Chambers.

Търговската война между САЩ и Китай подкопава доверието на инвеститорите в традиционните финансови инструменти. Запаси, долари, евро, юани – всичко това изглежда някак ненадеждно на фона на американските санкции срещу Китай и усложненията между САЩ и Европа .

Разбира се, на този фон цифровите валути се виждат в нова светлина. Те дори могат да бъдат наречени „безопасно убежище“ за капитала. Разбира се, биткойнът все още е високорисков актив. Но къде сега е спокойно?

Курс китайски юан към щатски долар

Графиката по-горе показва, че от 2018 г. насам юанът е теглил около 14% спрямо долара! Ето защо за китайците биткойнът се превърна в истински отбранителен актив на фона на подобно падане..

Американците, от друга страна, успяха да влязат в акциите на своите компании, в долара и други доказани активи. Така че не напразно Китай се нарича двигатели на прогреса на криптовалутите..

Клем ЧембърсКлем Чембърс

Clem Chambers, анализатор на пазара на криптовалути и главен изпълнителен директор на ADVFN, е съгласен с това мнение. Той спомена подобна позиция в прогноза Биткойн, направен от Forbes. На същото място той потвърди, че неговият целеви показател за биткойн е около 50 000 USD..

Какво има в Русия?

А в Русия не бързат да приемат законодателство в областта на цифровите валути. През 2017 г., на фона на безпрецедентен растеж на крипто пазара, правителството трескаво започна да разработва нови сметки. В момента криптовалутите все още имат забрана да използват за населени места в страната. Така че можете само да мечтаете да купувате кафе за биткойни..

През лятото някои депутати от Държавната дума обещаха, че парламентът ще разгледа законите за криптовалутата тази есен, но нещата все още са там..

Анатолий Аксаков

И наскоро заместник Анатолий Аксаков заяви, че Държавната дума няма да има време да приеме закона за цифровите финансови активи преди 1 ноември. В същото време той обеща, че може да се намери компромис по въпроса за регулирането на криптовалутите..

Като цяло руските власти слабо разбират какво представляват криптовалутите и не са готови да бързат да ги легализират. Очевидно властите дори още не са решили дали си струва изобщо да се приемат цифрови валути или е по-добре просто да ги забранят, както направиха в Китай. Например, Руската централна банка преди година смяташе криптовалутите за вредно явление, а сега, напротив, изразява своята лоялност.

Елвира НабиулинаЕлвира Набиулина

Сега ръководител на банката Елвира Набиулина обосновавам се че страната може да създаде своя собствена национална цифрова валута. Предполага се, че е обвързан със злато или рублата. Въпреки това, докато ръководителят на Централната банка вижда “много рискове и малко предимства” в дигиталната рубла.

Руски сметки за криптовалута

Цифрова рублаЦифрова рубла

Струва си да се спомене какви закони ще има общността на криптовалутите в Русия в бъдеще. Тази година Държавната дума реши да започне легализация на цифровите валути. Понятието „цифрово право“ е въведено в Гражданския кодекс. То е залегнало в закона № 34-FZ. Това означава, че появата на криптовалути от сенките вече е започнала. Законът ще влезе в сила през декември. Той също така определя важни понятия като интелигентни договори и блокчейн..

Както казах по-горе, тази година депутатите също планират да разгледат още няколко крипто-закона на първо четене. Ще бъдат определени правилата за обращение на криптовалути, инвестиции и ICO. Основни нововъведения:

 • сметка No 419059-7, който описва цифрови финансови активи, покупка и продажба на криптовалути,
 • законопроект от 11.07.2019г, въвеждане на експериментални правни режими за цифрови иновации.

Всички тези закони ще позволят на руската криптовалутна сфера да се развива по-свободно и дори ще допринесат за въвеждането на иновативни финансови технологии в руската икономика..

Какво очаква криптовалутите в близко бъдеще?

Експертите прогнозират както спад в биткойните, така и неговия растеж.

Трофим ЕременкоТрофим Еременко

Например, Трофим Еременко, управляващ партньор на VINT Consult, член на Управителния съвет на Асоциацията „Подкрепа и развитие на криптовалути и блокчейн технологии“, счита, че до края на годината биткойнът заедно с алткойните ще покажат положителна динамика. Може да нарасне до 15 000 долара.

Омкар ГодбоулОмкар Годбоул

На свой ред анализаторът на CoinDesk Markets Омкар Годбоул счита, че пазарът сега показва признаци на мечи обрат. И така, за първи път от февруари 2019 г. се наблюдава индикаторът MACD, фиксиран на седмичната графика под нулата. Това според експерта означава, че биткойнът може да падне под психологическата оценка от 9 хиляди долара..

Заслужава да се отбележи, че в началото на ноември 2019 г. Китай отмени забраната за добив като бизнес. Това също ще има благоприятен ефект върху криптовалутното пространство. Агенцията за икономическо планиране към Държавния съвет на Китайската комисия за национално развитие и реформи (NDRC) представи окончателната версия каталог „Насоки за преструктуриране на промишлеността.“ Според документа, който ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., КНР отказва да преследва миньори и да се бори срещу крипто копаенето..

Цифровата валута става ежедневие

В Русия се приемат нови закони, които трябва да изведат криптовалутата от сивата зона. В други развити страни цифровите валути обикновено стават част от ежедневието. Много хора в САЩ и ЕС вече се чувстват удобно да плащат с биткойни в кафенета, музеи и хотели. Обикновените американци имат портфейли, за да си плащат сметките. Rednecks купуват Ethereum и Bitcoin за своите внуци за рождени дни. Дори възрастните хора започват да инвестират спестяванията си в криптовалутната индустрия.

Хората просто свикнаха с новата цифрова реалност. От своя страна правителствата се опитват да поемат контрола върху криптовалутите. Няма нужда да се забранява, достатъчно е да се създаде ясна правна рамка и да се изложат ясни правила на играта в бранша и тя ще започне да бъде полезна.

По-голямата част от държавата ще следва този път. Експертите са уверени в това.

Като цяло цифровите валути се превръщат във важен феномен от аутсайдерите на икономическото развитие. Вярно е, че все още не е ясно какъв е потенциалът на цифровите валути. Очевидно ситуацията с Везни, Грам и “дигиталния юан” се превърна в прецеденти. И как историята е разрешена с всеки от тези проекти ще ни покаже най-близките перспективи..

Трябва ли да отида стремглаво в криптовалути?

Инвестиране в криптовалутиИнвестиране в криптовалути

Сега мнозина се опитват да разберат дали биткойнът се е превърнал в наистина обещаващ актив? Заслужава ли си да изчакаме поредната есен като тази, която се случи през 2018 година?

Том ЛийТом Лий

По-рано анализаторът на Fundstrat Том Лий прогнозира покачване на цената на BTC през 2020 г. до $ 91 хил. Той е направил много аналитична работа и се е фокусирал върху криптовалутната диаграма през последните девет години. Той наскоро заяви относно появата на “положителни сигнали”:

„През последните няколко дни имаше много положителни сигнали:

– Приятелската политика на Китай към блокчейн.

– Нов максимален S индекс&Р 500.

– Bitcoin Misery Index се възстановява.

Времето за риск от активи (злато, облигации на САЩ – бележка на автора) отмина и бичият пазар се възобнови. “.

Джон МакафиДжон Макафи

Джон Макафи сигурен, че до края на 2020 г. цената на биткойните ще нарасне до 1 милион долара. Той призова да не се обръща внимание на седмичните колебания в първата криптовалута.

Експерт по криптовалута и търговец Роджър Куантрило счита, че до края на тази година биткойнът ще струва повече от 17 хиляди долара.

Заключение

Купете криптовалута или не? Окончателното решение се взема само от вас.

Можете да разчитате на мнението на експерти, търговци и анализатори, но ако нещо се обърка, всички рискове ще бъдат на ваша страна, а тъжната история с Андрей е добър пример за това..

Разбира се, блокчейнът е много обещаваща технология, която ще се превърне във важна част от обществото. С популяризирането и развитието на блокчейн, почти всеки човек на планетата ще има представа за пазара на криптовалути. Всички експерти са единодушни в това мнение..

Като цяло Джон Маккафи, Роджър Куантрило, Том Лий, Клем Чембърс и много други експерти са уверени, че биткойнът ще расте през следващата година. Това косвено се потвърждава от процесите на регулиране на пазара на криптовалути по света и живия интерес на големите корпорации към тази технология, да не говорим за проекти като Libra и Gram..

Всичко ново предизвиква отхвърляне и съпротива. Това е нормална реакция на обществото, която ни е присъща от самата природа. Блокчейн технологиите и криптовалутите са напълно нови явления, масовото разпространение и приемане на които тепърва предстои.

Ето защо, отговаряйки на въпроса дали има перспективи за биткойн и други криптовалутни активи: Отговорът е безусловен – Да!

Ще се превърне ли криптовалутата в байпас? Отговорът също е да!

Трябва ли да се впускате стремглаво в криптовалути? Примерът на Андрей казва – Не!

Не забравяйте за рисковете и третирайте криптовалутата като дългосрочна инвестиция. Всеки експерт ще потвърди тези думи..

„В живота винаги печелиш нещо и губиш нещо. Бъдете щастливи и весели, когато спечелите. Не съжалявайте за загубата и не съжалявайте. Никога не се обръщайте назад – все още не можете да промените миналото. Но се опитвам да се уча от грешките му “.

                                                                             Ричард Брансън, основател на Virgin Group.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me