Няколко години по-късно, когато завесата на ентусиазма отшумя и димът на маркетинговите войни се изчисти, реалните технологии на много титани от TOP30 Coinmarketcap стават по-малко привлекателни и разработчиците масово напускат проекти. В тази статия ще разберем защо големите проекти губят позициите си..

Липса на стойност

UCL Blockchain в партньорство с Imperial College London проведе проучване, въз основа на което стигнахме до извода, че повечето транзакции в мрежите EOS, Tezos и Ripple са лишени от икономически смисъл.

Така например, след проверка на данните за транзакциите между 1 октомври 2019 г. и 30 април 2020 г. в EOS и Ripple, повечето транзакции показаха характеристики, които приличат на DoS атаки. На Eos 95% от транзакциите са инициирани от EIDOS airdrop. 

В Ripple повече от 94% от транзакциите нямат икономическа стойност: от 90 000 портфейла XRP, които са завършили 150 милиона транзакции през разглеждания период, 30 000 акаунта са завършили само една транзакция, докато 18 портфейла, свързани с Huobi, са завършили половината от всички транзакции.

За Tezos, тъй като броят на транзакциите на блок е значително по-голям от броя на необходимите потвърждения (32), по-голямата част от честотната лента, а именно 76%, се използва за поддържане на консенсус.

Заключението на проучването: и трите блокчейна демонстрират високо ниво на производителност, но техният огромен потенциал далеч не е напълно реализиран. Всъщност през целия период на наблюдение само 0,2% от всички транзакции са директни сделки за размяна на символи.

Първи разговори

По-рано, през февруари 2020 г., представители на Coinbase подкрепят заяви за намаляване на производителността в EOS мрежата с деактивиране на изтеглянето на токени и забавяне на начисляването на депозити за няколко дни.

EOS Ню Йорк, основен производител на блокове в EOS мрежата, реагира към тази публикация в Reddit:

“Не е вярно. Мрежата работи и Coinbase прехвърля вината за своите вътрешни инфраструктурни проблеми. Никоя друга организация не съобщава за проблеми. Нито едно от нашите наблюдения не показва проблеми. Те могат да се обърнат за безплатна помощ към всеки от дузините знаещи производители на блокове, но вместо това го правят. Какви проблеми виждат? Те не предоставят абсолютно никакви подробности. “

Друг производител на топ блокове, EOS Nation, също коментира в Twitter:

„Въпреки факта, че някои микрофоркове се появиха в мрежата на 20 февруари, EOS Mainnet е изключително надежден в момента. Ако все още имате проблеми, не се колебайте да се свържете с нас и ние с удоволствие ще ви помогнем да ги разрешите. “

По-рано през ноември 2019 г. вече Coinbase изправени с повишено натоварване на EOS мрежата и проблема с обработката на клиентски транзакции. Тогава задръстванията в мрежата бяха провокирани от излъчването на токени EIDOS.. 

Източник на кодери

Най-новият проучване Outlier Ventures показва, че през последната година разработчиците масово са напуснали добре познати блокчейн проекти. Например EOS (-86%), Bitcoin Cash (-63%) и TRON (-51%) водят до значително намаляване на активността на разработчиците.

В случая на EOS, масовото изселване на разработчици, което доведе до 94% спад в актуализациите на кода, може да се дължи на спад в интереса към проекта след стартирането на неговата основна мрежа. В случая с TRON изследователите посочват като основна причина отрицателната динамика на пазара, в резултат на което броят на актуализациите на кода е намалял с 96%..

Нови титани

Независимо от това, нови играчи като Polkadot (+ 44%) и Cosmos (+ 15%) показват значителен ръст в активността на разработчиците, въпреки че предвид последните им големи стартирания, растежът може да не продължи с такива темпове. Theta (+ 931%) и Cardano (+ 580%) държат рекорда за ръст в седмичните актуализации на кода. Анализаторите отдават бързия растеж на актуализациите на Theta на стартирането на втората основна мрежа в края на май, последните промени в цените и ниската активност в развитието в средата на 2019 г. Причината за нарастването на актуализациите на Cardano вероятно е комбинация от предстоящото издание и скорошно ценово действие. И в двата случая този растеж е малко вероятно да продължи..

Разработването на основни протоколи през последната година беше много нестабилно в цялата индустрия. Сред първите 30 компании по пазарна капитализация, дейностите по разработване на проекти както намаляват, така и се увеличават приблизително еднакво, което може да показва миграцията на разработчиците след по-благоприятни условия и перспективи..

Дистанционен живот

Очевидно е трудно да се поддържа аурата на иновативните технологии и гениалността на модела на децентрализация за големи проекти от разстояние, което е особено важно в такава прозрачна среда като индустрията на блокчейн. Както винаги по-атрактивни условия, ярките идеи и разрушителните технологии скачат напред, привличайки тълпи ентусиасти със себе си, оставяйки бившите титани без работа. Просто трябва да наблюдаваме битката на Олимп.

Информацията може да съдържа анализи и прогнози за пазара на криптовалути, които са свързани с високи рискове. Информацията е представена само с информационна цел и не трябва да се тълкува като препоръка за покупка или продажба на активи. Трябва да направите свое задълбочено проучване, преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения. Всички рискове, загуби и разходи, свързани с инвестирането, включително пълната загуба на основния депозит, са ваша отговорност.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me