Кой е най-бърз тук? Екосистемата Solana се разраства със скокове и граници

Много крипто медии са пълни със заглавия за растежа и развитието на екосистемни блокчейн платформи. Най-често се случва да четем споменавания за продукти, базирани на Ethereum, както и за конкуриращи се Polkadot или Cosmos. Много по-рядко срещаме материали за други структурни блокчейни, които все по-често се разглеждат за миграция от децентрализирани проекти, които не са доволни от текущата скорост, мащабируемост или транзакционни разходи в най-популярните мрежи. В същото време много от тях са способни, ако не да превземат лидерството в близко бъдеще, то със сигурност да покажат иновативни технологии и да донесат нови тенденции на пазара. Както се казва в поговорката, „Предупреденото е предварително въоръжено“, затова подготвихме за вас анализ на екосистемата Solana, която расте с невероятни темпове и вече държи дланта по отношение на честотната лента сред всички работещи блокчейни.. 

Първо, нека поговорим за това какво е Солана.

Солана Е високоскоростна, едностепенна блокчейн, която в момента поддържа пикова пропускателна способност 59 000+ TPS и време на блока 400 ms. Блокчейнът Solana е създаден за мащабиране на пропускателната способност на транзакциите съгласно закона на Мур (удвояване на броя на ядрата на GPU на всеки ~ 2 години). За да се постигне тази честотна лента, не без оцветяване. Солана не беше кръстена за нищо първата блок-верига в интернет, В края на краищата тази ултрабърза, сигурна и мащабируема мрежа е най-мощната в света и е специално проектирана за високочестотни и мащабни приложения. Постигането на тези цели изисква прилагането на няколко оптимизации и нови технологии. В резултат на това можем да наблюдаваме пробив в мрежовата честотна лента, което сигнализира за нов етап в развитието на блокчейн технологиите.. 

Защо да изберете Солана?

Солана решава едно от основните предизвикателства на технологията: мащабиране на блокчейна за глобална употреба и предоставя възможност за композиране между екосистемни проекти, поддържайки едно глобално състояние в мащаба на мрежата. В същото време не се въвеждат допълнителни усложнения, като се използват решения за остряне или второ ниво. Светкавичната скорост на Солана без мемпул и ниски такси (1 милион транзакции за около 10 долара) мащаб, тъй като екосистемата се разраства, без да се жертва цензурна съпротива или сигурност, което позволява на разработчиците да се съсредоточат върху своя бизнес, а не върху своята блокчейн инфраструктура. Вече няма нужда да избирате между мащабируемост, сигурност и децентрализация. Солана реши тази трилема вместо вас. Създателите на протокола Solana Labs имат опита на най-добрите компании в света като Apple, Qualcomm, Intel, Google, Microsoft и други. Всъщност Solana е истински Web 3.0 със скоростта на Web 2.0, най-добрите и видими екипи в блокчейн и корпоративния сектор изберете Солана за дългосрочно сътрудничество сега. Между другото, лесно можете да проверите скоростта на Солана с специален стрес тест на мрежата под формата на игра за почивка

Какви проекти формират основата на екосистемата Solana?

Серум

Преди няколко месеца водеща борса за крипто деривати FTX и Alameda Research стартира проект Серум, първата в света пълноценна децентрализирана борса за спот и деривати. Серумът се различава от другите и това е неговата сила. Софтуерът му позволява бързи сделки с DEX; той поддържа кръстосани вериги, стабилни монети, обвивка за BTC, BCH, BSV, LTC, ZEC, ETH и ERC-20 токени, книги за поръчки и възможност за създаване на персонализирани и нови финансови продукти. За разлика от актуалните продукти на DeFi, той е бърз и евтин. Архитектурата е настроена да подпомага операторите на възли със стимули за залагане чрез инфлация на SRM, търговски комисионни и система за делегиране / препращане, наречена „лидери“. 

В допълнение към тези FTX и Alameda Research, основните партньори на Serum включват такива известни компании в крипто индустрията като 3Commas, Akg Ventures, Certus One, Genesis Block и други. Много от тях са и валидатори на серум.

Червеева дупка 

Червейна дупка, свързваща Солана и Етериумнай-пресният и поразителен пример за недоверен мост. Това е само първият от многото планирани кръстосани мостове в Солана. Той преобразува токени ETH и ERC-20 в токени SPL на блокчейна Solana, позволявайки на съществуващите проекти и платформи надеждно да преместват активи между мрежите, като същевременно се възползва в пълна степен от свръхбързата и сигурна уеб верига. Преминаването към Solana отменя задръстванията на мрежата или високите такси за транзакции и все пак позволява връщането на стойността към мрежата Ethereum, ако е необходимо.

Акаш

Акаш е първата децентрализирана платформа за изчислителни облаци. Целта на платформата Akash е да използва ефективно 85% от изчислителните ресурси в 8,4 милиона центрове за данни. Akash позволява на всеки да купува и продава неизползвани мощности. Платформата предлага уникален набор от предложения за клиенти, които в момента използват облака. Akash и Solana планират да осигурят оперативна съвместимост, като позволят услугите във всяка екосистема да се уреждат с Akash Token (AKT) или Solana (SOL). Приложенията от предния край, които си взаимодействат с интелигентните договори на Solana, вече могат да работят в децентрализиран облак (вместо сегашния модел, който разчита на централизирани доставчици на облак като Amazon Web Services (AWS) или Google Cloud Platform (GCP)), което ги прави наистина цензура устойчиви.

звезден прах

Stardust позволява на разработчиците на игри да увеличат приходите си (чрез NFT, пазари и т.н.) и да подобрят игровото изживяване на играча. Разработчиците могат да се свържат с вторичния пазар за споделяне на приходи и изследовател на игри на платформата Stardust чрез нашия API и блокчейн инфраструктура. Бърза статистика: Финансиране на семена от Blockchain Capital. Най-голямата игра, използваща техните услуги, има средно 50 000 до 70 000 активни потребители месечно и има над 750 000 играчи през последните 12 месеца.

Тера

Terra е процъфтяваща платежна мрежа, подкрепена от кошница стабилни монети, обвързани с най-големите валути в света. Днес тези стабилни монети минават най-вече през водещото приложение на Terra CHAI, което има 1 милион активни потребители и над 3 милиона. USD дневен обем на транзакциите. Terra е подкрепен от впечатляващ екип и някои от най-добрите инвеститори в света.

Котва

Anchor е двупосочна платформа за притежателите на PoS токени. Системата предлага спестовни сметки и заемни услуги. Новият токен за управление вероятно ще носи името Anchor, точно както самата платформа. Той ще се разпространява в продължение на пет години и създателите на Anchor няма да имат предварителна копаене. Подобно на Compound или MakerDAO, Anchor ще позволи на притежателите на PoS да депозират активи на своята платформа. Те ще служат като обезпечение за стабилни монети (първоначално, най-вероятно това ще бъдат предимно стабилни монети, създадени с Terra).

Аудиус

Audius е децентрализиран протокол за споделяне и поточно предаване на музика, който опростява директните транзакции между слушатели и създатели, като дава свободата на всички да разпространяват, осигуряват приходи и предават всяко аудио съдържание. За да отговори на нарастващото търсене, екипът на Audius е проектирал и изградил доказателство за концепция с над 20 решения за мащабиране L1 и L2. След това проучване Audius избра Solana, за да помогне за мащабирането на мрежата. Audius планира да мигрира системата за управление на съдържанието на Audius (CMS) към блокчейна Solana през следващата година.

RAMP DEFI

Подкрепена от инвеститори от световна класа, RAMP DEFI е глобално децентрализирано финансово решение, което се фокусира върху отключването на ликвидния капитал от заложени цифрови активи. С решението RAMP потребителите с залагащи активи могат да продължат да получават награди за залагане, да поддържат потенциал за капиталова печалба в своя портфейл от залагания и да отключват ликвидния капитал, за да инвестират едновременно в нови възможности. Наличният пазар за залагане на активи днес е над 25 милиарда долара. Като водещо в индустрията решение, RAMP DEFI има за цел да отключи 1 милиард долара или повече за потребителите до края на 2021 г. под „Обща отключена стойност“ (TVU).

Кръг (USDC)

Circle интегрира USDC с блокчейн Solana. USDC – една от най-бързо развиващите се стабилни монети USD с пълен резерв в криптосистемата. Той се основава на отворени стандарти и се управлява от консорциума Center на Coinbase и Circle. Към днешна дата са издадени над 2,8 милиарда USDC, а стотици крипто приложения разчитат на USDC за бързи и сигурни плащания. USDC играе критична роля в DeFi като един от най-популярните видове обезпечения, използвани в децентрализирани платформи за кредитиране, алтернативни спестовни сметки, децентрализирани борси и др. Circle Platform, USDC и Solana Foundation Collaborate отварят пространство за продуктов дизайн на DeFi. 

Tether

USDT е най-голямата стабилна валута по пазарна капитализация и една от най-често използваните стабилни монети в сектора DeFi. Tether и USDT са критични градивни елементи на инфраструктурата за всеки успешен блокчейн проект и са едни от най-критичните градивни елементи за междуплатформено уреждане. Тази стратегическа инициатива е важна стъпка за Солана и ще помогне за развитието на мрежата. И двата проекта са стъпка по стъпка подобрения на текущата ситуация. Скоростта и цената са двете най-големи пречки, които задържат DeFi днес. Тази нова инициатива ще отвори изцяло ново пространство за проектиране и използване на стабилни монети в екосистемата DeFi..

Arweave

Arweave е вид хранилище, което осигурява надеждна и постоянна поддръжка на данни, което позволява на потребителите и разработчиците да пазят данните завинаги. Arweave е споделен твърд диск, който ви позволява да помните и съхранявате ценна информация и история на приложението за неопределено време. 

Торус

Torus предоставя вход с едно кликване на DApps чрез вашите потребителски акаунти в Google, Facebook, Reddit, Discord, Twitch или Email, без допълнителна инсталация. Понастоящем мрежата Torus се поддържа от група валидатори от Binance, Etherscan, ENS, Tendermint и други заинтересовани страни. Решението Torus е съвместимо с всеки блокчейн.

Джоб

Pocket Network е създаден като приобщаваща релейна мрежа за API заявки към повечето блокчейн. Проектът ще се интегрира със Solana, за да използва криптографски примитиви в нов устойчив на цензура уеб 3.0 технологичен пакет.

dFuse

dFuse е компания за API на блокчейн, която позволява поточно предаване на актуализации на състоянието в реално време, незабавни справки и гаранции за необратими транзакции, използвайки просто API извикване. dFuse прилага своето API решение в Solana, за да позволи на разработчиците лесно да изграждат и поддържат ефективни приложения по протокола. 

Фортматичен 

Fortmatic създаде комплект за разработка (SDK), който позволява на потребителите да имат достъп до децентрализирани приложения, използвайки телефонен номер или имейл адрес, без да се налага да инсталират разширения на браузъра. Fortmatic интегрира своя SDK в Solana, за да предостави лесни за използване алтернативи на портфейлите Web 3.0 (като MetaMask) за крайни потребители и разработчици.

Граждански

Civic е децентрализирана екосистема за идентификация на самоличността, която позволява проверка на самоличността по сигурен и рентабилен начин. Civic си партнира със Solana, за да интегрира децентрализирано решение за идентичност. Те работят заедно, за да осигурят евтино и мащабируемо управление на идентичността в развиващите се икономики без такава инфраструктура..

Колибри

Hummingbot е клиент за търговия със софтуер с отворен код, който ви позволява да търгувате с криптовалути, използвайки стратегии за високочестотна търговия, като пазарно правене и арбитраж. Hummingbot работи със Solana, за да интегрира своето решение за добив на ликвидност, така че миньорите / търговците да могат да печелят комисионни, като предоставят на Solana ликвидност на различни борси. 

Финални мисли

Екосистемата Solana се разраства много бързо, тъй като има толкова много положителни резултати в сравнение с Ethereum или други. Ако проектите на DeFi започнат да се преместват в екосистема, където са възможни такива бързи и евтини транзакции, нарастването на интереса към криптовалутите скоро може да се засили още повече, защото положителният опит ще играе важна роля в този процес.. 

За разлика от много други алтернативи, Солана не се позиционира като “убиец на Ethereum”. Тези технологии могат да съществуват съвместно и да работят заедно за изграждането на нещо велико. Това е целият смисъл на взаимодействието.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map