„Никой не приема съвети, но всеки приема пари; следователно парите са по-добри от съветите “

Джонатан Суифт

Stablecoins са отделен вид криптовалута, която набира популярност в света на криптовалутите. Тази статия разглежда какво представляват стабилните монети, как работят, как осигуряват ценова стабилност, как се различават от криптовалутите и техния потенциал..

Какво е stablecoin

На първо място, стабилните монети също са криптовалути, т.е. те използват същите технологии като Bitcoin, Ethereum и други. Съществува обаче голяма разлика поради необходимостта от стабилност: те са обвързани с физически актив. 

Този актив може да бъде злато, пари или дори недвижими имоти. Независимо към кой актив е фиксиран, стабилността на монетата може да бъде гарантирана само чрез реално обезпечение с този актив.

Отличен пример за такава сигурност беше златният стандарт – паричната система на Съединените американски щати, при която размерът на емитираните пари беше строго ограничен от количеството злато в резервите на държавата..

Първите долари дори са сечени от истинско злато. В състава на монетата тя е била около 90% и общото тегло от 1.673 грама.

Трябва да кажа, че тези монети са били в обращение до 1933 г., когато златният стандарт е премахнат..

Какво могат да направят стабилните монети?

Много експерти от света на криптовалутите вярват, че нова вълна на популярност на криптовалутата ще бъде свързана със стабилната валута.

Както знаете, криптовалутата е един от най-ценните активи, който възпрепятства развитието на този инструмент в оперативната работа и реалния бизнес. Разработването на стабилни монети обаче може да бъде най-голямата стъпка в историята на развитието на криптовалутите и през следващото десетилетие можем да разглеждаме стабилните монети като един от катализаторите за широкото приемане на криптовалути, като повсеместен метод за плащане на стоки и услуги..

Както бе споменато по-горе, от техническа гледна точка отличителна черта на стабилен монет от конвенционална крипта е връзката му с лихвения процент на базовия актив. Казахме, че един от най-често срещаните начини за свързване с курса е материалната подкрепа. Това е в опростена форма. В действителност обаче съществуват най-малко три често срещани вида обезпечение за стабилни монети..

 1. Фиат-разпоредба. Това е вид стабилна валута, която преминава през процес на фиксиране към валута или активи от реалния свят като щатски долар, евро, йена или лира.. 

2. Крипто обезпечение – осигуряване на фиксирана лихва поради обезпечение в друга криптовалута. 

Примери за такива стабилни монети са:

DAI, стабилна валута, подкрепена от друга криптовалута – MKR, създадена от MakerDAO. MKR е интелигентен договор, задвижван от блокчейн Ethereum. Тази монета се самовъзпроизвежда и изгаря алгоритмично, в зависимост от колебанията в търсенето и предлагането на DAI спрямо щатския долар, като по този начин осигурява стабилността на тази валута.

BitUSD (BTS) е друг добре познат криптографски маркер, подкрепен от други криптоактиви на Bitshares.

3. Актив, обезпечен със стоки. Някои стабилни монети са подкрепени от благородни метали като злато или друг метал или стоки като нефт. Най-известните примери за стокова сигурност са златото. В момента има много подобни активни криптовалутни проекти, но всички те са на етап ICO или само на хартия. Един от най-обещаващите проекти от този вид обещава да бъде реализиран от компанията от ОАЕ “The Golden M Group”, която ще пусне криптовалутата “монета M”, подкрепена от 100% злато.

В допълнение към стабилните монети, обезпечени с активи, има и друг тип стабилни монети, които нямат такова обезпечение.. 

Това е стабилна валута, която не е подкрепена от никакви активи, но използва алгоритми за регулиране на търсенето или предлагането. Незащитените стабилни монети не използват никакви резерви, но включват автоматичен алгоритъм, като механизма за регулиране на лихвените проценти на централната банка, за да поддържат цената стабилна. По правило този механизъм е свързан с интелигентен договор на монета или в самата блокчейн, чийто принцип е да се издаде или изгори монета с колебания в търсенето и предлагането на нея..

Тези действия са аналогични на централните банки, които печатат банкноти, за да поддържат оценката на фиатните валути и изкупуват националната валута за сметка на абсолютните резерви на страната. Но в нашия случай този механизъм работи автономно и децентрализирано, което изключва човешкия фактор и осигурява стабилност срещу откази..

Някои примери за такива необезпечени стабилни монети са CarbonUSD (Carbon) и kUSD (Kowala).

Подобрена борса за криптовалута

Използването на стабилни монети в реалния свят

Подобно на блокчейн технологията, стабилните монети също са в начален стадий на развитие. Следователно има много възможности за стабилни монети от реалния свят, които са изброени по-долу:

Като ежедневна валута

Stablecoins са като обикновена валута, която може да се използва за основна търговия, но с допълнителната полза от криптовалутите с фиксиран лихвен процент. Това предимство е особено забележимо при трансконтинентални и международни плащания..

При оптимизиране на P2P плащания

Интелигентните договори автоматично извършват кодиране, което инициира обмен между два контрагента без присъствието на доставчик на трета страна. Този метод на транзакция е проследим, необратим, прозрачен, което ги прави идеални за плащания по заеми, плащания под наем, абонаменти и др.,

Достъпни и бързи парични преводи за трудови мигранти, които обичат да пътуват и живеят в чужбина.

За трудещите се мигранти става трудно да изпращат парични преводи през границата, вкъщи, на семействата си. Това е доста бавен и разходоемък процес с големи комисионни и малки ограничения за размера на превода.

Конюшни монети могат да улеснят много процеса за всички хора, които често са в чужбина, далеч от дома. Работниците мигранти, туристите, бизнесмените и всеки в чужбина могат безопасно да използват дигитални портфейли, за да изпращат / получават стабилни монети от всяка точка на света почти моментално, на ниски разходи и без колебания на цените..

Защита от неизпълнение на местна валута

За да предотвратите обезценяването на спестяванията си, могат да се използват стабилни монети. Когато обменяте рубли за долари, например, губите значителен процент при конвертиране. Няма такъв проблем в случая на stablecoin..

Stablecoins може да предложи просто решение за икономики в криза, позволявайки на потребителя бързо да обменя местна валута за стабилна криптовалута, като по този начин защитава спестяванията си от хиперинфлация.

Примери за стабилни монети

Нека да разгледаме как работят някои от най-популярните стабилни монети..

Тетър (USDT)

Tether е обезпечен с валутни активи в резервна сметка. Обменният курс е US $ 1. Платформата се счита за напълно обезпечена, ако всички активи в обращение са равни на всички фиатни средства в банковата сметка.

Ползи: 

Популярно сред потребителите на криптовалута. Широко разпространен и интегриран с много услуги.

Недостатъци: 

Централизирани, несигурни, неуспешни одити.

MakerDao

Maker е децентрализирана автономна организация. Техният стабилен валута е Dai, всеки на стойност $ 1. Стабилността се поддържа чрез автономна система за интелигентни договори. Друго въображение на MarkerDao – DGX – стабилна монета, свързана със златния курс. 1 DGX = 1 грам злато. Предоставя се на същия принцип като Dai, чрез интелигентния договор MKR

Ползи: 

 • широка мрежа от партньори и точки за плащане
 • наличност на услуги с депозитар и лихва за съхранение
 • има възможност за заем и лесно конвертиране в други видове криптовалути

Недостатъци: 

 • непрозрачна схема за обезпечение, трудна за одит

Синтетикс

Стабилността на монетата се осигурява от високата стойност на обезпечението. Благодарение на интелигентния договор можете да депозирате 10 000 SNX токена, за да издадете 1 SUSD, което е равно на 1 щатски долар. Ако скоростта на SUSD започне да се отклонява от fiat, тогава, за да отключите заключените SNX – Syntetix токени, трябва или да депозирате допълнително количество SNX в съотношение 10 000 към 1, или да изгорите излишната сума SUSD. По този начин системата става саморегулираща се на потребителско ниво на системата Synthetix..

Ползи:

 • напълно децентрализирана система,
 • бързо се развива,
 • с изключение на щатски долари, тази технология позволява токенизиране на почти всяка ценна книга или национална валута.

Недостатъци:

 • новост на технологиите и следователно бариери под формата на страхове и недоверие от страна на обикновения потребител
 • поради саморегулиране на ниво потребител на интелигентния договор, възниква забавяне, което позволява възможността за разпространение на стойността с базовия актив

Basecoin

Basecoin е много млад проект, който беше пуснат в края на октомври 2019 г. 1 BAB е обвързан с 1 щатски долар. Този проект също е изграден върху саморегулиране чрез интелигентни договори, които работят на блокчейн Ethereum. Същността на саморегулацията е следната. Когато 1 BAB стане по-евтино от 1 USD, притежателите на BAB имат възможност да закупят основна облигация, аналог на облигация. Този ефект стимулира търсенето на BAB, като по този начин го изравнява с 1 USD. След възстановяване на паритета, притежателите на базови облигации имат възможност да обменят договора за допълнителен BAB.

Ако 1 BAB надвишава 1 USD на стойност, тогава собствениците на базови акции, по аналогия с акции от акционери, получават допълнителни BABs като дивиденти, като по този начин увеличават общата маса на циркулиращите BABs на пазара и по този начин намаляват стойността им.

Черешката на върха на тази система за саморегулиране е фактът, че както базовите акции, така и базовите облигации се купуват само за BAB, докато всички монети, похарчени за закупуването на тези активи, незабавно се изгарят при условията на интелигентен договор , като по този начин настъпва саморегулация на броя на BAB и неговата стойност.

Ползи: 

 • подкрепа на известни фондации, разработчици – асоциацията на осем частни американски университета Ivy League,
 • системата е напълно децентрализирана и независима от човешкия фактор.

Недостатъци: 

 • изисква се доверие в протокола,
 • поради саморегулиране на нивото на собственика на интелигентния договор има изоставане в изравняването на лихвите, което позволява временна разлика в лихвите между BAB и USD.

 Разлики между стабилни валути и други криптовалути

И криптовалутите, и стабилните монети са базирани на блокчейн технологията. Въпреки това, за разлика от конвенционалните криптовалути, чиято стойност е пряко свързана с растеж или спад в употребата, стойността на stablecoin е обвързана със стабилен актив в реалния свят, от стоки до валути..

Друга съществена разлика между криптовалутите и стабилните монети е, че всяка стойност на stablecoin трябва да бъде подкрепена от активите, държани от издателя на stablecoin. Това означава, че съществува риск от централизация, тъй като трябва да има централен орган, отговорен за сигурността на обезпечението, осигуряващ достъп за надзорници и одитори.

От друга страна се появяват незащитени стабилни монети със саморегулиращи се емисии, базирани на интелигентни договори. Изглежда, че те нямат проблем със сигурността на обезпечения актив. Тези стабилни монети са напълно децентрализирани и независими от регулатора. Но в този случай цената на грешката е висока, което е възможно в самия интелигентен договор. Също така, потенциален потребител на такъв актив ще се страхува от непрозрачността и сложността на системата, липсата на контрол върху емисиите и осигуряването на моменти.

Разлики между стабилни валути и други криптовалути

Популярността на стабилните монети в съвременната криптосистема зависи от два основни фактора:

Искане за стабилност на пазара на криптовалути

Изключително високата волатилност на криптовалутния пазар е добра за търговците и спекулантите, тъй като им позволява да печелят добри пари, но е пагубна за реалния бизнес, който поради резки скокове в обменния курс на криптовалутата не може да планира бюджети и да извършва своите дейности . Stablecoins решават този проблем и отварят вратите за реалната икономика към света на криптовалутите. Колкото повече бизнес проекти участват в блокчейн технологии и криптономия, толкова по-голямо е търсенето на стабилни активи и следователно на стабилни монети..

Приток на рисков капитал

Друг основен фактор, влияещ върху растежа на стабилните монети, е естеството на притока на рисков капитал. Възможността за появата на нови бизнес модели на пазара на стабилни монети предлага възможност за генериране на печалби за рискови капиталисти и големи инвеститори.

Заключение

Стабилната валута е нов клас криптовалути, чийто курс е строго обвързан с цената на базовия актив. Stablecoins набира скорост, опитвайки се да предложи най-доброто от крипто света – незабавна обработка, сигурност и поверителност на плащанията.

Приемането на нови форми на пари ще зависи от тяхната привлекателност като запас от стойност и платежно средство. 

Доверието в стабилните монети трябва да бъде изградено частно, като се гарантира, че монетите се издават с безопасни и ликвидни активи, използващи децентрализирана технология, базирана на блокчейн.

Силните страни на стабилните монети са: тяхната привлекателност като платежно средство за широк кръг от бизнеси и обикновени потребители.

Съществуват обаче много рискове за стабилните монети. Ето поне шест от тях:

 1. Заплахата от загуба на резерв за сигурност за доставчици на стабилни монети от банки и други гаранти за безопасността на базовия актив.
 1. Появата на нови монополи
 1. Проблеми с регулирането и легализацията на ниво национални икономики.
 1. Висок потенциал за използване на актив в престъпни дейности.
 1. Проблемът с мащабирането в случай на резки колебания в търсенето и предлагането на стабилни монети.
 1. Заплахи за сигурността на оперативните дейности на клиента (загуба на ключове за достъп до портфейла, грешка при въвеждане на адреса на получателя, замразяване на преведените средства)

Бъдещ потенциал

Нарастващото приемане на стабилни монети ще служи като важен катализатор за популяризиране на използването на криптовалути като основен носител на ежедневните транзакции, както и на други приложения. Такива приложения могат да включват използването им за търговия със стоки и услуги в блокчейн мрежи, децентрализирано застрахователно решение, договори за деривати, финансови приложения като потребителски заеми и пазари за прогнозиране. Такива услуги са невъзможни, ако валутата на транзакцията остава нестабилна, което води до валутни рискове.

Въпреки новостта и влагата на стабилната технология, този актив наистина притежава голям потенциал и подобно на кутията на пандора отваря вратите на криптовалутния свят за реален бизнес, превръщайки самата криптовалута от спекулативна играчка в истински, високоефективен инструмент на съвременна глобална икономика.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me