„Nimeni nu ia sfaturi, dar toată lumea acceptă bani; prin urmare, banii sunt mai buni decât sfatul “

Jonathan Swift

Stablecoins sunt un tip separat de criptomonede care câștigă popularitate în lumea criptomonedelor. Acest articol discută ce sunt stablecoinele, cum funcționează, cum asigură stabilitatea prețurilor, în ce fel diferă de criptomonede și potențialul lor..

Ce este stablecoin

În primul rând, stablecoinele sunt, de asemenea, criptomonede, adică utilizează aceleași tehnologii ca Bitcoin, Ethereum și altele. Cu toate acestea, există o mare diferență din cauza nevoii de stabilitate: acestea sunt legate de un activ fizic. 

Acest activ poate fi aur, numerar sau chiar imobiliar. Indiferent de ce activ este legat, stabilitatea monedei poate fi garantată numai prin garanții reale cu acest activ.

Un exemplu excelent al unei astfel de garanții a fost etalonul aur – sistemul monetar al Statelor Unite ale Americii, în care suma de bani emise era strict limitată de cantitatea de aur din rezervele statului..

Primii dolari au fost chiar bănuiți din aur adevărat. În compoziția monedei era de aproximativ 90% și greutatea totală de 1,673 grame.

Trebuie să spun că aceste monede au fost în circulație până în 1933, când etalonul aur a fost abolit..

Ce pot face stablecoins?

Mulți experți din lumea criptomonedelor cred că un nou val de popularitate al criptomonedelor va fi asociat cu stablecoin.

După cum știți, criptomoneda este unul dintre cele mai valoroase active, ceea ce împiedică dezvoltarea acestui instrument în activitatea operațională și în afaceri reale. Cu toate acestea, dezvoltarea stablecoinelor poate fi cel mai mare pas din istoria dezvoltării criptomonedelor și în următorul deceniu putem privi stablecoinele drept unul dintre catalizatorii pentru adoptarea pe scară largă a criptomonedelor, ca o metodă omniprezentă de plată pentru bunuri și servicii..

După cum sa menționat mai sus, din punct de vedere tehnic, o caracteristică distinctivă a unei stablecoin dintr-o criptă convențională este legătura sa cu rata activului subiacent. Am spus că una dintre cele mai comune modalități de conectare la curs este suportul material. Aceasta este într-o formă simplificată. Cu toate acestea, în realitate, există cel puțin trei tipuri comune de garanții pentru stablecoin..

 1. Furnizarea Fiat. Este un tip de monedă stabilă care trece printr-un proces de legare a monedei fiduciare sau a activelor din lumea reală, cum ar fi dolarul american, euro, yen sau lira sterlină.. 

2. Garanție criptografică – furnizarea unei rate fixe datorită garanției în altă criptovalută. 

Exemple de astfel de stablecoins sunt:

DAI, o monedă stabilă susținută de o altă criptomonedă – MKR, creată de MakerDAO. MKR este un contract inteligent alimentat de blockchain-ul Ethereum. Această monedă se auto-reproduce și arde algoritmic, în funcție de fluctuațiile ofertei și cererii de DAI în raport cu dolarul SUA, asigurând astfel stabilitatea acestei monede.

BitUSD (BTS) este un alt token criptografic bine cunoscut, susținut de alte cripto-active Bitshares.

3. Activ securizat pe mărfuri. Unele stablecoins sunt susținute de metale prețioase, cum ar fi aurul sau orice alt metal sau marfă, cum ar fi petrolul. Cele mai faimoase exemple de securitate a mărfii sunt aurul. Există o mulțime de proiecte similare de criptomonede active în acest moment, dar toate sunt în stadiul ICO sau doar pe hârtie. Unul dintre cele mai promițătoare proiecte de acest fel promite să fie implementat de compania din Emiratele Arabe Unite „Golden M Group”, care urmează să lanseze criptomoneda „moneda M”, susținută cu aur 100%.

În plus față de stablecoinele garantate cu active, există un alt tip de stablecoin care nu are o astfel de garanție.. 

Este o monedă stabilă care nu este susținută de niciun activ, dar folosește algoritmi pentru a reglementa cererea și oferta. Monedele stabile neasigurate nu utilizează nicio rezervă, ci includ un algoritm automat, precum mecanismul de reglementare a ratei unei bănci centrale, pentru a menține prețul stabil. De regulă, acest mecanism este conectat la un contract inteligent al unei monede sau în blockchain-ul propriu-zis, al cărui principiu este emiterea sau arderea unei monede cu fluctuații ale ofertei și cererii pentru aceasta..

Aceste acțiuni sunt similare băncilor centrale care imprimă bancnote pentru a menține evaluarea monedelor fiduciare și pentru a răscumpăra moneda națională în detrimentul rezervelor absolute ale țării. Dar, în cazul nostru, acest mecanism funcționează autonom și descentralizat, ceea ce exclude factorul uman și asigură stabilitatea împotriva eșecurilor..

Câteva exemple de astfel de stablecoins nesecurizate sunt CarbonUSD (Carbon) și kUSD (Kowala).

Schimburi de criptomonede îmbunătățite

Utilizarea stablecoinelor în lumea reală

La fel ca tehnologia blockchain, stablecoins sunt, de asemenea, în stadiile incipiente de dezvoltare. Prin urmare, există multe oportunități pentru stablecoinele din lumea reală, care sunt enumerate mai jos:

Ca monedă de zi cu zi

Stablecoins sunt ca o monedă obișnuită care poate fi utilizată pentru tranzacționarea de bază, dar cu avantajul suplimentar al criptomonedelor cu rată fixă. Acest avantaj este remarcabil în special pentru plățile transcontinentale și internaționale..

La optimizarea plăților P2P

Contractele inteligente efectuează automat o codificare care inițiază un schimb între două contrapărți fără prezența unui furnizor terț. Această metodă de tranzacționare este trasabilă, ireversibilă, transparentă, făcându-le ideale pentru plăți de împrumut, plăți de chirie, abonamente și multe altele.,

Transferuri de bani accesibile și rapide pentru lucrătorii migranți cărora le place să călătorească și să locuiască în străinătate.

Devine dificil pentru lucrătorii migranți să trimită remitențe peste graniță, acasă, către familiile lor. Acesta este un proces destul de lent și costisitor, cu comisioane mari și limite mici ale valorii transferului.

Stablecoins pot face procesul mult mai ușor pentru toți oamenii care sunt adesea în străinătate, departe de casă. Muncitorii migranți, turiștii, oamenii de afaceri și oricine din străinătate pot folosi în siguranță portofelele digitale pentru a trimite / primi stablecoins de oriunde din lume aproape instantaneu, la costuri mici și fără fluctuații de preț..

Protecția împotriva eșecului monedei locale

Pentru a preveni deprecierea economiilor dvs., pot fi utilizate stablecoins. De exemplu, când schimbați ruble cu dolari, pierdeți un procent semnificativ la conversie. Nu există o astfel de problemă în cazul stablecoinului..

Stablecoins pot oferi o soluție simplă pentru economiile în criză, permițând utilizatorului să schimbe rapid moneda locală cu o criptomonedă stabilă, protejându-și astfel economiile de hiperinflație.

Exemple de stablecoins

Să aruncăm o privire la modul în care funcționează unele dintre cele mai populare stablecoine..

Tether (USDT)

Tether-ul este susținut de active valutare într-un cont de rezervă. Rata de conversie este de 1 USD. Platforma este considerată integral garantată dacă toate activele aflate în circulație sunt egale cu toate fondurile fiduciare din contul bancar.

Beneficii: 

Popular printre utilizatorii de criptomonede. Răspândit și integrat cu multe servicii.

Dezavantaje: 

Eșecuri centralizate, nesigure, de audit.

MakerDao

Maker este o organizație autonomă descentralizată. Moneda lor stabilă este Dai, fiecare în valoare de 1 USD. Stabilitatea este menținută printr-un sistem autonom de contracte inteligente. O altă idee a MarkerDao – DGX – o monedă stabilă legată de rata aurului. 1 DGX = 1 gram de aur. Furnizat pe același principiu ca și Dai, prin contractul inteligent MKR

Beneficii: 

 • o rețea largă de parteneri și puncte de plată
 • disponibilitatea serviciilor cu depozitar și dobânda pentru depozitare
 • există posibilitatea unui împrumut și o conversie ușoară în alte tipuri de criptomonede

Dezavantaje: 

 • schemă de garanție netransparentă, dificil de auditat

Sintetix

Stabilitatea monedei este asigurată de valoarea mare a garanției. Datorită contractului inteligent, puteți depune 10.000 de jetoane SNX pentru a emite 1 SUSD, care este egal cu 1 dolar SUA. Dacă rata SUSD începe să devieze de la rata fiat, atunci pentru a debloca jetoanele SNX – Syntetix blocate, trebuie fie să depuneți o sumă suplimentară de SNX într-un raport de 10.000 până la 1, fie să ardeți suma SUSD în exces. Astfel, sistemul devine autoreglabil la nivelul utilizatorului sistemului Synthetix..

Beneficii:

 • sistem complet descentralizat,
 • dezvoltându-se rapid,
 • cu excepția USD, această tehnologie permite tokenize aproape orice securitate sau monedă națională.

Dezavantaje:

 • noutatea tehnologiei și, prin urmare, barierele sub formă de frici și neîncredere din partea consumatorului obișnuit
 • datorită autoreglementării la nivelul utilizatorului a contractului inteligent, apare un decalaj, care permite posibilitatea unei variații a valorii cu activul subiacent

Basecoin

Basecoin este un proiect foarte tânăr care a fost lansat la sfârșitul lunii octombrie 2019. 1 BAB este legat de 1 dolar SUA. Acest proiect este, de asemenea, construit pe autoreglare prin contracte inteligente care rulează pe blockchain-ul Ethereum. Esența autoreglării este următoarea. Când 1 BAB devine mai ieftin de 1 USD, deținătorii de BAB au posibilitatea de a cumpăra o obligațiune de bază, un analog al unei obligațiuni. Acest efect stimulează cererea de BAB, nivelându-l astfel în valoare cu 1 USD. După restabilirea parității, deținătorii de obligațiuni de bază au posibilitatea de a schimba contractul cu un BAB suplimentar.

Dacă 1 BAB depășește valoarea de 1 USD, atunci proprietarii acțiunilor de bază, prin analogie cu acțiunile acționarilor, primesc BAB suplimentare ca dividende, crescând astfel masa totală a BAB-urilor circulante pe piață și reducând astfel valoarea acestora.

Cireșul de sus al tortului acestui sistem de autoreglare este faptul că atât acțiunile de bază, cât și obligațiunile de bază sunt achiziționate numai pentru BAB, în timp ce toate monedele cheltuite pentru achiziționarea acestor active sunt arse imediat în condițiile unui contract inteligent. , astfel se produce autoreglarea numărului de BAB și a valorii acestuia.

Beneficii: 

 • sprijinul unor fundații bine cunoscute, dezvoltatori – asociația a opt universități private americane Ivy League,
 • sistemul este complet descentralizat și independent de factorul uman.

Dezavantaje: 

 • încredere în protocolul necesar,
 • datorită autoreglementării la nivelul proprietarului contractului inteligent, există un decalaj în nivelarea tarifelor, ceea ce permite o diferență temporară a tarifelor între BAB și USD.

 Diferențe între stablecoin și alte criptomonede

Atât criptomonedele, cât și monedele stabile se bazează pe tehnologia blockchain. Cu toate acestea, spre deosebire de criptomonedele convenționale, a căror valoare este direct legată de creșterea sau scăderea utilizării, valoarea unei stablecoin este legată de un activ stabil în lumea reală, de la mărfuri la valute..

O altă diferență semnificativă între criptomonede și stablecoins este că orice valoare a stablecoinului trebuie să fie susținută de activele deținute de emitentul stablecoin. Aceasta înseamnă că există riscul centralizării, deoarece trebuie să existe un organism central responsabil de securitatea garanțiilor, care să ofere acces autorităților de supraveghere și auditorilor..

Pe de altă parte, staiblecoins nesecurizate apar cu emisii autoreglabile bazate pe contracte inteligente. S-ar părea că nu au nicio problemă cu securitatea activului colateral. Aceste monede stabile sunt complet descentralizate și independente de regulator. Dar, în acest caz, costul unei erori este ridicat, ceea ce este posibil în contractul inteligent în sine. De asemenea, un potențial utilizator al unui astfel de activ se va teme de opacitatea și complexitatea sistemului, de lipsa controlului asupra emisiilor și a furnizării de momente.

Diferențe între stablecoin și alte criptomonede

Popularitatea stablecoinelor în ecosistemul criptografic modern depinde de doi factori principali:

Cerere de stabilitate pe piața criptomonedelor

Volatilitatea extrem de ridicată pe piața criptomonedelor este bună pentru comercianți și speculatori, deoarece le permite să câștige bani buni, dar este dezastruoasă pentru afaceri reale, care, datorită salturilor accentuate ale cursului de schimb al criptomonedelor, nu își pot planifica bugetele și nu își pot desfășura activitățile. . Stablecoins rezolvă această problemă și deschid porțile economiei reale către lumea criptomonedelor. Cu cât sunt implicate mai multe proiecte de afaceri în tehnologiile blockchain și în criptonomie, cu atât este mai mare cererea pentru active stabile și, prin urmare, pentru monede stabile..

Intrarea de capital de risc

Un alt factor major care influențează creșterea stablecoinelor este natura fluxului de capital de risc. Oportunitatea apariției de noi modele de afaceri pe piața stablecoin oferă o oportunitate de a genera profituri pentru capitaliștii de risc și investitorii mari.

Concluzie

O monedă stabilă este o nouă clasă de criptomonede, a cărei rată este legată rigid de prețul activului suport. Stablecoins câștigă avânt încercând să ofere cele mai bune din lumea criptografică – procesare instantanee, securitate și confidențialitate a plăților.

Adoptarea de noi forme de bani va depinde de atractivitatea lor ca depozit de valoare și mijloc de plată. 

Încrederea în monedele stabile trebuie să fie construită în mod privat, asigurându-se că monedele sunt emise cu active sigure și lichide utilizând tehnologie descentralizată bazată pe blockchain.

Punctele forte ale stablecoinelor sunt: ​​atractivitatea lor ca mijloc de plată cu o gamă largă de companii și utilizatori obișnuiți.

Cu toate acestea, există o mulțime de riscuri pentru stablecoins. Iată cel puțin șase dintre ele:

 1. Amenințarea cu pierderea unei rezerve de garanție pentru furnizorii de monede stabile de către bănci și alți garanți ai siguranței activului subiacent.
 1. Apariția de noi monopoluri
 1. Probleme de reglementare și legalizare la nivelul economiilor naționale.
 1. Potențial ridicat pentru utilizarea unui activ în activități infracționale.
 1. Problema scalării în caz de fluctuații accentuate ale ofertei și cererii de stablecoin.
 1. Amenințări la adresa securității activităților operaționale ale clientului (pierderea cheilor de acces la portofel, eroare la introducerea adresei destinatarului, înghețarea fondurilor transferate)

Potențial viitor

Adoptarea tot mai mare a stablecoinelor va servi ca un catalizator important pentru popularizarea utilizării criptomonedelor ca mijloc principal de tranzacții de zi cu zi, precum și alte aplicații. Astfel de aplicații ar putea include utilizarea acestora pentru a tranzacționa bunuri și servicii în rețele blockchain, o soluție de asigurare descentralizată, contracte derivate, aplicații financiare precum împrumuturi de consum și piețe de predicție. Astfel de servicii sunt imposibile dacă moneda tranzacției rămâne volatilă, ceea ce implică riscuri de curs valutar.

În ciuda noutății și a umezelii tehnologiei stablecoin, acest activ deține într-adevăr un mare potențial și, ca o cutie a pandorei, deschide porțile lumii criptomonedei pentru afaceri reale, transformând însăși criptomoneda dintr-o jucărie speculativă într-un instrument real, foarte eficient al economie globală modernă.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me